Οι 10 Μεγαλύτερες Ανακαλύψεις που Αναμένουμε μέσα στο 2020

Βρισκόμαστε ήδη στο Μάρτιο του 2020 και οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό το νέο έτος. Αν και μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί σημαντικές έρευνες, αυτές που αναμένονται στους επόμενους μήνες θα βοηθήσουν σημαντικά την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων, όπως η οστεοπόρωση, η αλλεργία στα φιστίκια και οι καρδιακές παθήσεις.

Νέο Φάρμακο για την Οστεοπόρωση

Στην οστεοπόρωση, τα οστά γίνονται αδύναμα, εύθραυστα και ευάλωτα σε κατάγματα. Η απώλεια της οστικής πυκνότητας συμβαίνει προοδευτικά και συνήθως χωρίς συμπτώματα μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο κάταγμα. Σήμερα υπάρχουν, ωστόσο, νέες θεραπείες για την ενίσχυση των οστών. Προσφάτως εγκρίθηκε στις ΗΠΑ ένα νέο φάρμακο με διπλή δράση (ρομοσοζουμάμπη), το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με οστεοπόρωση καθώς μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Ευρεία Χρήση Λιγότερο Επεμβατικών Χειρουργείων της Μιτροειδούς Βαλβίδας

Η μιτροειδής βαλβίδα βρίσκεται ανάμεσα στην αριστερή κοιλία και τον αριστερό κόλπο της καρδίας. 1 στους 10 ηλικιωμένους άνω των 75 ετών έχει δυσλειτουργία στη συγκεκριμένη βαλβίδα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται παλινδρόμηση. Η χρησιμοποίηση μίας νέα συσκευής για την επιδιόρθωση των βλαβών στη βαλβίδα αποτελεί μία εξαιρετική νέα επιλογή, ιδιαίτερα για ασθενείς που δεν είχαν θετική απόκριση στις άλλες θεραπείες.

Νέο Φάρμακο για την Αμυλοείδωση από Τρανσθυρετίνη

Η ATTR-CM είναι μία προοδευτική καρδιαγγειακή διαταραχή με χαμηλά ποσοστά διάγνωσης που είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή. Κατά τη νόσο αυτή, οι αμυλοειδείς πρωτεΐνες συσσωρεύονται σε μορφή ινιδίων και προκαλούν σκλήρυνση στα τοιχώματα της αριστερής κοιλίας. Ένα νέο φάρμακο που αποτρέπει την παθολογική αναδίπλωση των πρωτεϊνών αυτών έχει περιορίσει τη θνησιμότητα στη συγκεκριμένη νόσο. Το φάρμακο αυτό είναι το tafamidis και εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το 2019, ενώ αναμένεται να εγκριθεί σύντομα και στην Ευρώπη.

Θεραπεία για την Αντιμετώπιση της Αλλεργίας στα Φυστίκια

Για το 2.5% των γονέων η συνειδητοποίηση ότι το παιδί τους μπορεί να σταματήσει να αναπνέει κάποια στιγμή ως αποτέλεσμα μίας αλλεργίας, είναι αρκετά τρομακτική. Αν και η επινεφρίνη έχει μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και τη σοβαρότητα των αλλεργικών αντδράσεων μετά την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο, δεν αρκεί για να καθησυχάσει τους γονείς. Μία νέα από του στόματος ανοσοθεραπεία, ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ανοχής, βελτιώνοντας έτσι την προστασία.

Νευροδιέγερση Νωτιαίου Μυελού Κλειστής Αγκύλης

Ο χρόνιος πόνος αποτελεί ένα σημαντικό σύμπτωμα καθώς και ένα από τα κυριότερα αίτια για τη χορήγηση οπιοειδών. Η νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού αποτελεί μία άλλη γνωστή θεραπεία για το χρόνιο πόνο. Στην τελευταία, μία συσκευή στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στο νωτιαίο μυελό. Ωστόσο, αρκετά συχνά παρατηρούνται περιστατικά όπου η δόση που χορηγήθηκε ήταν ανεπαρκής ή υπερβολική. Η συσκευή κλειστής αγκύλης που θα κυκλοφορήσει φέτος αντιλαμβάνεται καλύτερα το νωτιαίο μυελό με αποτέλεσμα να χορηγεί σχεδόν πάντοτε ιδανικές δόσεις.

Βιολογικοί Παράγοντες στην Ορθοπεδική

Μετά από ένα ορθοπεδικό χειρουργείο, ο οργανισμός μπορεί να χρειαστεί μήνες ή και χρόνια για να αναρρώσει. Ωστόσο, με τους βιολογικούς παράγοντες, μπορούμε να ενιχσύσουμε την ικανότητα επούλωσης του οργανισμού. Τα φάρμακα αυτά σιγά-σιγά χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην ορθοπεδική, γεγονός που θα επιτρέψει την ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών.

Αντιβιοτικά για την Πρόληψη των Λοιμώξεων στους Βηματοδότες

1.5 εκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως λαμβάνουν βηματοδότες ετησίως. Στους ασθενείς αυτούς, οι λοιμώξεις αποτελούν μία σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή. Σήμερα, εξετάζονται νέοι βηματοδότες που θα περικλείονται σε «φακέλους» με αντιβιοτικά, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Βεμπεδοϊκό Οξύ για τη Μείωση της Χοληστερόλης σε Ασθενείς με Δυσανεξία στις Στατίνες

Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί σύμπτωμα σε ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων στο δυτικό κόσμο. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι στατίνες αποτελούν την τυπική θεραπεία, ωστόσο σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να προκαλέσουν μυαλγίες. Το βαμπεδοϊκό οξύ αποτελεί μία εναλλακτική επιλογή για τη μείωση της χοληστερόλης σε ασθενείς που θέλουν να αποφύγουν την παραπάνω ανεπιθύμητη ενέργεια.

Αναστολείς του PARP για τον Καρκίνο των Ωοθηκών

Οι αναστολείς του PARP αποκλείουν το μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA στα νεοπλασματικά κύτταρα, επάγοντας έτσι την καταστροφή τους, ιδιαίτερα σε νεοπλάσματα μμε κατεσταλμένους μηχανισμούς επιδιόρθωσης. Οι αναστολείς αυτοί αποτελούν μία από τις τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών και χρησιμοποιούνται πλέον και στην αντιμετώπιση του προχωρημένου σταδίου για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Φάρμακα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια με Διατηρημένο Κλάσμα Εξώθησης

Στην καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, γνωστή και ως διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια, οι καρδιακοί μύες των κοιλιών συσπώνται φυσιολογικά αλλά δεν χαλαρώνουν όπως θα έπρεπε. Η καρδιά δεν μπορεί να πληρωθεί με αίμα, με αποτέλεσμα να αντλεί μικρότερη ποσότητα αίματος στον οργανισμό. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα ασχολούνται περισσότερο με την αντιμετώπιση τον συνοδών νόσων και είναι συμπτωματικές. Ωστόσο, οι αναστολείς του SGLT2, μία τάξη αντιδιαβητικών φαρμάκων, εξετάζονται σήμερα για την αποτελεσματικότητά τους στην καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα