Νέα Έρευνα: Τα Ωμέγα-3 Προστατεύουν την Καρδιά και ΔΕΝ Προκαλούν Καρκίνου του Προστάτου

Μία από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής είναι αυτά που περιέχουν ωμέγα-3.

Τα ωμέγα-3 είναι λιπαρά οξέα που προσφέρουν μία σειρά οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλο, από την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης μέχρι τη βελτίωση των παραγόντων κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο.

Ορισμένες έρευνες τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουν διαπιστώσει μία πιθανή σύνδεση ανάμεσα στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τον καρκίνο του προστάτου.

Οι έρευνες αυτές έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αντιπαραθέσεις σχετικά με τη χρήση των παραπάνω συμπληρωμάτων και συγκεκριμένα αν αυτά είναι περισσότερο επιβλαβή παρά ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Δύο νέες έρευνες που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο American Heart Association Scientific Sessions, επιβεβαίωσαν τα οφέλη των ωμέγα-3 για την καρδιαγγειακή υγεία διαπιστώνοντας παράλληλα ότι ΔΕΝ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτου.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη από επιστήμονες του Intermountain Healthcare Heart Institute στο Salt Lake City των ΗΠΑ. Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη τους μετά από μία έρευνα του 2013 που είχε παρατηρήσει ότι τα υψηλά επίπεδα των ωμέγα-3 στο πλάσμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτου.

Στην παλαιότερη αυτή έρευνα είχαν λάβει μέρος 834 άνδρες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτου. Συγκριτικά με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3, οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα διαπιστώθηκε ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτου.

Ακολούθως, μία έρευνα του 2017 διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να καταλήξουμε με βεβαιότητα αν τα ωμέγα-3 που προέρχονται από ψάρια σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτου.

«Ένα από τα αρχικά ερωτήματα που διατυπώθηκαν το 2013 όταν ξεκινήσαμε τη μελέτη μας ήταν αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτου με τα υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3», είπε ο Viet Le, ένας από τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης.

Όπως τόνισε ο Le, ο στόχος των ερευνητών ήταν να εξερευνήσουν εις βάθος τα οφέλη και τους κινδύνους από το δημοφιλές συμπλήρωμα.

«Θέλαμε να διαπιστώσουμε αν οι οδηγίες του American Heart Association για τη χρήση των ωμέγα-3 είναι σωστές και αν τα σκευάσματα αυτά είναι ασφαλή», είπε ο Le.

Νέα Δεδομένα για τα Ωμέγα-3

Σε μία από τις δύο έρευνες, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 87 εθελοντές με καρκίνο του προστάτου που είχαν λάβει μέρος στη βάση δεδομένων INSPIRE.

Οι ερευνητές είχαν επίσης δεδομένα για την ποσότητα του δοκοσαεξανοϊκού (DHA) και του εικοσαπενταενοϊκού (EPA) οξέος, δύο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, στο αίμα. Τα αποτελέσματα των ασθενών συγκρίθηκαν με αυτά μίας ομάδας ελέγχου με 149 εθελοντές. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτου.

Στη δεύτερη έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν 894 εθελοντές που έκαναν στεφανιαία αγγειογραφία, μία εξέταση που δείχνει τη ροή του αίματος μέσα στην καρδιά. Οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν ιστορικό καρδιακών παθήσεων.

Κατά την πρώτη αγγειογραφία, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι το 40% περίπου των ασθενών αυτών είχαν σοβαρή νόσο, με το 10% αυτών να έχουν νόσο τριών αγγείων.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τα επίπεδα των ωμέγα-3 στο πλάσμα και συγκεκριμένα των DHA και EPA. Ακολούθως οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των ερευνητών και συγκεκριμένα αν παρουσίασαν έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακό θάνατο.

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Ο Dr Manish Vira, αντιπρόεδρος ουρολογικής έρευνας στο Northwell Health The Smith Institute for Urology, δήλωσε ότι η έρευνα προσθέτει επιπλέον δεδομένα σε αυτά που ήδη γνωρίζαμε για τα ωμέγα-3.

«Οι πληθυσμοί που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες ψαριού στη διατροφή τους έχουν γενικά χαμηλότερη συχνότητα καρκίνου του προστάτου, επομένως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα ωμέγα-3 έχουν προστατευτική δράση απέναντι στον καρκίνο του προστάτου», είπε ο Vira.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διαπιστώσουμε αν τα ευρήματα αυτά παρατηρούνται τόσο σε αυτούς που καταναλώνουν ψάρια, όσο και σε αυτούς που παίρνουν συμπληρώματα με ωμέγα-3.

«Μένει να διαπιστώσουμε και στην πράξη ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτου», κατέληξε ο Vira.

Βιβλιογραφία: Healthline

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα