Νέα Δεδομένα για τα Αίτια της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

Νέα δεδομένα για μία πρωτεΐνη που προκαλεί βλάβες στους νεφρούς μπορεί να ανοίξουν νέες επιλογές για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η χρόνια νεφρική νόσος, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη.

Σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, οι επιστήμονες της μελέτης αυτής παρατήρησαν ότι οι περισσότερες βλάβες στους νεφρούς και την καρδιά των πειραματοζώων προκαλούνται από μία πρωτεΐνη που λέγεται IHH (Indian Hedgehog). Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται και απελευθερώνεται από μία συγκεκριμένη ομάδα κυττάρων που βρίσκονται στους γερασμένους, καθώς και τους τραυματισμένους νεφρούς.

Σύμφωνα με την ομάδα της έρευνας, η πρωτεΐνη IHH θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει στόχο για την ανάπτυξη θεραπειών της χρόνιας νεφρικής νόσου, μίας πάθησης που επηρεάζει περίπου το 10% του παγκοσμίου πληθυσμού.

Ο όρος χρόνια νεφρική νόσος περιγράφει οποιαδήποτε μορφή νεφρικής νόσου που προκαλεί βλάβες στους νεφρούς μακροπρόθεσμα. Αποτελεί επίσης μείζονα παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο.

Η προοδευτική ίνωση αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό στη χρόνια νεφρική νόσο, ωστόσο οι μηχανισμοί που οδηγούν σε αυτές τις βλάβες δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και είχε ως στόχο να εξετάσει μία συγκεκριμένη κατηγορία επιθηλιακών κυττάρων που παράγουν IHH και βρίσκονται μόνο στους τραυματισμένους ή γερασμένους νεφρούς.

Όπως έδειξαν οι συγγραφείς της μελέτης, τα παραπάνω κύτταρα παράγουν IHH ως απόκριση στην πρωτεΐνη TNF. Η τελευταία είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προκλητικούς παράγοντες της φλεγμονής.

Αποκλείοντας την ενεργοποίηση είτε της TNF είτε της IHH σε ένα μοντέλο πειραματοζώων με βλάβες στο ήπαρ οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι βλάβες στους νεφρούς περιορίστηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η λειτουργία του οργάνου αυτού.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι περιορίστηκαν οι ουλωτικές βλάβες και στην καρδιά, ενώ και σε αυτό το όργανο η φυσιολογική λειτουργία επανήλθε.

Στη συνέχεια, η ομάδα θέλησε να εξετάσει τα επίπεδα των IHH στο αίμα ανθρώπων εθελοντών με χρόνια νεφρική νόσο ή χωρίς. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα επίπεδα της IHH ήταν σημαντικά αυξημένα τόσο σε αυτούς που είχαν καρδιαγγειακή νόσο όσο και σε αυτούς που είχαν χρόνια νεφρική νόσο συγκριτικά με μία ομάδα ελέγχου.

Η παρατήρηση αυτή δημιουργεί αισιοδοξία σχετικά με την ανάπτυξη θεραπειών για τις δύο παραπάνω παθήσεις, οι οποίες θα στοχεύουν τόσο την TNF όσο και την IHH.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine.

Φωτογραφία: Chokniti Khongchum

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα