Νέα Έρευνα: Αυξημένος ο Κίνδυνος Υπέρτασης σε Όσους Μιλούν Πολύ στο Κινητό Τηλέφωνο

Όσοι μιλούν στο τηλέφωνο για 30 λεπτά την εβδομάδα ή περισσότερο έχουν 12% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπέρταση, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό European Heart Journal.

«Η διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων που κάνουμε κάθε εβδομάδα μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς, καθώς όπως φαίνεται όσοι μιλούν περισσότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορες καρδιακές παθήσεις. Στη μελέτη μας παρατηρήσαμε ότι ο κίνδυνος αυτός δεν επηρεάζεται από τη χρήση hands-free», υποστήριξε η επιστημονική ομάδα της έρευνας.

Σήμερα, σχεδόν τα 3/4 του παγκοσμίου πληθυσμού ηλικίας άνω των 10 ετών έχουν ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ περίπου 1.3 δισεκατομμύρια άτομα ηλικίας 30-79 ετών πάσχουν από υπέρταση.

Η υπέρταση γνωρίζουμε σήμερα ότι αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο και βρίσκεται μεταξύ των κυριότερων αιτιών θανάτου παγκοσμίως. Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν χαμηλά επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων, τα οποία έχουν συνδεθεί με παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ακόμα και μετά από βραχεία έκθεση.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart Journal θέλησε να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στη διάρκεια των τηλεφωνημάτων και τον κίνδυνο υπέρτασης. Για τις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση UK Biobank. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 212.046 ενήλικες ηλικίας 37-73 ετών χωρίς ιστορικό υπέρτασης κατά την εγγραφή τους στη μελέτη. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου που έκανε κάθε εθελοντής εκτιμήθηκε μέσω ερωτηματολογίων τα οποία συμπλήρωσαν οι εθελοντές.

Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και τον κίνδυνο υπέρτασης, κάνοντας παράλληλα προσαρμογή για διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η φυλή, το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης, το επίπεδο εκπαίδευσης, το ιστορικό καπνίσματος, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, τα επίπεδα τη γλυκόζης, τη νεφρική λειτουργία και το ιστορικό χρήσης φαρμάκων για τη μείωση της γλυκόζης ή της χοληστερόλης.

Η μέση ηλικία του δείγματος που εξετάστηκε ήταν τα 54 χρόνια, το 62% ήταν γυναίκες, ενώ το 88% χρησιμοποιούσαν τακτικά το κινητό τους τηλέφωνο. Στο διάστημα των 12 ετών που εξετάστηκε, 13.984 (7%) των εθελοντών παρουσίασαν υπέρταση. Η χρήση κινητού τηλεφώνου συνδέθηκε με 7% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, ενώ αυτοί που μιλούσαν στο τηλέφωνο για περισσότερο από 30 λεπτά την εβδομάδα είχαν 12% αυξημένο κίνδυνο. Το ποσοστό αυτό δεν διαφοροποιήθηκε στα δύο φύλα.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η χρήση hands-free δεν φάνηκε να επηρεάζει την παραπάνω σύνδεση.

Η ομάδα εξερεύνησε επίσης αν το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης μπορεί να επηρεάσει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και τον κίνδυνο υπέρτασης. Όπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές με γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την υπέρταση είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης αν μιλούσαν στο τηλέφωνο περισσότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα.

«Από τις παρατηρήσεις της μελέτης μας φαίνεται ότι η ομιλία στο τηλέφωνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης εφόσον περιορίζεται σε λιγότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα. Αν και σίγουρα τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι αν θέλουμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο υπέρτασης δεν θα πρέπει να μιλάμε στο τηλέφωνο πάνω από την προαναφερθείσα διάρκεια», κατέληξε η ομάδα.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα