Νέα Μελέτη: Τα Ουδετερόφιλα έχουν Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση του Καρκίνου

Τα ουδετερόφιλα, μία κατηγορία λευκών αιμοσφαιριών, εμπλέκονται πιθανώς στην αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ.

Στην έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Cell, οι επιστήμονες εξέτασαν αν μία ανοσοθεραπεία Τ λεμφοκυττάρων μπορεί να καταστρέψει τα νεοπλασματικά κύτταρα του μελανώματος ακόμα και αν τα τελευταία δεν έχουν αντιγόνα που στοχεύονται από τα Τ λεμφοκύτταρα. Όπως παρατήρησε η ομάδα, τα Τ λεμφοκύτταρα ενεργοποιούσαν ένα πληθυσμό ουδετεροφίλων τα οποία με τη σειρά τους κατέστρεφαν τα νεοπλασματικά κύτταρα. Η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων ανοσοθεραπειών που χρησιμοποιούν τον παραπάνω μηχανισμό.

«Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι τα κύτταρα της φυσικής ανοσίας στην καλύτερη περίπτωση θα ενίσχυαν την απόκριση των Τ λεμφοκυττάρων σε ένα νεόπλασμα. Επιπλέον, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι τα ουδετερόφιλα ενισχύουν την πορεία των νεοπλασμάτων. Ωστόσο, στην έρευνά μας δείξαμε ότι τα κύτταρα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των θεραπειών με Τ λεμφοκύτταρα τα οποία ενδεχομένως δεν θα κατάφερναν να αντιμετωπίσουν πλήρως ένα νεόπλασμα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Στο παρελθόν πιστεύαμε ότι ο όρος ουδετερόφιλα αναφέρεται σε ένα πληθυσμό κυττάρων που δεν προσφέρουν οφέλη για την αντιμετώπιση νεοπλασμάτων. Όπως βλέπουμε, τα κύτταρα αυτά πιθανώς μπορεί να ενισχύσουν τις θεραπείες από τα Τ λεμφοκύτταρα έτσι ώστε τα τελευταία να μπορούν να εξαλείψουν πλήρως ορισμένα νεοπλάσματα», πρόσθεσαν.

Οι ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο, οι οποίες χρησιμοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για την αντιμετώπιση των νεοπλασματικών κυττάρων, έχουν φέρει επανάσταση στις θεραπείες για τον καρκίνο την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι θεραπείες αυτές έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσου προχωρημένες μορφές καρκίνου που μέχρι τότε θεωρούσαμε ανίατες. Ωστόσο, οι ανοσοθεραπείες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμα στάδια και σίγουρα έχουν περιθώρια βελτίωσης.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν μία θεραπεία που περιλαμβάνει ειδικά Τ λεμφοκύτταρα που αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο αντιγόνο του μελανώματος, καθώς και ένα πειραματικό φάρμακο που ενισχύει τη δραστηριότητα και τον πολλαπλασιασμό των Τ λεμφοκυττάρων.

Συχνά, τα νεοπλασματικά κύτταρα μπορεί να αναπτύξουν ανθεκτικότητα σε μία ανοσοθεραπεία περιορίζοντας την έκφραση του αντιγόνου που στοχεύουν τα Τ λεμφοκύτταρα. Ωστόσο, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης παρατήρησαν ότι η ενισχυμένη ανοσοθεραπεία που εξετάστηκε στην παρούσα μελέτη ήταν ικανή να αντιμετωπίσει πλήρως ακόμα και τα κύτταρα του μελανώματος που δεν εκφράζουν το αντιγόνο-στόχος.

Όπως διαπίστωσαν, το γεγονός αυτό συνδεόταν με τη δραστηριότητα των ουδετεροφίλων, τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί από τα Τ λεμφοκύτταρα. Τα λευκά αιμοσφαίρια ανήκουν στο σύστημα της φυσικής ανοσίας το οποίο δεν στοχεύει ειδικά διάφορα αντιγόνα, αλλά οποιαδήποτε «ξένη» ουσία προς τον οργανισμό. Τελικά, με τη χορήγηση της νέας πειραματικής θεραπείας, τα ουδετερόφιλα κατάφεραν να εξαλείψουν πλήρως τα νεοπλασματικά κύτταρα που δεν καταστράφηκαν από τα Τ λεμφοκύτταρα.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τα γονίδια που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των ουδετεροφίλων. Από τις αναλύσεις που έκαναν, παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με συγκεκριμένα γονίδια που βελτιώνουν την αντικαρκινική δράση των παραπάνω κυττάρων, είχαν γενικά καλύτερη πρόγνωση.

Από τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης φαίνεται ότι σε μία ανοσοθεραπεία με Τ λεμφοκύτταρα που στοχεύουν συγκεκριμένα αντιγόνα των νεοπλασμάτων, τα ουδετερόφιλα μπορεί να καταστρέψουν τα νεοπλασματικά κύτταρα που δεν φέρουν τα αντιγόνα αυτά.

«Οι συμβατικές θεραπείες Τ λεμφοκυττάρων αντιμετωπίζουν συνήθως επαρκώς τον καρκίνο. Ωστόσο, σε ετερογενή νεοπλάσματα η αποτελεσματικότητά τους περιορίζεται καθώς ορισμένα κύτταρα του καρκίνου δεν φέρουν τα αντιγόνα που στοχεύει η θεραπεία. Προς έκπληξή μας παρατηρήσαμε ότι τα ουδετερόφιλα που ενεργοποιούνται από τα Τ λεμφοκύτταρα μπορούν να καταστρέψουν και αυτά τα νεοπλασματικά κύτταρα. Από τα αποτελέσματα της μελέτης μας φαίνεται ότι το σύστημα της φυσικής ανοσίας έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση του καρκίνου», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Η ομάδα έχει ξεκινήσει ήδη νέες μελέτες στις οποίες θα εξετάσει τη χρησιμότητα των ουδετεροφίλων ως ενισχυτικά σε άλλες ανοσοθεραπείες.

Φωτογραφία: Stephen Andrews

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα