Ο Καρκίνος Αυξάνει τον Κίνδυνο Θανάτου από Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ή έχουν ιστορικό της νόσου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας. Συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, μάλιστα, συνδέονται με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Όπως διαπίστωσε η ομάδα ερευνητών από το Penn State College of Medicine, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ή έχουν ιστορικό της νόσου, διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο και ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται με το χρόνο. Οι καρκίνοι του μαστού, του προστάτου και του παχέος εντέρου είναι αυτοί που συνδέονται συχνότερα με τα εγκεφαλικά επεισόδια που οδηγούν στο θάνατο.

Ο Nicholas Zaorsky, αναπληρωτής καθηγητής ογκολογίας και ακτινολογίας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα βοηθήσουν τους γιατρούς να ταυτοποιήσουν τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

«Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι περισσότεροι καρκινοπαθείς δεν καταλήγουν τελικά από τον καρκίνο, αλλά από άλλα αίτια», είπε ο Zaorsky. «Ένα από αυτά είναι και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αρκετοί ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από ένα πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για το εγκεφαλικό επεισόδιο».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο, με το εγκεφαλικό επεισόδιο να βρίσκεται στην 5η θέση της συγκεκριμένης λίστας. Αν και διάφοροι οργανισμοί, όπως το American Heart Association και το National Comprehensive Cancer Network έχουν σαφείς οδηγίες για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου στους ασθενείς χωρίς ιστορικό καρκίνου, οι οδηγίες για την πρόληψη του εγκεφαλικού στους καρκινοπαθείς είναι πολύ περιορισμένες.

Ο Zaorsky δήλωσε ότι τόσο αυτός όσο και άλλοι ερευνητές, θέλουν να ταυτοποιήσουν τους ασθενείς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έτσι ώστε να διευκολύνουν τις προσπάθειες πρόληψης στο μέλλον.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από το πρόγραμμα SEER (Surveillance, Epidemiology and End Results) του National Cancer Institute των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα SEER έχει δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα του καρκίνου, τα ποσοστά επιβίωσης, τις θεραπείες και την ηλικία και έτος διάγνωσης για το 28% περίπου του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το πρόγραμμα SEER για περισσότερους από 7.2 εκατομμύρια εθελοντές που είχαν διαγνωστεί με μεταστατικούς καρκίνους (καρκίνους που είχαν δώσει μεταστάσεις σε άλλα σημεία πέρα από αυτό της αρχικής εντόπισης) ανάμεσα στα έτη 1992 και 2015.

Όπως διαπίστωσαν από τους συνολικά 7.529.481 καρκινοπαθείς, οι 80.513 κατέληξαν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν ίδια πιθανότητα θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο, ωστόσο αυτοί που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο σε νεαρότερες ηλικίες είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αυτό.

Επιπλέον, παρατήρησαν ότι μεταξύ των ασθενών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο πριν τα 40, τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια είχαν εμφανιστεί σε αυτούς που είχαν λάβει θεραπεία για εγκεφαλικά νεοπλάσματα ή λεμφώματα. Στους ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο μετά τα 40, τα θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια συνδέθηκαν περισσότερο με τους καρκίνους του προστάτου, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Όπως δήλωσε ο Zaorsky, μία πιθανή εξήγηση για τον αυξημένο κίνδυνο είναι ότι αρκετοί ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο βρίσκονται ήδη σε μία «προθρομβωτική» κατάσταση, γεγονός που σημαίνει ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν θρόμβους αίματος.

«Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να φτάσει στους πνεύμονες και να προκαλέσει πνευμονική εμβολή ή στον εγκέφαλο όπου προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο», πρόσθεσε ο Zaorsky. «Γενικότερα, η προθρομβωτική αυτή κατάσταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αρκετούς καρκινοπαθείς. Αν αναλογιστούμε επίσης ότι οι καρκίνοι του προστάτου, του μαστού και του παχέος εντέρου είναι μέσα στις συχνότερες μορφές καρκίνου, δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παρατηρήθηκε τόσο ισχυρή σύνδεση».

Ο Brad Zacharia, αναπληρωτής καθηγητής νευροχειρουργικής, δήλωσε ότι μία άλλη εξήγηση μπορεί να σχετίζεται με τις επιδράσεις των αντικαρκινικών θεραπειών.

«Οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες πιθανώς επηρεάζουν σημαντικά τα αγγεία του εγκεφάλου αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», είπε ο Zacharia. «Αυτό πιθανώς αφορά περισσότερο στους ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου».

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να εξακριβωθεί ο καριβής μηχανισμός και να επιβεβαιωθεί η σύνδεση που διαπιστώθηκε ανάμεσα στον καρκίνο και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα