Νέα Έρευνα: Η Έκθεση στα PFAS Αυξάνει τον Κίνδυνο Καρκίνου του Θυρεοειδούς

Τα PFAS είναι μία κατηγορία χημικών ουσιών που δεν αποδομούνται και παραμένουν εφ’ όρου ζωής τον οργανισμό μας. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό eBioMedicine υποστηρίζει ότι η έκθεση στις παραπάνω ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.

Τα Δεδομένα της Μελέτης

Στις αναλύσεις που έκαναν, οι επιστήμονες της παραπάνω μελέτης εξέτασαν συνολικά 176 εθελοντές, εκ των οποίων οι 88 είχαν ιστορικό διάγνωσης με καρκίνο του ιστορικού, ενώ οι υπόλοιποι 88 δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα, η έκθεση σε ένα συγκεκριμένο PFAS που λέγεται n-PFOS αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς κατά 56%. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για 4 ακόμα PFAS τα οποία αύξαναν τον κίνδυνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου σε χαμηλότερα ποσοστά.

«Καθώς τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε ποιοι είναι οι παράγοντες του περιβάλλοντος που ενδεχομένως ενοχοποιούνται για αυτή την αύξηση. Όπως διαπιστώσαμε, τα PFAS είναι ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για το παραπάνω φαινόμενο. Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναδεικνύει σύνδεση ανάμεσα στα PFAS και τον καρκίνο του θυρεοειδούς», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν τα PFAS με διάφορα χρόνια νοσήματα, επομένως καταλαβαίνουμε ότι είναι σημαντικό να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση στις παραπάνω ουσίες», συμπλήρωσαν.

Ασαφής ο Μηχανισμός της Σύνδεσης

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα PFAS μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος των νεφρών και ο καρκίνος των όρχεων.

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, τα PFAS παρεμβαίνουν στη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος και επηρεάζουν τους αδένες από τους οποίους εκκρίνονται ορμόνες. Σε αυτούς ανήκει φυσικά και ο θυρεοειδής.

«Πιθανώς τα PFAS μπορεί να συσσωρεύονται στο θυρεοειδή αδένα και να επηρεάζουν έτσι τη λειτουργία αλλά και τη δομή του. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα PFAS μπορεί να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και τον κίνδυνο κυτταρικού θανάτου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν και βλάβες στο DNA των ιστών του θυρεοειδούς, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ομάδα δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο τα PFAS να επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένα την ικανότητα του τελευταίου να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις και τα νεοπλάσματα.

Φωτογραφία: Paloma Gil

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα