Νέα Μελέτη: Η Υπνική Άπνοια Αυξάνει τον Κίνδυνο Καρκίνου, Άνοιας και Θρομβώσεων

Η υπνική άπνοια είναι μία νόσος που επηρεάζει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η νόσος γνωρίζουμε σήμερα ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αρκετές διαφορετικές παθήσεις, ωστόσο αυτή τη στιγμή οι επιπτώσεις της στην πορεία και τον κίνδυνο εμφάνισης μίας σειράς νόσων δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.

Τρεις νέες έρευνες που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο European Respiratory Society (ERS) International Congress 2022, έδειξαν ότι η υπνική άπνοια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, καθώς και αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων.

Τι είναι η Υπνική Άπνοια;

Η υπνική άπνοια είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από περιοδικά διαστήματα άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στην αποφρακτική υπνική άπνοια, η αναπνοή διακόπτεται εξ’ αιτίας φραγής του ανωτέρου αναπνευστικού.

Ορισμένοι ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπνική άπνοια, ιδιαίτερα αν έχουν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Η υπνική άπνοια, όπως προαναφέρθηκε, συνδέεται επίσης με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι επηρεάζει την οξυγόνωση του οργανισμού, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία. Ακόμη, αρκετοί ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο παρουσιάζουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τροχαία ατυχήματα κατά την οδήγηση. Τέλος, στους ασθενείς αυτούς εμφανίζονται συχνά διαταραχές της διάθεσης, όπως κατάθλιψη.

Οι Κίνδυνοι της Υπνικής Άπνοιας

Τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως όλο και περισσότερα δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους της υπνικής άπνοιας. Στο τελευταίο συνέδριο του ERS, 3 ανεξάρτητες έρευνες διαπίστωσαν κινδύνους για 3 διαφορετικές παθήσεις.

Η Σύνδεση με τον Καρκίνο

Η πρώτη έρευνα ασχολήθηκε με τη σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο και την αποφρακτική υπνική άπνοια. Η πληθυσμιακή αυτή μελέτη εξέτασε συνολικά περισσότερους από 2.000 εθελοντές με αποφρακτική υπνική άπνοια και καρκίνο, τους οποίους αντιστοίχησε με μία ομάδα ελέγχου ίδιου μεγέθους στην οποία συμμετείχαν εθελοντές με αποφρακτική υπνική άπνοια, αλλά χωρίς ιστορικό καρκίνου.

Όπως διαπίστωσε η ομάδα, η αποφρακτική υπνική άπνοια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

«Είναι ήδη γνωστό ότι οι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ωστόσο δεν είναι σαφές αν ο κίνδυνος αυτός συνδέεται με την ίδια τη νόσο ή με τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο που έχουν αυτοί οι ασθενείς, όπως η παχυσαρκία και η καρδιαγγειακή νόσος», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Από τα αποτελέσματα της μελέτης μας φαίνεται ότι η μειωμένη οξυγόνωση εξ’ αιτίας της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας συνδέεται ανεξάρτητα με τον καρκίνο», εξήγησαν.

Η Σύνδεση με τις Γνωστικές Λειτουργίες

Η δεύτερη έρευνα εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στην έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και την αποφρακτική υπνική άπνοια. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 358 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους για 5 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν, η αποφρακτική υπνική άπνοια συνδέεται με μεγαλύτερη έκπτωση των εκτελεστικών λειτουργιών καθώς και της ταχύτητας επεξεργασίας των δεδομένων, ιδιαίτερα στα άτομα ηλικίας άνω των 74 ετών και τους άνδρες.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου συνδέθηκαν με ταχύτερη έκπτωση της μνήμης, της ταχύτητας επεξεργασίας δεδομένων, καθώς και των γνωστικών λειτουργιών συνολικά. Οι περισσότεροι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Η Σύνδεση με τις Θρομβώσεις

Η τελευταία έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στην αποφρακτική υπνική άπνοια και τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων. Οι τελευταίες είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, επομένως είναι σημαντικό να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 εθελοντές, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν για 6 χρόνια. Από αυτούς, οι 104 παρουσίασαν θρομβώσεις.

Όπως διαπίστωσε η ομάδα, η αποφρακτική υπνική άπνοια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων.

Συνολικά, τα δεδομένα από τις παραπάνω μελέτες δείχνουν ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μία σειρά παθήσεις.

Άγνωστοι οι Μηχανισμοί της Σύνδεσης

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι 3 παραπάνω μελέτες δεν αρκούν για να αλλάξουν οι επίσημες οδηγίες για τη διαχείριση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Επιπλέον, και οι 3 έρευνες που παρουσιάστηκαν στο ERS International Congress είχαν περιορισμούς.

Για παράδειγμα, οι έρευνες αν και διαπίστωσαν σύνδεση, δεν είναι δυνατό να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, καθώς είχαν περιορισμένο αριθμό εθελοντών, ενώ και η διάρκεια παρακολούθησης ήταν σχετικά μικρή.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρούσες μελέτες αποτελούν ακόμα μία υπενθύμιση ότι οι ασθενείς που πάσχουν από υπνική άπνοια θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ρυθμίσουν τη νόσο.

Φωτογραφία: Kampus Production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα