Νέα έρευνα συνδέει την Παχυσαρκία με μειωμένο κίνδυνο Καρκίνου του Μαστού στις Νεαρές Γυναίκες

Οι γυναίκες νεαρής ηλικίας με αυξημένο σωματικό λίπος έχουν μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού πριν την εμμηνόπαυση. Το παραπάνω εύρημα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς προσφέρει δεδομένα αναφορικά με το ρόλο που παίζει η παχυσαρκία στον κίνδυνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Η έρευνα που κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Oncology και διεξήχθη από επιστήμονες του National Institutes of Health των ΗΠΑ.

«Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες που παίρνουν βάρος, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, έχουν αυξημένο κίνδυνο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού κατά την περιόδο αυτή», είπε η Dale Sandler, μία από τους επικεφαλείς της μελέτης. «Η παρατήρηση ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι μειωμένος στις παχύσαρκες προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, δείχνει ουσιαστικά ότι ενδέχεται να ενοχοποιούνται διαφορετικοί μηχανισμοί για την εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου στις νεαρότερης ηλικίας γυναίκες».

Η Sandler συμπλήρωσε ότι, καθώς ο καρκίνος του μαστού είναι σχετικά σπάνιος πριν την εμμηνόπαυση, ήταν σχετικά δύσκολο για τις προηγούμενες έρευνες να εξετάσουν λεπτομερώς όλους τους παράγοντες κινδύνου. Πρόσθεσε ότι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού ενδεχομένως είναι διαφορετικοί για τις νεαρές γυναίκες σε σχέση με τις μεγαλύτερες.

Προκειμένου να εξετάσουν καλύτερα τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που δεν έχουν φτάσει ακόμα στην εμμηνόπαυση, η Sandler σε συνεργασία με άλλους ερευνητές δημιούργησε το Premenopausal Breast Cancer Collaborative Group. Η διεθνής, αυτή, ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από 19 διαφορετικές έρευνες, στις οποίες έλαβαν μέρος συνολικά 758.592 γυναίκες παγκοσμίως. Η προσέγγιση αυτή βοήθησε τους ερευνητές να ταυτοποιήσουν παράγοντες κινδύνου οι οποίοι θα ήταν δύσκολο να ανιχνευθούν σε ένα μικρότερο δείγμα εθελοντών.

Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στις έρευνες είχαν ηλικίες από 18 έως 54 ετών. Συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια, τα οποία αφορούσαν το βάρος, το ύψος και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία. Με τις πληροφορίες αυτές οι ερευνητές εκτίμησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σχέση με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στις ακόλουθες ηλικιακές ομάδες: 18-24, 25-34, 35-44 και 45-54. Ο ΔΜΣ είναι ένα μέτρο εκτίμησης της παχυσαρκίας. Συνολικά, 13.082 γυναίκες, ή το 1.7% παρουσίασαν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο σχετικός κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειωνόταν κατά 12-23% για κάθε 5 μονάδες αύξησης του ΔΜΣ, ανάλογα με την ηλικία. Η ισχυρότερη επίδραση του ΔΜΣ παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 18-24, με τις εξαιρετικά παχύσαρκες γυναίκες αυτής της ηλικίας να έχουν 4.2 φορές μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με αυτές που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ στην ίδια ηλικία.

Αν και η Sandler δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί οι νεαρές γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ φαίνεται να είναι πιο προστατευμένες από τον καρκίνο του μαστού, προειδοποιεί ότι οι νεαρές γυναίκες δεν πρέπει να πάρουν κιλά εσκεμμένα με σκοπό να περιορίσουν τον κίνδυνο του συγκεκριμένου καρκίνου.

«Υπάρχουν πολλοί άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία», είπε η Sandler. «Πιστεύουμε ακόμα ότι είναι σημαντικό για τις γυναίκες να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος εντός φυσιολογικών ορίων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους».

Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι όταν δεδομένα από πολλές έρευνες συνδυάζονται, είναι δυνατό να απαντηθούν ερωτήματα με μεγάλη λεπτομέρεια.

«Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα αποτελέσει την πρώτη από πολλές έρευνες που θα επικεντρωθούν ειδικά στους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού στις νεαρές γυναίκες», κατέληξε η Sandler.

Βιβλιογραφία: NIH

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα