Νέα Δεδομένα για το Ρόλο του Εντερικού Μικροβιώματος στην Κατάθλιψη

Το εντερικό μικροβίωμα, δηλαδή τα δισεκατομμύρια μικρόβια που βρίσκονται στον οργανισμό μας, επηρεάζει τη λειτουργία αρκετών διαφορετικών οργάνων του σώματος, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications προσφέρει σημαντικά δεδομένα σχετικά με το ρόλο του εντερικού μικροβιώματος στον κίνδυνο εμφάνισης και στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός φιλοξενεί αρκετά διαφορετικά βακτήρια, μύκητες και ιούς. Οι παραπάνω οργανισμοί συνολικά αποτελούν το μικροβίωμα του ανθρωπίνου σώματος. Τα μικρόβια αυτά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας μας, καθώς αντιμετωπίζουν διάφορα παθογόνα ενώ παράλληλα παράγουν μία σειρά ουσίες τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός.

Επιπλέον, σήμερα αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετές παθήσεις του εγκεφάλου συνδέονται με διαταραχές του εντερικού μικροβιώματος.

Ο Ρόλος του Εντερικού Μικροβιώματος

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications εξέτασε δεδομένα για 3.211 εθελοντές που συμμετείχαν στη βάση HELIUS. Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε σαφής σύνδεση ανάμεσα στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος και τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, οι εθελοντές με τη χαμηλότερη ποικιλομορφία στο εντερικό τους μικροβίωμα είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η σύνδεση αυτή ήταν μάλιστα εξίσου ισχυρή με αυτή άλλων παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση κατάθλιψης, όπως το ιστορικό καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Κατά συνέπεια, τα φάρμακα και τα τρόφιμα που επηρεάζουν το εντερικό μικροβίωμα πιθανώς έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, όπως υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα της μελέτης.

«Τώρα που γνωρίζουμε πλέον ποια χαρακτηριστικά του μικροβιώματος συνδέονται με την κατάθλιψη, μπορούμε να ξεκινήσουμε την έρευνα για την ανάπτυξη θεραπειών», τόνισαν.

Επιβεβαίωση των Αποτελεσμάτων από Μία Άλλη Μελέτη

Στο δεύτερο κομμάτι του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα της μελέτης τους με αυτά μίας άλλης μελέτης που χρησιμοποίησε δεδομένα από τη βάση ERGO. Από τη σύγκριση αυτή επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε 12 διαφορετικά είδη βακτηρίων του εντέρου και τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Μάλιστα, από τη συνολική ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες κατέληξαν σε ένα μηχανισμό που μπορεί να εξηγήσει τις παραπάνω παρατηρήσεις. Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, τα παραπάνω είδη βακτηρίων παράγουν ουσίες όπως το γλουταμινικό οξύ, το βουτυρικό οξύ, η σεροτονίνη και το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA). Οι παραπάνω ουσίες αποτελούν νευροδιαβιβαστές και επηρεάζουν την πρόγνωση της κατάθλιψης.

«Η μελέτη μας δίνει σαφείς κατευθύνσεις για τις μελλοντικές μελέτες. Οι τελευταίες θα πρέπει να εξετάσουν αν τα προβιοτικά σκευάσματα ή οι μεταμοσχεύσεις εντερικού μικροβιώματος αποτελούν πιθανή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης», καταλήγει η επιστημονική ομάδα.

Φωτογραφία: Engyn Akyurt

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα