Νέα Μελέτη: Ο Κουρκουμάς Αντιμετωπίζει τη Δυσπεψία Εξίσου Αποτελεσματικά με την Ομεπραζόλη

Μία φυσική ουσία που βρίσκεται στον κουρκουμά μπορεί να αντιμετωπίσει τη δυσπεψία εξίσου αποτελεσματικά με την ομεπραζόλη, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine.

Σήμερα είναι γνωστό ότι ο κουρκουμάς, ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό Curcuma longa, περιέχει διάφορες ενεργές ουσίες, μεταξύ των οποίων και η κουκουμίνη. Η τελευταία έχει αρκετές αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ σε ορισμένες περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ενδείξεις για τη χρησιμότητα της κουρκουμίνης στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, μέχρι σήμερα καμία μελέτη δεν είχε συγκρίνει την ουσία αυτή με τα συμβατικά φάρμακα που χορηγούνται για την ίδια ένδειξη.

Θέλοντας να καλύψουν το παραπάνω κενό της βιβλιογραφίας, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν 206 ασθενείς ηλικίας 18-70 ετών οι οποίοι είχαν ιστορικό υποτροπιάζουσας δυσπεψίας. Οι ασθενείς αυτοί χωρίστηκαν σε 3 ομάδες οι οποίες έλαβαν τις παρακάτω θεραπείες σε μορφή χαπιού 4 φορές την ημέρα:

  • 500mg κουρκουμά (69 ασθενείς)
  • 20mg ομεπραζόλη (68 ασθενείς)
  • 500mg κουρκουμά και 20mg ομεπραζόλη (69 ασθενείς)

Η ομεπραζόλη ανήκει στους αναστολείς αντλίας πρωτονίων, μία κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για την αντιμετώπιση της λειτουργικής δυσπεψίας. Ωστόσο, η χρόνια χρήση των παραπάνω φαρμάκων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων, καθώς και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, επομένως αυτή τη στιγμή αρκετοί επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες.

Στην αρχή της μελέτης, οι εθελοντές είχαν παρόμοια σκορ στο σύστημα SODA (Severity Of Dyspepsia Assessment), το οποία πρακτικά εκτιμά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της δυσπεψίας.

Μετά την έναρξη της θεραπείας με τα φάρμακα που προαναφέρθηκαν, οι επιστήμονες εξέτασαν ξανά το σκορ των εθελοντών στο σύστημα SODA στις 28 και στις 56 ημέρες.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η σοβαρότητα του άλγους 28 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας είχε μειωθεί κατά 4.83 μονάδες στην ομάδα που έκανε τη συνδυαστική θεραπεία, κατά 5.46 μονάδες στην ομάδα που έπαιρνε μόνο κουρκουμίνη και κατά 6.22 μονάδες στην ομάδα της ομεπραζόλης.

Στις 56 ημέρες, η βελτίωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη καθώς στις 3 ομάδες που προαναφέρθηκαν παρατηρήθηκε μείωση της σοβαρότητας του άλγους κατά 7.19, 8.07 και 8.85 μονάδες, αντίστοιχα. Αναφορικά με τα υπόλοιπα συμπτώματα της δυσπεψίας, η ομάδα που έπαιρνε μόνο κουρκουμίνη παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση (4.12 μονάδες) και ακολούθησαν η ομάδα της συνδυαστικής θεραπείας (4.09 μονάδες) και η ομάδα της ομεπραζόλης (3.71 μονάδες).

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα της έρευνας υποστήριξε ότι αν και οι παρατηρήσεις της μελέτης τους είναι θετικές, είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθούν σε ένα μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.

Φωτογραφία: Skitterphoto

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα