Οδηγίες για τη Συνέχιση της Φαρμακευτικής σας Αγωγής σε Ένα Ταξίδι

Σε ένα ταξίδι, εκτός από τα ρούχα και τα είδη προσωπικής υγιεινής δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα φάρμακά μας. Αρκετοί από εμάς όταν φεύγουμε για διακοπές παραμελούμε συχνά να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της φαρμακευτικής μας αγωγής, ξεχνώντας τα φάρμακα στο σπίτι ή φέρνοντας ανεπαρκείς ποσότητες μαζί μας. Είτε ταξιδεύετε στο εξωτερικό είτε εντός Ελλάδας, με τις παρακάτω στατηγικές μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε κάποια δόση από τη φαρμακευτική σας αγωγή.

Προσδιορίστε Πόσα Φάρμακα Χρειάζεται να Πάρετε Μαζί σας

Ιδανικά, πρέπει να πάρετε μαζί σας περισσότερα φάρμακα απ’όσα χρειάζεστε έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε κάποια δόση σε περίπτωση καθυστέρησης ή άλλων απρόσμενων συνθηκών. Η επιπλέον ποσότητα βέβαια εξαρτάται τόσο από τον προορισμό σας όσο και από τη διάρκεια παραμονής. Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε για 1 εβδομάδα, πάρτε μαζί σας φάρμακα για 3-4 ακόμα ημέρες. Αν ο προορισμός σας είναι μία αγροτική περιοχή όπου η διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι περιορισμένη, ίσως πρέπει να έχετε μαζί σας περισσότερα φάρμακα.

Μιλήστε στον γιατρό σας σχετικά με την ποσότητα που πρέπει να πάρετε μαζί σας, ωστόσο μην ξεχνάτε ότι:

  • Σε κάποιες χώρες υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα των φαρμάκων που μπορείτε να έχετε μαζί σας.
  • Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αποκτήσετε τα επιπλέον φάρμακα οπότε προγραμματίστε κατάλληλα για να έχετε τα φάρμακα κατά την αναχώρησή σας.

Ενημερωθείτε για τον Προορισμό σας

Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι νομοθεσίες για τα φάρμακα μπορεί να είναι διαφορετικές από αυτές της Ελλάδας. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων απαγορεύεται σε κάποιες χώρες, ενώ άλλες δεν επιτρέπουν ποσότητες πάνω από τη δοσολογία 30 ημερών. Καθώς δεν υπάρχει μία κεντρική ιστοσελίδα με τις πληροφορίες των φαρμάκων κάθε χώρας, θα πρέπει να αναζητήσετε μόνοι σας τις πληροφορίες αυτές εκ των προτέρων.

Διασφαλίστε Εγκαίρως ότι Έχετε το Απαραίτητο Οξυγόνο

Συχνά, είναι δύσκολο να μεταφέρουμε το οξυγόνο που χρειαζόμαστε σε ένα ταξίδι. Διάφορα μέσα μεταφοράς (πχ. αεροπλάνο, τρένο, πλοίο ή λεοφωρείο) έχουν άλλους κανόνες ανάλογα με τα προϊόντα οξυγόνου (πχ. φορητός συμπυκνωτής οξυγόνου). Για παράδειγμα, ορισμένες αεροπορικές εταιρίες δεν επιτρέπουν τη χρήση φορητών συμπυκνωτών οξυγόνου, κάτι που δεν συμβαίνει στα τρένα. Εξετάστε εκ των προτέρων τι μπορείτε να φέρετε μαζί σας και αν πρέπει να ενημερώσετε την εταιρία με την οποία θα ταξιδέψετε.

Συσκευάστε Τα Φάρμακα Κατάλληλα

Αν αποφασίσετε να μεταφέρετε τα χάπια σας σε εβδομαδιαία θήκη χαπιών, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά σφραγισμένη, καθώς αν ανοίξει κατά λάθος ενδέχεται να μην μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιο ή ποια χάπια αντιστοιχούν σε κάθε ημέρα. Μία καλή συμβουλή είναι να ασφαλίσετε τη θήκη με ένα λαστιχάκι.

Σε ορισμένες χώρες, η νομοθεσία επιβάλλει ότι τα φάρμακα πρέπει να είναι στο αρχικό κουτί τους στο οποίο πρέπει να αναγράφεται επίσης το όνομα του γιατρού που συνταγογράφησε το φάρμακο, το όνομά σας καθώς και τη δοσολογία του φαρμάκου.

Τοποθετήστε τα φάρμακά σας σε μία καθαρή πλαστική τσάντα και βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντοτε πρόσβαση σε αυτά.

Αν πρέπει να μεταφέρετε ενέσιμα ή άλλα φάρμακα που χρειάζονται κατάλληλη θερμοκρασία, χρησιμοποιήστε τη θήκη που προσφέρει ο παρασκευαστής του φαρμάκου ή άλλες μεθόδους που προσδιορίζονται στις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου.

Τα πόσιμα φάρμακα καθώς και τα φάρμακα σε μορφή τζελ επιτρέπονται στο αεροπλάνο εφόσον δεν υπερβαίνουν τις μέγιστες επιτρεπόμενες ποσότητες για υγρά.

Συμπληρώστε τα Απαραίτητα Έγγραφα

Σε ορισμένες χώρες δεν μπορείτε να μεταφέρετε φάρμακα χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα. Στις χώρες αυτές είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας ένα αντίγραφο των συνταγών καθώς και ένα έγγραφο από τον γιατρό σας στο οποίο εξηγεί γιατί είναι απαραίτητη η λήψη των φαρμάκων αυτών. Αυτό συμβαίνει κυρίως για τις ελεγχόμενες ουσίες, όπως τα αναλγητικά που χορηγούνται με συνταγή γιατρού.

Μία Τελευταία Συμβουλή: Έχετε μαζί σας μία λίστα με όλα τα φάρμακα και τις δοσολογίες σε περίπτωση που χάσετε τα φάρμακά σας. Αναζητήστε επίσης φαρμακεία κοντά στον προορισμό σας και βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αγοράσετε τα φάρμακα σε περίπτωση που χάσετε αυτά που φέρατε μαζί σας.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Fshoq (CC BY 4.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα