Νέα Έρευνα: Διπλάσιος ο Κίνδυνος Εμφράγματος τις Ημέρες με Έντονο Καύσωνα και Πυρκαγιές

Ο Ιούνιος που μας πέρασε ήταν ο θερμότερος μήνας παγκοσμίως στα τελευταία 174 χρόνια που παρακολουθούμε τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Σε αρκετές χώρες εκδηλώθηκαν εκτεταμένες πυρκαγιές οι οποίες διατηρήθηκαν για αρκετές ημέρες καίγοντας μεγάλες δασικές εκτάσεις.

Μία νέα έρευνα από την Κίνα ασχολήθηκε με τις αρνητικές επιδράσεις των σωματιδίων που απελευθερώνονται από τη φωτιά, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία μας.

Από τις παρατηρήσεις της παραπάνω μελέτης, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Circulation, φαίνεται ότι οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη σωματιδική ύλη που απελευθερώνεται από τις φωτιές, μπορεί να διπλασιάσουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Γιατί το PM 2.5 είναι Επιβλαβές για την Υγεία;

Το PM 2.5 είναι μία ουσία που απελευθερώνεται από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια. Ωστόσο, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό της ουσίας αυτής στην ατμόσφαιρα προέρχεται από τις πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις.

Το εξαιρετικά μικρό μέγεθος της παραπάνω σωματιδιακής ύλης επιτρέπει στην τελευταία να φτάσει σε αρκετά σημεία του σώματος που θεωρούνται απρόσιτα για άλλα, μεγαλύτερα, σωματίδια.

Σήμερα, γνωρίζουμε πλέον ότι η είσοδος των PM 2.5 στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να προκαλέσει μία σειρά φλεγμονώδεις αντιδράσεις, αυξάνοντας παράλληλα το οξειδωτικό στρες και επιβαρύνοντας έτσι την καρδιακή υγεία.

Ποια είναι η Ιδανική Θερμοκρασία για τον Άνθρωπο;

Καθώς ο οργανισμός του ανθρώπου έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα, είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε κάποια ιδανική θερμοκρασία για την άνθρωπο. Για παράδειγμα, ένα κύμα καύσωνα την Ευρώπη μπορεί να θεωρείται φυσιολογική θερμοκρασία για τους ανθρώπους κατοικούν στη Νότια Ασία, ενώ για τους τελευταίους ο χειμώνας της Ευρώπης μπορεί να φαίνεται αφύσικος.

Παρ’ όλ’ αυτά, και οι δύο πληθυσμοί ζουν φυσιολογικά στο κλίμα της χώρας τους.

Τι Διαπίστωσε η Παρούσα Μελέτη

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης ασχολήθηκαν με τις περιόδους έντονου καύσωνα στην επαρχία Jiangsu της Κίνας.

Όπως παρατήρησε η ομάδα, όταν η θερμοκρασία ήταν στο υψηλότερο 10% του έτους για 2 συνεχόμενες ημέρες, ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξανόταν κατά 18%.

Μάλιστα, όταν η θερμοκρασία παρέμενε στο ανώτατο 2.5% για 4 συνεχόμενες ημέρες, ο κίνδυνος εμφράγματος αυξανόταν κατά 74%. Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι στις ημέρες που υπήρχαν επίσης υψηλά επίπεδα  PM 2.5 στην ατμόσφαιρα, το παραπάνω ποσοστό διπλασιαζόταν.

Μία άλλη παρατήρηση της έρευνας που είχε ενδιαφέρον ήταν ότι οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα της σωματιδιακής ύλης μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς για την καρδιακή υγεία. Σε 3 συνεχόμενες ημέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα σωματιδιακής ύλης στην ατμόσφαιρα, ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν 12% υψηλότερος.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι στις ημέρες με έντονο καύσωνα και πυρκαγιές, καλό θα είναι να παραμένουμε στο σπίτι και να κλείνουμε τα παράθυρα, εφόσον έχουμε κλιματισμό στο σπίτι μας. Επίσης είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετά υγρά, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν αυξημένη εφίδρωση και επομένως μεγαλύτερη απώλεια υγρών τα οποία θα πρέπει να αναπληρωθούν.

Φωτογραφία: Sippakorn Yamkasikorn

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα