Νέα Έρευνα: Ανεβαίνοντας 50 Σκαλιά την Ημέρα Μπορούμε να Βελτιώσουμε την Καρδιαγγειακή Υγεία

Ανεβαίνοντας μόλις 50 σκαλιά την ημέρα μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα από το Tulane University των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Atherosclerosis, οι εθελοντές που ακολούθησαν την παραπάνω προσέγγιση κατάφεραν να περιορίσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 20%.

Η καρδιαγγειακή νόσος, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελούν αυτή τη στιγμή τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θανάτου παγκοσμίως, καταλαβαίνουμε επομένως πόσο σημαντικές είναι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης.

«Η έντονη άσκηση σε μικρά διαστήματα, όπως για παράδειγμα το ανέβασμα μίας σκάλας, αποτελεί μία καλή προσέγγιση για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής υγείας και του λιπιδικού προφίλ, ιδιαίτερα για ανθρώπους που δεν μπορούν να πιάσουν τα όρια φυσικής άσκησης που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι παρατηρήσεις της μελέτης μας αναδεικνύουν την απλή αυτή προσέγγιση ως μέθοδο πρόληψης για την καρδιαγγειακή νόσο στο γενικό πληθυσμό», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια των αναλύσεών τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα για 450.000 εθελοντές από τη βάση UK Biobank. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η ομάδα εκτίμησε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο του κάθε εθελοντή με βάση παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό, τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου, καθώς και τους παράγοντες κινδύνου από τον τρόπο ζωής. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των εθελοντών για ένα διάστημα περίπου 12.5 ετών κατά μέσο όρο.

Από την ανάλυση των τελικών δεδομένων διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ανέβαιναν τα περισσότερα σκαλιά καθημερινά είχαν και το χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μάλιστα, μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι η προσέγγιση αυτή προσέφερε περισσότερα οφέλη σε αυτούς που δεν είχαν παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο. Βέβαια, η ομάδα τόνισε ότι οφέλη παρατηρήθηκαν και στους εθελοντές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, η προσέγγιση που εξέτασαν στη μελέτη τους είναι σχετικά απλή και μπορεί να αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να εισάγουμε φυσική άσκηση στην καθημερινότητά μας, ιδιαίτερα αν δεν έχουμε το χρόνο να γυμναστούμε.

«Ανεβαίνοντας σκαλιά μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ακόμα και αν έχουμε παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της τελευταίας», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: THIS IS ZUN

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα