Νέα Έρευνα Αναδεικνύει το Ρόλο του Πνευμονικού Μικροβιώματος στην Αντιμετώπιση του Άσθματος

Γνωρίζουμε ήδη ότι το εντερικό μας μικροβίωμα φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό μικροβίων, οι οποίες αποτελούν το γνωστό μας εντερικό μικροβίωμα. Το έντερο δεν αποτελεί, ωστόσο, το μοναδικό όργανο του σώματος στο οποίο φιλοξενούνται μικρόβια. Άλλα όργανα, όπως οι πνεύμονες, φέρουν το δικό τους μικροβίωμα το οποίο επηρεάζει την υγεία μας αλλά και τη σοβαρότητα παθήσεων, όπως το άσθμα.

Μία ομάδα ερευνητών εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στο πνευμονικό μικροβίωμα και τη σοβαρότητα του άσθματος στα παιδιά και κατέληξε σε ορισμένα ενδαφέροντα αποτελέσματα. Η έρευνα δεν αποτελεί απόδειξη ότι οι διαφορές στον πληθυσμό των βακτηρίων μπορεί να επηρεάσουν την πορεία του άσθματος, ωστόσο αναδεικνύει μία σύνδεση που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς στην αντιμετώπιση της νόσου.

Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα ρινικής βλέννης από 214 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, τα οποία έπασχαν από ήπιο ή μέτριο άσθμα. Τα δείγματα ελήφθησαν όταν το άσθμα ήταν σε ύφεση και όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημεία έξαρσης. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στο μικροβίωμα στις δύο παραπάνω περιπτώσεις.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι υπάρχει ταχεία αλλαγή στη σύνθεση του μικροβιώματος των αεραγωγών στα παιδιά κατά τη μετάβαση από την υγιή στην παθολογική κατάσταση του αναπνευστικού», είπε ο μικροβιολόγος Yanjiao Zhou από το Πανεπιστήμιο του Connecticut.

«Φαίνεται επίσης ότι οι αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του άσθματος. Σκοπεύουμε να κάνουμε και άλλες έρευνες για να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο», πρόσθεσε.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα παιδιά που παρουσιάζουν πρώιμα συμπτώματα επιδείνωσης του άσθματος έχουν αυξημένους πληθυσμούς βακτηρίων από τα είδη Staphylococcus, Streptococcus και Moraxella, τα οποία στο σύνολό τους έχουν σχετιστεί με διάφορες παθήσεις.

Κατά τη διάρκεια της ύφεσης του άσθματος, τα πιο επικρατή βακτήρια στο πνευμονικό μικροβίωμα είναι τα καλοήθη Corynebacterium και Dolosigranulum. Η μείωση στους πληθυσμούς των παραπάνω βακτηρίων με ταυτόχρονη αύξηση των βακτηρίων του είδους Moraxella ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για την επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος στα παιδιά.

Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πως εξηγείται η παραπάνω σύνδεση. Επιπλέον μπορεί να υπάρχουν άγνωστοι παράγοντες που επηρεάζουν τόσο το μικροβίωμα όσο και τη σοβαρότητα του άσθματος οι οποίοι σίγουρα παίζουν ρόλο στην παραπάνω σύνδεση. Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης, ωστόσο, σίγουρα ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές έρευνες.

Αν αποδειχθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος, τότε η ρύθμιση του πνευμονικού μικροβιώματος μπορεί να αναδειχθεί ως ένας τρόπος αντιμετώπισης του άσθματος. Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει το σημαντικό ρόλο του μικροβιώματος στη διατήρηση της υγείας μας. Μάλιστα, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που μία έρευνα εξετάζει τη σχέση του μικροβιώματος με το άσθμα.

Καθώς τα περιστατικά άσθματος παρουσιάζουν αύξηση παγκοσμίως, γίνεται σαφές πόσο σημαντική θα είναι η ανακάλυψη μίας νέας αποτελεσματικής θεραπείας.

«Αν και η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, θέτει σημαντικά ερωτήματα τα οποία πρέπει να εξερευνηθούν περισσότερο», είπε ο παιδίατρος Avraham Beigelman από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Μήπως η χορήγηση συμπληρωμάτων με ωφέλιμα βακτήρια μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς;», κατέληξε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Φωτογραφία: NIAID

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα