Νέα Έρευνα: Υψηλά τα Επίπεδα των PFAS σε Αρκετές Γυναίκες με Ιστορικό Καρκίνου

Διάφορες χημικές ουσίες που επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου, όπως υποστηρίζει μία νέα μεγάλη μελέτη. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της μελέτης αυτής παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας ή του δέρματος, είχαν υψηλότερα επίπεδα υπερφθοροαλκυλιωμένων χημικών ουσιών (PFAS) στο αίμα τους σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Αν και αυτό δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα PFAS και τις συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι πιθανώς υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στις δύο καταστάσεις που θα πρέπει σίγουρα να εξερευνηθεί περισσότερο.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, παρατήρησε μάλιστα ισχυρότερη σύνδεση ανάμεσα στα PFAS και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου στις γυναίκες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα δύο μορφών PFAS στο αίμα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν μελάνωμα.

Η έρευνα παρατήρησε επίσης σύνδεση ανάμεσα στα PFAS και τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας, ενώ οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα BPA (ουσία που χρησιμοποιείται στις πλαστικές συσκευασίες) είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Οι επιστήμονες της μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) των ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 10.000 εθελοντές.

«Οι παρατηρήσεις της μελέτης μας δείχνουν ότι είναι σημαντικό να επανεκτιμήσουμε τη χρήση των PFAS και των φαινολών σε διάφορα προϊόντα, καθώς όπως φαίνεται αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αρκετές μορφές καρκίνου στις γυναίκες», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Πού Βρίσκονται τα PFAS στο Περιβάλλον;

Τα PFAS βρίσκονται σήμερα σε αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα τηγάνια, τα αδιάβροχα ρούχα, ορισμένα είδη χαλιών, καθώς και σε αρκετές συσκευασίες τροφίμων. Τα PFAS έχουν πάρει επίσης το όνομα “forever chemicals”, καθώς δεν διασπώνται εύκολα και μπορεί να παραμείνουν στο περιβάλλον για δεκαετίες, ενώ στον οργανισμό του ανθρώπου μπορεί να διατηρηθούν για μήνες ή ακόμα και χρόνια.

«Τα PFAS φαίνεται ότι διαταράσσουν την ορμονική λειτουργία στις γυναίκες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου που συνδέονται με τις ορμόνες», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Τα τελευταία χρόνια αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι τα PFAS μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία μας. Καθώς σήμερα χρησιμοποιούνται στην αγορά αρκετά διαφορετικά είδη PFAS, είναι σημαντικό για τους φορείς υγείας να περιορίσουν συνολικά τη χρήση τους», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: mali maeder

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα