Νέα Έρευνα: Η Παχυσαρκία Αυξάνει τον Κίνδυνο Επιπλοκών από τις Χειρουργικές Επεμβάσεις

Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο Δυτικό κόσμο. Το γεγονός αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, καθώς η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα χρόνια νοσήματα, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Surgery έδειξε ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών μετά από μία χειρουργική επέμβαση, καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, θρομβώσεων και επιπλοκών από τους νεφρούς. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η παχυσαρκία μπορεί να επιβραδύνει και την ανάρρωση από το χειρουργείο.

Γιατί οι Χειρουργικές Επεμβάσεις είναι πιο Επικίνδυνες στους Παχύσαρκους

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το National Surgical Quality Improvement Program των ΗΠΑ, οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν ένα δείγμα περίπου 5.5 εκατομμύρια ασθενών, εκ των οποίων το 44.6% είχε παχυσαρκία. Οι επιστήμονες εξέτασαν ασθενείς σε 9 διαφορετικές χειρουργικές ειδικότητες με σκοπό να προσδιορίσουν την πρόγνωση των ασθενών για διάφορα χειρουργεία ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος.

Συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν φυσιολογικό βάρος, οι παχύσαρκοι ασθενείς είχαν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, νεφρικής ανεπάρκειας και φλεβικής θρομβοεμβολής μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Μάλιστα για τους ασθενείς με παχυσαρκία τάξης ΙΙΙ (ΔΜΣ >40) ήταν αυξημένος και ο κίνδυνος νέας νοσηλείας ανεξαρτήτως αιτίου.

«Όταν ξεκινήσαμε την έρευνα πιστεύαμε ότι ο κίνδυνος επιπλοκών στους παχύσαρκους ασθενείς θα ήταν αυξημένος, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε από τα δεδομένα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ένα Πρόβλημα Δημόσιας Υγείας

Στις κλινικές που εργάζονται, οι επιστήμονες της μελέτης έχουν παρατηρήσει ότι το αυξημένο κοιλιακό λίπος μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ενός χειρουργείου και να δημιουργήσει δυσκολίες. Τα δεδομένα που ανέλυσε η ομάδα της μελέτης έδειξαν ότι πράγματι η διάρκεια των χειρουργείων ήταν 6 λεπτά μεγαλύτερη κατά μέσο όρο στους παχύσαρκους.

«Η παχυσαρκία μπορεί να επιβραδύνει επίσης την ανάρρωση από το χειρουργείο, καθώς ο ασθενής χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μπορεί να περπατήσει. Σε ορισμένα χειρουργεία, όπως για παράδειγμα στις επεμβάσεις που γίνονται στους πνεύμονες, έχει διαπιστωθεί ότι όσο πιο γρήγορα περπατήσει ο ασθενής τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος πνευμονίας, καθώς και ο κίνδυνος θρομβώσεων. Η παχυσαρκία συχνά αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη του παραπάνω στόχου και στην ανάρρωση των ασθενών συνολικά», αναφέρει η ομάδα.

«Ως γιατροί θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους ασθενείς μας. Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται συνεχώς σε πληθυσμιακό επίπεδο καταλαβαίνουμε ότι και η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θα πρέπει να γίνεται στο ίδιο επίπεδο», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Vidal Balielo Jr.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα