Ο Σεξουαλικός Σύντροφος Μπορεί να Επηρεάσει το Εντερικό μας Μικροβίωμα

Οι σεξουαλικοί σύντροφοι ενός ατόμου μπορει να επηρεάσουν τόσο το εντερικό του μικροβίωμα όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, η οποία διεξήχθη σε ποντίκια.

Τα πειραματόζωα που έλαβαν μόσχευμα κοπράνων από άνδρες που είχαν κάνει πρωκτική επαφή είχαν διαφορετικό εντερικό μικροβίωμα σε σχέση με τα ποντίκια που έλαβαν δείγμα από άνδρες που έκαναν μόνο κολπικό σεξ, όπως διαπίστωσε η έρευνα. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικών, τα ποντίκια της πρώτης από τις παραπάνω δύο κατηγορίες είχαν επίσης σημεία που έδειχναν ότι, αν ήταν άνθρωποι, θα είχαν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από HIV.

Η νέα έρευνα σε ποντίκια δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Pathogens και είναι πολύ πρώιμη, ωστόσο υπογραμμίζει πόσο περιορισμένες είναι οι γνώσεις μας σχετικά με το μικροβίωμα και τη σύνδεσή του με το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και την ευαισθησία του τελευταίου σε λοιμώξεις όπως το AIDS.

«Πιστεύω ότι η έρευνά μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πεδίο του HIV και του μικροβιώματος», είπε ο Σαμ Λι, επικεφαλής της μελέτης.

Ο Λι και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από 35 υγιείς άνδρες και στη συνέχεια τα μετέφεραν σε ποντίκια που δεν είχαν εντερικό μικροβίωμα. Ανέλυσαν ακολούθως τα Τ κύτταρα που βρήκαν στο αίμα και το έντερο των ποντικών. Η ομάδα χρησιμοποίησε δείγματα κοπράνων από άνδρες με HIV ως ομάδα ελέγχου, καθώς η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συνδέεται με τη λοίμωξη από HIV.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν αυξημένο αριθμό ενεργοποιημένων Τ κυττάρων με έναν υποδοχέα που λέγεται CD4 στα ποντίκια που έλαβαν δείγμα κοπράνων από τους άνδρες που έκαναν πρωκτική επαφή. Τα υψηλότερα επίπεδα των ενεργοποιημένων Τ κυττάρων με CD4 σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από HIV.

Ο Λι και οι συνεργάτες του εξέτασαν επίσης αν υπάρχει αυξημένος αριθμός ενεργοποιημένων Τ κυττάρων με υποδοχείς CD8 στα ίδια ποντίκια. Αυξημένος αριθμός των κυττάρων αυτών παρατηρείται σε ασθενείς με προχωρημένη λοίμωξη από HIV.

«Ο HIV αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι καθιστά ορισμένους πληθυσμούς πιο αευάλωτους σε αυτόν», είπε η Λόρελ Λάζενορ, διευθύντρια έρευνας της Osel. «Κατανοώντας καλύτερα το βιολογικό κομμάτι της νόσου, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, θα είναι ευκολότερο να καταλήξουμε σε μεθόδους πρόληψης».

Η Λάζενορ δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα του Λι, ωστόσο γνωρίζει έχει μελετήσει αρκετά τη σύνδεση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και του HIV. Η Osel, μία ερευνητική εταιρία από την Καλιφόρνια, προσπαθεί να τροποποιήσει ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων που βρίσκεται στο κολπικό μικροβίωμα έτσι ώστε να παράγουν μία πρωτεΐνη που μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης από HIV. Θεωρητικά, τα τροποποιημένα αυτά βακτήρια θα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης HIV σε βαθμό που να μην χρειάζονται προφυλακτικά.

Η έρευνα του Λι έχει ωστόσο ορισμένους περιορισμούς. Από τον τρόπο που διεξήχθη η έρευνα δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε ποια ακριβώς επίδραση των βακτηρίων έχει αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης, στην έρευνα έλαβαν μέρος μόλις 35 δότες που όλοι ήταν άνδρες, επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν υπάρχει η σύνδεση που παρατηρήθηκε και στις γυναίκες. Επίσης ακόμα δεν γνωρίζουμε αν η σύνδεση αυτή θα εμφανιστεί και στους άνδρες εθελοντές όταν η έρευνα επαναληφθεί με ανθρώπους. Όπως σημείωσε η Λάζενορ, ένα βακτηριακό είδος που εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες που κάνουν πρωκτικό σεξ δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί επαρκώς κατά τη μεταμόσχευσή του σε ποντίκια.

«Η έρευνά μας δεν αποδεικνύει σύνδεση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και της μετάδοσης του HIV στον άνθρωπο», είπε ο Λι. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση και προσφέρει ισχυρές ενδείξεις για να γίνουν έρευνες σε ανθρώπους στο μέλλον».

Η έρευνα δεν απαντά επίσης ένα σημαντικό ερώτημα: Γιατί η επιλογή του σεξουαλικού συντρόφου επηρεάζει το μικροβίωμα; «Τα αίτια για τις αλλαγές στο μικροβίωμα δεν είναι ακόμα σαφή», είπε ο Λι. «Μπορεί να υπάρχουν άλλες συμπεριφορές που δεν εξετάσαμε οι οποίες συνδέονται με τις αλλαγές στο μικροβίωμα».

Η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα και για άλλους λόγους, είπε ο Λι. Οι μικροοργανισμοί αποτελούν ένα σημανικό μέρος του ανθρωπίνου οργανισμού και αν κατανοήσουμε πώς λειτουργούν θα διευκολύνουμε την ανάπτυξη φαρμάκων. Αρκετές εταιρίες ενδιαφέρονται σήμερα για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένοι ειδικοί στο πεδίο έχουν ήδη αρχίσει κλινικές δοκιμές για φάρμακα που βασίζονται στο μικροβίωμα τα οποία δρουν μαζί με αναστολείς σημείων ανοσιακού ελέγχου, δηλαδή ανοσοθεραπευτικά φάρμακα που δεν επιτρέπουν στο νεοπλασματικό κύτταρα να «κρυφτεί» από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ιδιαίτερα σε αυτό το πεδίο της έρευνας, είναι σαφές ότι υπάρχουν αρκετά που δεν γνωρίζουμε. Το ινστιτούτο Πάρκερ ανακοίνωσε προσφάτως ότι τα προβιοτικά μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας για το μελάνωμα σε ορισμένα άτομα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Την ίδια ημέρα, η Seres παρουσίασε προκλινικά δεδομένα που δείχνουν ότι ορισμένα μικρόβια είναι απαραίτητα για την ανοσοθεραπεία.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς επηρεάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα από τα μικρόβια του εντέρου αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την παραπάνω σύνδεση, είπε η Λάζενορ. «Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ωστόσο χωρίς αυτή τη γνώση δεν θα τα καταφέρουμε. Η παρούσα μελέτη αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Βιβλιογραφία: StatNews

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα