Νέα Εξέταση Αίματος για τον Καρκίνο του Προστάτου Μειώνει την Ανάγκη για Βιοψίες

Μία νέα εξέταση αίματος που ανιχνεύει κυκλοφορούντα νεοπλασματικά κύτταρα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχούς διάγνωσης για τον καρκίνο του προστάτου με αποτέλεσμα να περιοριστεί η ανάγκη για βιοψίες αλλά και οι λανθασμένες διαγνώσεις.

Ο συνδυασμός της νέας αυτή εξέτασης με τα επίπεδα του PSA έχει ακρίβεια πάνω από 90% για τον επιθετικό καρκίνο του προστάτου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Urology.

Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη εξέταση βιοδεικτών για τον καρκίνο του προστάτου, είπε ο επικεφαλής της έρευνας Γιονγκ-Τζιε Λου, καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Όπως τόνισε, η νέα αυτή εξέταση αίματος μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του προστάτου σήμερα.

Τα κυκλοφορούντα νεοπλασματικά κύτταρα είναι καρκινικά κύτταρα που έχουν αποκολληθεί από τον όγκο και έχουν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Μόλις τα κύτταρα αυτά εισέλθουν στην κυκλοφορία, μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα σημεία του οργανισμού.

Το PSA δεν Αρκεί για τη Διάγνωση του Καρκίνου

Το PSA είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη. Αν στον προστάτη υπάρχουν νεοπλάσματα, τότε η ποσότητα του PSA που απελευθερώνεται στην κυκλοφορία αυξάνεται. Κατά συνέπεια, τα αυξημένα επίπεδα του PSA στο αίμα αποτελούν ένδειξη καρκίνου του προστάτου.

Τα επίπεδα του PSA μπορεί να αυξηθούν, ωστόσο, και από άλλες παθήσεις, όπως η φλεγμονή ή η καλοήθης διόγκωση του προστάτου.

Για να επιβεβαιωθεί, επομένως, η παρουσία καρκίνου, γίνεται συνήθως βιοψία, δηλαδή μία επώδυνη επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ένα κομμάτι από τον προστάτη το οποίο στέλνεται στο εργαστήριο για ανάλυση.

Η βιοψία του προστάτου είναι επεμβατική εξέταση η οποία συνοδεύεται από υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας και λοιμώξεων.

Επιπλέον, στους περισσότερους άνδρες με αυξημένα επίπεδα PSA, τα αποτελέσματα της βιοψίας είναι αρνητικά.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που η βιοψία θα επιβεβαιώσει την παρουσία του καρκίνου, συνήθως ο όγκος είναι καλοήθης και δεν μπορεί να προκαλέσει το θάνατο αν δεν χορηγηθεί θεραπεία.

Ανάγκη για Μία Καλύτερη Εξέταση από το PSA και τη Βιοψία

Οι παραπάνω μέθοδοι για τη διάγνωση του καρκίνου στον προστάτη οδηγούν συχνά σε αρκετές άσκοπες βιοψίες, λανθασμένες διαγνώσεις και αχρείαστες θεραπείες.

«Προφανώς πρέπει να βρούμε καλύτερες μεθόδους για να επιλέγουμε τους ασθενείς που χρειάζεται να κάνουν βιοψία», είπε ο Λου.

Για την έρευνά τους, ο Λου και οι συνεργάτες του έκαναν την εξέταση αίματος σε 98 άνδρες που δεν είχαν κάνει βιοψία και 155 άδρες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτου αλλά δεν είχαν λάβει ακόμα θεραπεία. Όλοι οι εθελοντές ήταν ασθενείς στο Νοσοκομείο St Bartholomew στο Λονδίνο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία των κυκλοφορούντων νεοπλασματικών κυττάρων στα δείγματα αίματος πριν τη βιοψία, ήταν προγνωστικός παράγοντας για τον επιθετικό καρκίνο του προστάτου που ανιχνεύθηκε από την τελευταία.

Επιπλέον, από τα επίπεδα των κυκλοφορούντων νεοπλασματικών κυττάρων, οι επιστήμονες μπορούσαν να εκτιμήσουν την επιθετικότητα του καρκίνου.

Ο συνδυασμός της εξέτασης κυκλοφορούντων νεοπλασματικών κυττάρων με το PSA είχε πάνω από 90% ακρίβεια στη διάγνωση του επιθετικού καρκίνου του προστάτου από τη βιοψία.

Η Εξέταση θα Αρχίσει να Εφαρμόζεται σε 3-5 Χρόνια μετά την Επιβεβαίωση των Αποτελεσμάτων

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, οι παρατηρήσεις τους πρέπει τώρα να επιβεβαιωθούν από αρκετά ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα.

Ακολούθως, η εξέταση θα εγκριθεί σε ένα διάστημα 3-5 ετών και θα αρχίσει να χρησιμοποιείται στη διάγνωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με δεδομένα από το American Cancer Society (ACS), 1 στους 9 άνδρες θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτου κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Αν και αποτελεί σοβαρό νόσημα, οι περισσότεροι άνδρες που πάσχουν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου δεν καταλήγουν από αυτή.

«Ο έλεγχος για κυκλοφορούντα νεοπλασματικά κύτταρα είναι αποτελεσματικός, μη επεμβατικός και ιδιαίτερα ακριβής. Έχουμε αποδείξει πλέον ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει σημαντικά τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτου σήμερα», κατέληξε ο Λου.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα