Νέα Μελέτη: Αυξημένο Καρδιαγγειακό Κίνδυνο Διατρέχουν οι Ασθενείς που Πάσχουν από Ψυχιατρικές Παθήσεις

Οι ασθενείς με σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια, έχουν υψηλότερα ποσοστά θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα έρευνα η οποία διαπίστωσε επίσης ότι η σύνδεση αυτή έχει ενισχυθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η έρευνα προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine.

Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη διαπιστώσει ότι οι ασθενείς με σοβαρές ψυχιατρικές διαγνώσεις διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε αν η σύνδεση αυτή έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι επιστημονική ομάδα έκανε μία συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση στην οποία εξέτασε συνολικά 108 έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια εθελοντές. Οι τελευταίοι ζούσαν σε χώρες του Δυτικού κόσμου και είχαν ηλικία από 16 έως 65 ετών όταν διαγνώστηκαν με κάποια ψυχιατρική διαταραχή.

Όπως διαπίστωσε η ανάλυση, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια για τους ασθενείς με σοβαρές ψυχικές νόσους είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με αυτόν του γενικού πληθυσμού. Μάλιστα, οι ασθενείς με σχιζοφρένεια είχαν την υψηλότερο κίνδυνο και ακολούθησαν οι ασθενείς με διπολική διαταραχή. Όπως παρατήρησε η επιστημονική ομάδα, οι ασθενείς με σχιζοφρένεια είχαν 80% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακή νόσου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, καθώς και 93% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακών συμβαμάτων.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της ανάλυσης ήταν ότι η σύνδεση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου αυξήθηκε σημαντικά από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τη δεκαετία του 2000, τόσο για τη σχιζοφρένεια όσο και για τη διπολική διαταραχή. Για παράδειγμα, στη σχιζοφρένεια, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό αυξήθηκε κατά 61% στο παραπάνω διάστημα.

Όπως τόνισε η επιστημονική ομάδα, ήταν αδύνατο να γίνει προσαρμογή για όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την παραπάνω σύνδεση, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Ένας άλλος περιορισμός της έρευνας ήταν ότι υπήρχε μεγάλη ετερογένεια στο δείγμα των ερευνών που εξετάστηκαν. Κατά συνέπεια, όπως τόνισαν οι συγγραφείς, είναι απαραίτητο να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα επιβεβαιώσουν την παραπάνω σύνδεση και θα εξερευνήσουν τους μηχανισμούς που ενοχοποιούνται για αυτή.

«Η σχετική αύξηση των καρδιαγγειακών διαγνώσεων τις τελευταίες δεκαετίες στους ασθενείς με σοβαρές ψυχικές νόσους πιθανώς αποδίδεται στα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος σε αυτό τον πληθυσμό, καθώς και στα αντιψυχωσικά φάρμακα. Η ταχύτερη αύξηση που παρατηρήθηκε στη δεκαετία του 1990 συμπίπτει χρονικά με την κυκλοφορία νέων, δεύτερης γενιάς αντιψυχωσικών φαρμάκων τα οποία έχουν γενικά χειρότερες επιδράσεις στο μεταβολισμό», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Η συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση που έκανε η ομάδα μας πρακτικά επιβεβαιώνει ότι η σύνδεση ανάμεσα στα σοβαρά ψυχικά νοσήματα και την καρδιαγγειακή νόσο έγινε ισχυρότερη τις δεκαετίες του 1990 και του 2000», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Los Muertos Crew / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα