Νέα Προσέγγιση για τη Θεραπεία της Νόσου του Parkinson με Προβιοτικά Βακτήρια

Μία επιστημονική ομάδα κατάφερε να αναπτύξει προβιοτικά βακτήρια που μπορούν να συνθέσουν L-DOPA, μία πρόδρομη μορφή της ντοπαμίνης η οποία χορηγείται για την αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson. Προκλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η νέα αυτή θεραπευτική προσέγγιση είναι ασφαλής και έχει καλή ανοχή. Επιπλέον, όταν το φάρμακο χορηγείται με αυτό τον τρόπο τότε αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται από τη χορήγηση της L-DOPA από του στόματος.

«Με την προσέγγιση αυτή χρησιμοποιούμε τα ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερό μας προκειμένου να συνθέσουμε ένα μόριο που αποτελεί το ‘gold standard’ για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Η νέα αυτή τεχνολογία επιτρέπει στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο να συνθέσουν την L-DOPA μέσω των μικροβίων που βρίσκονται ήδη στο έντερό τους».

Η παραπάνω μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics που διεξήχθη στις 2-5 Απριλίου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Η υποκατάσταση της ντοπαμίνης με τη μορφή ταμπλετών L-DOPA που χορηγούνται 3-4 φορές ημερησίως χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson εδώ και σχεδόν 6 δεκαετίες. Αν και η θεραπεία αυτή μπορεί να περιορίσει ορισμένα συμπτώματα της νόσου, μετά από περίπου 5 χρόνια οι ασθενείς παρουσιάζουν κινητικές επιπλοκές οι οποίες αποδίδονται στο παραπάνω φάρμακο. Η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια αποδίδεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει τακτικά L-DOPA.

Θέλοντας να αντιμετωπίσουν το παραπάνω πρόβλημα, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν τεχνικές βιοτεχνολογίας με σκοπό να αναπτύξουν ένα ασφαλές προβιοτικό βακτήριο το οποίο θα μπορεί να συνθέσει L-DOPA από την τυροσίνη που βρίσκεται φυσιολογικά στον οργανισμό.

«Μετά από αρκετά πειράματα καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα προβιοτικό βακτήριο το οποίο παράγει σταθερά L-DOPA στα επίπεδα που χρειάζεται ο κάθε ασθενής», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Ιδανικά, τα βακτήρια αυτά χορηγούνται στους ασθενείς σε μορφή κάψουλας 1-2 φορές τη μέρα. Η δόση αυτή μπορεί να προσαρμοστεί με την προσθήκη ενός σακχάρου ή με την τροποποίηση του αριθμού των βακτηρίων που περιέχει η κάψουλα, έτσι ώστε ο ασθενής να παράγει την απαιτούμενη ποσότητα L-DOPA.

Η δοκιμή της προσέγγισης αυτής σε μοντέλα ποντικών και κυνών έδειξε ότι πράγματι είναι δυνατό να επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα L-DOPA στο πλάσμα των ασθενών με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να λαμβάνει πάντοτε την απαιτούμενη ποσότητα. Μάλιστα, στα ποντίκια που έπασχαν από νόσο του Parkinson και έκαναν την παραπάνω θεραπεία παρατηρήθηκε βελτίωση στα κινητικά συμπτώματα, στις γνωστικές λειτουργίες αλλά και στη διάθεση.

«Ελπίζουμε ότι η νέα προσέγγιση που αναπτύξαμε με τη χρήση προβιοτικών βακτηρίων θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τη χορήγηση της L-DOPA σε μορφή χαπιού», ανέφεραν οι συγγραφείς. «Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε την παραπάνω προσέγγιση και για άλλες παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και η νόσος Alzheimer», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: CDC

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα