mRNA Εμβόλια για τον Καρκίνο: Νέα Θετικά Δεδομένα από τις Κλινικές Δοκιμές

Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο της Moderna το οποίο έχει βασιστεί στην τεχνολογία του mRNA φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του μελανώματος, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που παρουσίασε η εταιρεία. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός του εξατομικευμένου εμβολίου της Moderna με την ανοσοθεραπεία Keytruda της φαρμακευτικής εταιρείας Merck κατάφερε να περιορίσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 44% συγκριτικά με τη χορήγηση της ανοσοθεραπείας χωρίς το εμβόλιο.

«Η μείωση αυτή είναι στατιστικώς σημαντική και έχει μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση της παραπάνω ιδιαίτερα επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος», όπως υποστήριξαν αντιπρόσωποι των δύο εταιρειών στην ανακοίνωση που έβγαλαν πριν από λίγες ημέρες σχετικά με την παραπάνω κλινική δοκιμή.

Η κλινική δοκιμή αυτή ήταν η πρώτη που δείχνει ότι ο συνδυασμός της τεχνολογίας του mRNA με ένα φάρμακο που ενισχύει την ανοσιακή απόκριση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς με μελάνωμα ή άλλες μορφές καρκίνου.

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν συνολικά 157 ασθενείς με διάγνωση μελανώματος σταδίου ΙΙΙ/ΙV, στους οποίους είχε γίνει χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος πριν τη χορήγηση του συνδυασμού εμβολίου/φαρμάκου ή μόνο του φαρμάκου, ανάλογα με την ομάδα. Ο στόχος της κλινικής δοκιμής ήταν να εξετάσει αν η ανοσοθεραπεία μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Ο συνδυασμός των θεραπειών είχε γενικά καλή ασφάλεια και τα οφέλη που προσέφερε ήταν εμφανή εντός ενός έτους από τη χορήγηση της θεραπείας. Το 14.4% των ασθενών που έλαβαν τη συνδυαστική θεραπεία παρουσίασαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ στην ομάδα που έλαβε μόνο το Keytruda το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 10%.

Ενδιαφέροντα Αποτελέσματα

Τον Οκτώβριο, η Merck δέχτηκε την πρόταση της Moderna για την από κοινού ανάπτυξη και διάθεση του της συνδυαστικής θεραπείας, η οποία ονομάστηκε mRNA-4157/V940. Οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν μία μεγάλη κλινική δοκιμή φάσης 3 το 2023 και ακολούθως σκοπεύουν να ζητήσουν έγκριση από τους ρυθμιστικούς φορείς για την κυκλοφορία της θεραπείας στην αγορά.

Η νέα αυτή συνδυαστική θεραπεία που ανέπτυξαν οι παραπάνω εταιρείες προστίθεται σε μία μεγάλη λίστα θεραπειών οι οποίες ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα με σκοπό το τελευταίο να στοχεύσει και να καταστρέψει τα νεοπλάσματα. Ο παραπάνω στόχος επιτυγχάνεται με την τεχνολογία του mRNA η οποία βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταστρέψουν νεοπλάσματα με πολλαπλές μεταλλάξεις.

Το εξατομικευμένο εμβόλιο της Moderna δρα συνδυαστικά με την ανοσοθεραπεία Keytruda της Merck. Η θεραπεία αυτή ανήκει στους αναστολείς των ανοσιακών σημείων ελέγχου και απενεργοποιεί μία πρωτεΐνη που λέγεται PD-1, η οποία επιτρέπει στα νεοπλάσματα να αποφύγουν την εξουδετέρωση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για την παρασκευή του εμβολίου, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα από τα νεοπλάσματα των ασθενών καθώς και υγιείς ιστούς. Από την ανάλυση των δειγμάτων κατάφεραν να ανακαλύψουν τις μεταλλαγμένες πρωτεΐνες που συνδέονται με τον καρκίνο, πληροφορία την οποία χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο εμβόλιο.

Η χορήγηση του εμβολίου σε έναν ασθενή μετατρέπει τα κύτταρα του τελευταίου σε ένα εργοστάσιο παραγωγής, το οποίο δημιουργεί τέλεια αντίγραφα των μεταλλάξεων τα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει και ακολούθως καταστρέφει.

Για την παρασκευή του εμβολίου χρειάζονται περίπου 8 εβδομάδες, ωστόσο η εταιρεία υποστήριξε ότι ο χρόνος αυτός είναι δυνατό να περιοριστεί στο μισό.

Στα επόμενα βήματα, οι εταιρείες σκοπεύουν να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα αντίστοιχων εμβολίων στην αντιμετώπιση και άλλων μορφών καρκίνου, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως και ο καρκίνος του μαστού.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα