Οδηγίες Προφύλαξης από τον Καύσωνα για την Τρίτη Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε επαρκώς τη ζέστη του καλοκαιριού φθίνει. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν παθήσεις που σχετίζονται με την έντονη ζέστη ή υπερθερμία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η υπερθερμία μπορεί να περιλαμβάνει μία σειρά παθήσεων μεταξύ των οποίων η θερμοπληξία, το θερμικό οίδημα, η θερμική συγκοπή, οι θερμικές κράμπες και η θερμική εξάντληση.

Προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να παρουσιάσετε τις παραπάνω παθήσεις είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου γι’ αυτές. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Σχετικές με την ηλικία αλλαγές στο δέρμα, όπως η περιορισμένη αιμάτωση και η ανεπάρκεια των ιδρωτοποιών αδένων.
 • Παθήσεις της καρδίας, των νεφρών και των πνευμόνων, καθώς και οποιαδήποτε νόσος μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη αδυναμία ή πυρετό.
 • Υπέρταση ή άλλες παθήσεις που απαιτούν αλλαγές στη διατροφή, όπως περιορισμό του αλατιού.
 • Μείωση της εφίδρωσης, η οποία προκαλείται από φάρμακα όπως τα διουρητικά, τα κατασταλτικά, τα ηρεμηστικά και ορισμένα φάρμακα για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση.
 • Η λήψη φαρμάκων για διάφορες παθήσεις (είναι σημαντικό, ωστόσο, να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός και να συζητήσετε μαζί του αν έχετε σκοπό να κάνετε αλλαγές).
 • Το σημαντικά αυξημένο ή μειωμένο σωματικό βάρος.
 • Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
 • Η αφυδάτωση.

Παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο. Παράδειγμα των παραπάνω είναι η διαμονή σε θερμό σπίτι, η έλλειψη μέσων μεταφοράς, ο υπερβολικός ρουχισμός και η έλλειψη γνώσης σχετικά με την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών.

Οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα αυτοί που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι κατά τις ημέρες με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, ιδιαίτερα όταν υπάρχει και έντονο νέφος. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, πίνετε αρκετά υγρά και φορέστε ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα από φυσικά υλικά. Αν δεν έχετε ανεμιστήρες ή κλιματισμό στο σπίτι σας, μεταβείτε σε ένα κτίριο με χαμηλότερη θερμοκρασία.

Η θερμοπληξία είναι μία σοβαρή μορφή υπερθερμίας που συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του. Αν κάποιος παρουσιάζει θερμοκρασία σώματος πάνω από 40 °C κατά πάσα πιθανότητα πάσχει από θερμοπληξία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια των αισθήσεων, αλλαγές στη συμπεριφορά (σύγχυση, επιθετικότητα, ίλιγγο, παραλήρημα ή κώμα), ξηρό και ερυθρό δέρμα, έντονη ταχυκαρδία και απώλεια ιδρώτα. Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια αν διαπιστώσετε ότι κάποιος παρουσιάζει μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα, ιδιαίτερα αν είναι ηλικιωμένος.

Αν πιστεύετε ότι κάποιος πάσχει από υπερθερμία:

 • Καλέστε το 166 αν υποπτεύεστε ότι έχει πάθει θερμοπληξία.
 • Απομακρύνετέ τον από το ζέστη και μεταφέρετέ τον σε ένα μέρος με σκιά και κλιματισμό. Παροτρύνετέ τον να ξαπλώσει.
 • Αν ο ασθενής μπορεί να καταπιεί, δώστε του υγρά, όπως νερό ή χυμό φρούτων. Αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ.
 • Τοποθετήστε ένα βρεγμένο, κρύο πανί στους καρπούς, το λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα του. Αυτά είναι τα σημεία που η ροή του αίματος γίνεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος επομένως είναι ευκολότερο να χαμηλώσει η θερμοκρασία του σώματος.
 • Παροτρύνετέ τον να κάνει μπάνιο με κρύο νερό εφόσον αυτό είναι ασφαλές.

Βιβλιογραφία: NIH

 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα