Νέα Δεδομένα για τα Οφέλη της Αιμοδοσίας: Μειώνει τα Επίπεδα των PFAS στους Αιμοδότες

Σήμερα είναι γνωστό ότι η αιμοδοσία σώζει ζωές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης, υπάρχουν οφέλη και για τον αιμοδότη. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η αιμοδοσία βοηθά το δότη να μειώσει τα επίπεδα ορισμένων χημικών από την κυκλοφορία του αίματος.

Οι ουσίες αυτές, γνωστές ως PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες) είναι γνωστές και ως ‘forever chemicals’ καθώς δεν αποδομούνται.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 285 πυροσβέστες από την Αυστραλία, οι οποίοι είχαν κάνει δωρεά αίματος ή πλάσματος σε ένα διάστημα 12 μηνών. Οι πυροσβέστες εκτίθενται συχνά στα PFAS μέσω του καπνού και επομένως έχουν υψηλότερα επίπεδα των ουσιών αυτών στο αίμα τους συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι τόσο η αιμοδοσία όσο και η δωρεά πλάσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των PFAS στο αίμα συγκριτικά με μία ομάδα ελέγχου», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Robin Gasiorowski από το Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας.

«Και οι δύο παραπάνω πράξεις μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα των PFAS, ωστόσο η μείωση είναι μεγαλύτερη στη δωρεά πλάσματος, η οποία μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα των χημικών ουσιών κατά σχεδόν 30%», πρόσθεσε.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που διαπιστώνει ένα τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα των PFAS στο αίμα και είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι αυτός ήταν η αιμοδοσία και η δωρεά πλάσματος και όχι κάποια σύνθετη ιατρική πράξη.

Στα πλαίσια της μελέτης 95 πυροσβέστες έδωσαν αίμα κάθε 12 εβδομάδες, 95 έδωσαν πλάσμα κάθε 6 εβδομάδες, ενώ 95 δεν έκαναν τίποτα από τα 2 και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Στην τελευταία ομάδα εθελοντών, τα επίπεδα των PFAS παρέμειναν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Όπως φαίνεται, τα PFAS προσδένονται σε ορισμένες πρωτεΐνες του ορού στο αίμα, επομένως η μείωση των τελευταίων μπορεί να περιορίσει μακροπρόθεσμα και τα επίπεδα των PFAS. Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμα στα πρώιμα στάδια της έρευνας, επομένως θα χρειαστεί να γίνουν ακόμα αρκετές αναλύσεις σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης.

«Αν και η έρευνά μας δεν εξέτασε της επιδράσεις των PFAS στην υγεία ή τα κλινικά οφέλη από τον περιορισμό των επιπέδων τους, τα συμπεράσματά της αποτελούν μία καλή βάση για μελλοντικές μελέτες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Είναι προφανές ότι τα PFAS δεν εντοπίζονται μόνο στους πυροσβέστες. Στο παρελθόν, οι ουσίες αυτές έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καθώς και με ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και μας δίνουν τη βάση για περισσότερες μελέτες σε άλλους πληθυσμούς. Αυτές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν ποιοι είναι οι ασθενείς που θα έχουν τα περισσότερα οφέλη από την αιμοδοσία ή τη δωρεά πλάσματος.

«Οι πυροσβέστες συχνά δίνουν προτεραιότητα στην υγεία άλλων ατόμων, επομένως είναι ιδιαίτερα ευτυχές ότι η αιμοδοσία μπορεί να τους βοηθήσει να περιορίσουν τα επίπεδα των PFAS στο αίμα», καταλήγουν οι συγγραφείς, ευχαριστώντας επίσης τους εθελοντές που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Φωτογραφία: Pixabay

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα