Νέες Οδηγίες για τη Ρύθμιση της Υψηλής Χοληστερόλης από το AHA και το ACC

Το American Heart Association και το American College of Cardiology εξέδωσαν νέες οδηγίες 121 σελίδων σχετικά με την εκτίμηση του κινδύνου και τη ρύθμιση της υψηλής χοληστερόλης για τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι παραπάνω οδηγίες εκδόθηκαν με τίτλο «AHA/ACC/AACVPR/AAPA/ABC/ACPM/ADA/AGS/APhA/ASPC/NLA/PCNA guidelines on the management of blood cholesterol: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association task force on clinical practice guidelines» και η συγγραφή τους χρειάστηκε συνολικά 18 μήνες.

Οι τελευταίες αντίστοιχες οδηγίες είχαν δημοσιευτεί το 2013 από το AHA/ACC. Οι επιστήμονες είπαν ότι οι νέες οδηγίες επικεντρώνονται στη διατήρηση της LDL χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα. Η LDL χοληστερόλη ή «κακή» χοληστερόλη είναι γνωστό ότι συμβάλει στην συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες με αποτέλεσμα τη στένωσή τους. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι τελευταίες οδηγίες δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο Σάββατο (10 Νοεμβρίου 2018) στο ετήσιο συνέδριο που γίνεται στο Σικάγο. Οι οδηγίες εστιάζουν στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση ως κύριους παράγοντες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων. Οι οδηγίες τονίζουν μάλιστα ότι οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστούν.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, η πρώτη προσέγγιση στους ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη πρέπει να είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη συνέχεια, εφόσον η χοληστερόλη δεν περιοριστεί, να γίνεται χορήγηση φαρμάκων. Οι στατίνες αποτελούν τα φάρμακα εκλογής για τη μείωση της χοληστερόλης. Είναι ασφαλή φάρμακα και μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι οδηγίες τονίζουν, επίσης, ότι σε ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν επαρκούν μόνο οι στατίνες.

Οι επιστήμονες συνιστούν οι στατίνες να χορηγούνται όταν:

  • Δεν υπάρχει ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ο ασθενής δεν είναι διαβητικός, αλλά έχει LDL-C πάνω από 70mg/dL και ο 10ετής κίνδυνος είναι 7.5% ή υψηλότερος.
  • Δεν υπάρχει ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ο ασθενής είναι διαβητικός και έχει LDL-C πάνω από 70mg/dL
  • Ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου αλλά όχι καρδιακή ανεπάρκεια
  • LDL χοληστερόλη >190mg/dL ή οικογενής υπερχοληστερολαιμία

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρέπει να λαμβάνουν συνδυασμό στατινών με εζετιμίμπη. Ο παραπάνω συνδυασμός μειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο. Για τα άτομα που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή γενετικό κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης, προτείνονται δύο νέα φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά λέγονται αναστολείς της PCSK9. Το υψηλό κόστος των παραπάνω φαρμάκων έχει περιορίσει την ευρεία χρήση τους, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι περιορίζουν σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Οι τελευταίες οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης τον αλγόριθμο υπολογισμού ο οποίος προβλέπει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου που ξεχωρίζουν περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, την εθνικότητα και τη φυλή, την πρόωρη εμμηνόπαυση και την παρουσία χρόνιας νεφρικής νόσου. Έλεγχος της χοληστερόλης πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 2 ετών στα παιδιά με οικογνειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης. Τα παιδιά που δεν έχουν οικογνειακό ιστορικό πρέπει να ελέγχονται για πρώτη φορά μεταξύ των ηλικιών 9-11 ετών. Τα επίπεδα επασβέστωσης των στεφανιαίων αρτηριών (CAC) πρέπει να υπολογίζονται στα άτομα που δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Τις οδηγίες ασπάστηκαν 10 ακόμα ιατρικές κοινότητες και οργανισμοί. Δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American College of Cardiology και το Circulation. Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας ήταν ο Σκοτ Γκράντι από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλλας και ο ο Νιλ Στόουν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο στο Ιλλινόις.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα