Νέα Έρευνα: Οι Ασθενείς με Άσθμα Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο να Παρουσιάσουν Παχυσαρκία

Μία νέα μελέτη η οποία εξέτασε περισσότερους από 8.700 εθελοντές από την Αυστραλία και 11 Ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με άσθμα έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν παχυσαρκία. Η έρευνα, η οποία προέρχεται από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, παρατήρησε επίσης ότι ο κίνδυνος είναι ακόμα πιο υψηλός για τους ασθενείς με μη αλλεργικό άσθμα, τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο πριν αρκετά χρόνια, καθώς και αυτούς που λαμβάνουν θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Thorax.

«Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το άσθμα και η παχυσαρκία έχουν ορισμένους κοινωνικοοικονομικούς, συμπεριφορικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου που είναι κοινοί ανάμεσα στις δύο νόσους. Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στους μηχανισμούς μέσω των οποίων η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει άσθμα, ωστόσο η αντίστροφη σύνδεση δεν είναι εξερευνηθεί μέχρι προσφάτως», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση European Community Respiratory Health Survey (ECRHS), η οποία εξέτασε εθελοντές στο διάστημα από το 1990 μέχρι το 2014. Οι εθελοντές αυτοί συμπλήρωναν ερωτηματολόγια και έκαναν μία σειρά εξετάσεις από τις οποίες οι επιστήμονες αντλούσαν δεδομένα για το δείκτη μάζας σώματος ή τα χαρακτηριστικά του άσθματος.

Στη διάρκεια που εξέτασε η μελέτη, το 16.9% των ασθενών με άσθμα παρουσίασαν τελικά παχυσαρκία, με το ποσοστό αυτό να είναι 14.6% στην ομάδα ελέγχου. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες έγινε πιο εμφανής όταν οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στο σχετικό κίνδυνο και έκαναν προσαρμογή για παράγοντες όπως το άσθμα και το ιστορικό καπνίσματος. Μετά από αυτή την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας ήταν 21% αυξημένος για τους ασθενείς με άσθμα.

Εξετάζοντας πιο ειδικά την παραπάνω σύνδεση, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με άσθμα για μεγαλύτερη διάρκεια είχαν 32% αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που διαγνώστηκαν πιο πρόσφατα, ενώ οι ασθενείς που είχαν μη αλλεργικό άσθμα είχαν 47% αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που είχαν αλλεργικό άσθμα. Ακόμη, οι ασθενείς που έπαιρναν κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση του άσθματος είχαν 99% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας συγκριτικά με αυτούς που έπαιρναν άλλα φάρμακα.

«Μία θεωρία που μπορεί να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας στους ασθενείς με άσθμα είναι ο περιορισμός της φυσικής άσκησης σε αυτή την ομάδα. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τη μελέτη μας καθώς οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια επίπεδα άσκησης», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Ανεξαρτήτως των μηχανισμών της σύνδεσης, τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους ασθενείς με άσθμα».

Αντίθετα με μία προηγούμενη μελέτη, η οποία είχε διαπιστώσει ότι η σύνδεση ανάμεσα στη διάγνωση άσθματος και τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας εντοπίζεται μόνο στις γυναίκες, η παρούσα μελέτη παρατήρησε ότι η σύνδεση αυτή δεν επηρεάζεται από το φύλο. Μία άλλη μελέτη είχε παρατηρήσει ότι τα παιδιά με άσθμα έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν παχυσαρκία στα επόμενα 10 χρόνια, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρατηρεί αντίστοιχη σύνδεση και στους ενήλικες, ανεξαρτήτως φύλου.

Φωτογραφία: Andres Ayrton / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα