Νέα Μελέτη: Η Κατάθλιψη και το Άγχος Δεν Αυξάνουν τον Κίνδυνο Καρκίνου

Η κατάθλιψη και το άγχος δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για τις περισσότερες μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του μαστού και του προστάτου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μετα-ανάλυσης. Μοναδικές εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα και οι καρκίνοι που σχετίζονται με το κάπνισμα, ωστόσο η σύνδεση αυτή τελικά αποδόθηκε σε άλλους παράγοντες, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης στο περιοδικό Cancer.

Σύμφωνα με την ομάδα της έρευνας, η παρούσα ανάλυση πρακτικά απορρίπτει μία θεωρία που είχε αναπτυχθεί πριν αρκετά χρόνια και υποστήριζε ότι τόσο η κατάθλιψη όσο και το άγχος αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο.

«Τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να καθησυχάσουν αρκετούς ασθενείς που πιστεύουν ότι η διάγνωσή τους συνδέεται με προηγούμενο ιστορικό άγχους και κατάθλιψης», αναφέρουν οι συγγραφείς, οι οποίοι προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.

Στα πλαίσια των αναλύσεων που έκανε η ομάδα, εξετάστηκαν δεδομένα για περίπου 320.000 εθελοντές σε 18 μελέτες από την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία και τον Καναδά. Στο διάστημα των 26 ετών που εξέτασε η ανάλυση, 25.803 ασθενείς διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Τόσο το ιστορικό κατάθλιψης όσο και το ιστορικό αγχώδους διαταραχής δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο για κάποια μορφή καρκίνου.

Όπως προαναφέρθηκε, στην ανάλυση αρχικά παρατηρήθηκε 12-60% αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα στους ασθενείς με ιστορικό κατάθλιψης και άγχους, ωστόσο μετά την προσαρμογή των δεδομένων για το ιστορικό καπνίσματος, την κατανάλωση αλκοόλ και το δείκτη μάζας σώματος διαπιστώθηκε ότι οι παραπάνω παράγοντες ενοχοποιούνται για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

«Εδώ και αρκετά χρόνια πιστεύαμε ότι η κατάθλιψη και το άγχος αυξάνουν τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου. Μάλιστα, αρκετοί πίστευαν ότι οι παραπάνω ψυχικές διαταραχές αυξάνουν τον κίνδυνο μεταλλάξεων και επηρεάζουν την ενεργοποίηση ογκογονιδίων, καθώς και το μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Οι παρατηρήσεις της μελέτης μας δείχνουν στους ασθενείς ότι το ιστορικό κατάθλιψης και άγχους δεν επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η σύνδεση που παρατηρήσαμε με τον καρκίνο του πνεύμονα αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στο ιστορικό καπνίσματος, επομένως αν θέλουμε να αποφύγουμε τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου θα πρέπει να διακόψουμε άμεσα το κάπνισμα», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Yan Krukau

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα