Νέα Έρευνα: Ο Περιορισμός των Θερμίδων κατά 25% Μπορεί να Επιβραδύνει τη Γήρανση

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως υποστηρίζει ότι η μείωση της καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων κατά 25% μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό της γήρανσης κατά 2-3%. Αν και το ποσοστό αυτό μπορεί να φαίνεται χαμηλό συγκριτικά με τον αριθμό των θερμίδων που θα πρέπει να περιορίσουμε, η επιστημονική ομάδα της μελέτης τόνισε ότι είναι σημαντικό.

Όπως εξήγησαν, άλλες μελέτες που είχαν ασχοληθεί με τη σύνδεση ανάμεσα στο ρυθμό της γήρανσης και τον κίνδυνο θανάτου είχαν παρατηρήσει ότι ακόμα και αν επιβραδύνουμε τη γήρανση ελάχιστα, ο κίνδυνος θανάτου από διάφορα νοσήματα μειώνεται σημαντικά.

Η παρούσα μελέτη ήταν μία από τις πρώτες που επιβεβαίωσε ότι είναι πράγματι δυνατό να περιορίσουμε το ρυθμό της γήρανσης και στον άνθρωπο. Όλες οι προηγούμενες μελέτες είχαν παρατηρήσει αντίστοιχα οφέλη μόνο στα πειραματόζωα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 75 εθελοντές που συνέχισαν την κανονική τους διατροφή και 145 εθελοντές που περιόρισαν την κατανάλωση θερμίδων κατά 25%. Οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας είχαν 2-3% μειωμένο ρυθμό γήρανσης στο διάστημα των 2 ετών που εξέτασε η μελέτη, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς.

Αν και το ποσοστό 2-3% μπορεί να μας φαίνεται μικρό, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με 10-15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου για τα επόμενα 15 χρόνια ζωής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging.

Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός της γήρανσης επιβραδύνθηκε, οι επιστήμονες της μελέτης δεν παρατήρησαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές σε 2 από τους δείκτες της βιολογικής γήρανσης από τις αναλύσεις που έκαναν στους εθελοντές, γεγονός που δείχνει ότι τα αποτελέσματα σίγουρα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες.

Σχολιασμός των Αποτελεσμάτων από την Επιστημονική Κοινότητα

Όταν ρωτήθηκε αν η διαδικασία της γήρανσης μπορεί πράγματι να επιβραδυνθεί στον άνθρωπο, ο επικεφαλής της έρευνας, Daniel Belsky, PhD, υποστήριξε ότι αυτό πράγματι προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης. Δηλαδή, με απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και συγκεκριμένα στη διατροφή μας μπορούμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης “Antiaging diets: Separating fact from fiction” η οποία δημοσιεύτηκε πριν από περίπου 2 χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό Science, είχαν αντίθετη άποψη. Όπως υποστήριξαν, αν και πράγματι ο περιορισμός των θερμίδων πιθανώς μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της γήρανσης, μία μείωση της τάξης του 25% δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Η ομάδα αναφέρθηκε επίσης στους δείκτες οι οποίοι εξετάστηκαν από τη μελέτη στο Nature Aging. Όπως είπαμε και προηγουμένως μόνο κάποιοι από τους δείκτες αυτούς έδειξαν ότι ο περιορισμός των θερμίδων επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο περιορισμός των θερμίδων σε πληθυσμιακό επίπεδο θα προσφέρει οφέλη σε όλους.

Η Διαλειμματική Νηστεία

Ο περιορισμός των θερμίδων συνδέεται με διάφορες δίαιτες, μεταξύ των οποίων και η διαλειμματική νηστεία, τόνισε ο Belsky. «Η διαλειμματική νηστεία άρχισε να γίνεται και στον άνθρωπο όταν παρατηρήσαμε σημαντικά οφέλη στις μελέτες με πειραματόζωα. Στη δίαιτα αυτή γίνεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση θερμίδων, επομένως παρατηρούνται συχνά οφέλη στους ασθενείς αντίστοιχα με αυτά που παρατηρήσαμε στη μελέτη μας», εξήγησε.

«Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός των θερμίδων συνήθως συνοδεύεται και από μεγαλύτερα διαστήματα νηστείας. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν τα οφέλη που παρατηρήσαμε συνδέονται με τα μεγαλύτερα διαστήματα νηστείας ή τον περιορισμό των θερμίδων. Αυτό θα πρέπει να απαντηθεί από μελλοντικές μελέτες», κατέληξε.

Φωτογραφία: Kampus Production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα