Ο Προληπτικός Έλεγχος Για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου Πρέπει να Ξεκινά από τα 45

Η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι πιο αποτελεσματική όταν ο τακτικός προληπτικός έλεγχος ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του American College of Physicians που δημοσιεύτηκαν πέρσι, οι ενήλικες πρέπει να ξεκινούν τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στα 50.

Η αντίληψη εκείνη την εποχή ήταν ότι είναι προτιμότερο ο έλεγχος να ξεκινά νωρίς (οι προηγούμενες οδηγίες είχαν ως όριο τα 55), ωστόσο τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι όσο νωρίτερα ξεκινά, τόσο το καλύτερο.

Τα στατιστικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν σήμερα από το American Cancer Society επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία.

Ο ίδος οργανισμός υποστήριξε επίσης ότι η μέση ηλικία διάγνωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχει μειωθεί πλέον στα 66 χρόνια, από τα 72 που ήταν το 2000.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος στο JAMA Network Open, υποστηρίζει επίσης την οδηγία για την έναρξη του προληπτικού ελέγχου στα 45.

Στην έρευνα αυτή, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί κατά 46% στην ηλικιακή ομάδα 49-50.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αύξηση εντοπίζεται μόνο σε αυτό το ηλικιακό εύρος, αλλά ότι ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά πριν τα 50 που είναι το όριο σήμερα.

«Γενικά, στα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου στους ενήλικες κάτω των 49 ετών η διάγνωση τίθεται συνήθως μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων ή από εξετάσεις σε ασθενείς που έχουν αρκετούς παράγοντες κινδύνου. Αντίθετα, στα άτομα άνω των 50, αρκετές διαγνώσεις γίνονται πριν εμφανιστούν συμπτώματα χάρη στον τακτικό προληπτικό έλεγχο», είπαν οι επιστήμονες. «Παρατηρήσαμε ότι στην ηλικιακή ομάδα 49-50 σημειώθηκε σημαντική αύξηση στα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου, γεγονός που μας δείχνει ότι οι προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινούν από μικρότερη ηλικία», πρόσθεσαν.

Ποια είναι η Ιδανική Ηλικία για να Ξεκινούν οι Προληπτικές Εξετάσεις;

Οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας διαφωνούν ως προς την ηλικία στην οποία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος.

Το American College of Physicians και το US Preventive Services Task Force υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά από τα 50.

Ωστόσο, το American Cancer Society έχει διαφορετική άποψη και συνιστά ότι ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά από τα 45, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το 2018.

«Η οδηγία αυτή βασίζεται σε ένα σύνθετο υπολογιστικό μοντέλο από την Ιατρική Σχολή του Stanford που εκτίμησε ότι η αλλαγή της οδηγίας από τα 50 στα 45 θα σώσει 2 περισσότερες ζωές στις 1.000», είπε ο Dr Timothy Cannon, από το Inova Schar Cancer Institute. «Αν και η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι σταθερή συνολικά, τα ποσοστά της αυξάνονται στους ενήλικες κάτω των 50 ετών, επομένως είναι λογικό ο έλεγχος να ξεκινά νωρίτερα», πρόσθεσε.

Αυξάνονται τα Ποσοστά Καρκίνου του Παχέος Εντέρου

Η ταχύτητα αύξησης των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου έχει 5πλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στα άτομα ηλικίας κάτω των 50, σύμφωνα με τον Dr Anton Bilchik, καθηγητή στο John Wayne Cancer Institute στην Καλιφόρνια.

Όπως υποστήριξε, η αύξηση αυτή αποδίδεται πιθανώς τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.

«Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου», τόνισε. «Το πρόβλημα αυτό ξεκινά από την παιδική ηλικία, επομένως καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να ξεκινά η άσκηση και η υγιεινή διατροφή νωρίς».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Cannon, τα αίτια της παραπάνω αύξησης δεν είναι τόσο απλά.

«Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή θεωρούνται οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου, ωστόσο αυτό δεν συμφωνεί με τις παρατηρήσεις μου», είπε. «Στο ιατρείο μου έχω δει δύο μαραθωνοδρόμους κάτω των 40 με καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπάρχουν αρκετά περιβαλλοντικά αίτια και πιστεύω ότι οι αλλαγές του εντερικού μικροβιώματος είναι ένα από αυτά».

Πρόληψη και Εξετάσεις

Ανεξαρτήτως του αιτίου για τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά από μικρότερη ηλικία.

«Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι η αύξηση στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεαρές ηλικίες, είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση σε οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου», είπε ο Bilchik. «Καθώς οι περισσότερες μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου μπορούν να αντιμετωπιστούν εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως, είναι σημαντικό να ξεκινούν νωρίς οι προληπτικές εξετάσεις».

Η αλλαγή των οδηγιών χρειάζεται μία συλλογική προσπάθεια από γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, καθώς θα χρειαστεί η εφαρμογή αρκετών διαφορετικών προληπτικών εξετάσεων, είπε ο Dr Maen Abdelrahim, ένας ογκολόγος από το Τέξας.

«Αν και υπάρχουν σαφή δεδομένα που δείχνουν ότι οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, βλέπουμε ότι στην πράξη τα ποσοστά των ασθενών που κάνουν τις παραπάνω εξετάσεις είναι πολύ χαμηλά», είπε.

Για την αντιμετώπιση του παραπάνω φαινομένου, ο Abdelrahim τόνισε ότι πρέπει να ενημερωθούν τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί για τα οφέλη της πρόληψης και τη σημαντικότητα των αντιστοίχων εξετάσεων γι’ αυτή.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα