Μούδιασμα στα Χέρια και τα Πόδια: Πότε Πρέπει να Ανησυχήσετε;

Μετά το πρωινό ξύπνημα, ένα από τα χέρια ή τα πόδια σας έχει μουδιάσει τελείως. Νιώθετε ότι είναι βαρύ και δεν μπορείτε να το κινήσετε, ενώ μπορεί να υπάρχει και μυρμήγκιασμα. Το παραπάνω φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί επίσης στα κάτω άκρα μετά από ένα δείπνο μεγάλης διάρκειας ή στο σινεμά. Μετά από λίγα λεπτά ή αφού τινάξετε έντονα τα χέρια σας, το σύμπτωμα υποχωρεί και η λειτουργικότητα του άκρου επανέρχεται.

Την πρώτη φορά που εμφανίστηκε το παραπάνω σύμπτωμα μπορεί να νιώσατε ανησυχία. Όταν μάθατε, ωστόσο, ότι είναι παροδικό και κοινό σύμπτωμα δεν ανησυχείτε πλέον. Πού αποδίδεται, όμως, το παραπάνω σύμπτωμα;

Όταν Επηρεάζεται η Λειτουργία των Νεύρων

Το μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια σπάνια αποτελεί αιτία ανησυχίας. Το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα και τα υπόλοιπα συμπτώματα της παραισθησίας σχετίζονται συνήθως με παθολογική λειτουργία των νεύρων. Όταν τα παραπάνω συμπτώματα είναι παροδικά και αποδίδονται σε διατήρηση μίας στάσης για παρατεταμένη διάρκεια, δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία. Το αίτιο στις περιπτώσεις αυτές είναι η πίεση που ασκείται σε ένα ή περισσότερα νεύρα που φτάνουν στα άνω ή τα κάτω άκρα. Όταν η πίεση υποχωρήσει (με αλλαγή της θέσης του σώματος για παράδειγμα), το μούδιασμα παρέρχεται.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά νευρικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια και χρόνια συμπτώματα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια ασθενείς που υποφέρουν από κάποια μορφή περιφερικής νευροπάθειας που προκαλεί μούδιασμα στα άνω ή τα κάτω άκρα.

Η Ορολογία

Τι είναι όμως η περιφερική νευροπάθεια; Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να εξηγήσουμε μερικούς όρους που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική.

  • Ο όρος Νευροπάθεια αναφέρεται σε μία πάθηση των νεύρων.
  • Ο όρος Περιφερική Νευροπάθεια περιγράφει μία νόσο που επηρεάζει τα νεύρα του περιφερικού νευρικού συστήματος, τα οποία βρίσκονται εκτός του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Τα νεύρα των κάτω και των άνω άκρων αποτελούν κομμάτι του περιφερικού νευρικού συστήματος και είναι συνήθως αυτά που επηρεάζονται πρώτα από τις παθήσεις των περιφερικών νεύρων.
  • Η Νευροπάθεια από Παγίδευση ή Συμπιεστική Νευροπάθεια εμφανίζεται εξ’αιτίας της πίεσης που ασκείται σε ένα νεύρο. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, κατά το οποίο ένα νεύρο συμπιέζεται σε έναν ήδη στενό σωλήνα στην περιοχή του καρπού, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι. Τα τελευταία είναι συνήθως παροδικά, ωστόσο το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι χρόνιο.
  • Με τον όρο Παραισθησία αναφερόμαστε στο αίσθημα τσιμπήματος, μουδιάσματος ή άλλης παθολογικής αίσθησης η οποία συνδέεται με την περιφερική νευροπάθεια. Το μούδιασμα ενός χεριού ή ποδιού αποτελεί μία μορφή παροδικής παραισθησίας.

Πότε Πρέπει να Επισκεφθείτε τον Γιατρό σας;

Αν παρουσιάζετε μούδιασμα περιστατικά και στη συνέχεια η φυσιολογική λειτουργικότητα του οργάνου επανέρχεται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, αν το μούδιασμα παραμένει για μεγάλη διάρκεια και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο, ιδιαίτερα αν προκαλεί διαταραχές και στο περπάτημα. Ο γιατρός σας θα εξερευνήσει τα πιθανά αίτια του συμπτώματος και θα εξετάσει αν η περιφερική νευροπάθεια αποδίδεται σε παθήσεις όπως:

  • Ο διαβήτης αποτελεί το πλέον συχνό αίτιο περιφερικής νευροπάθειας και αφορά το 1/3 περίπου των περιστατικών. Συχνά, η περιφερική νευροπάθεια αποτελεί την πρώτη ένδειξη του διαβήτη.
  • Παθήσεις του ήπατος, των νεφρών ή του θυρεοειδούς.
  • Διατροφικές ανεπάρκειες, όπως για παράδειγμα η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ή άλλων βιταμινών. Μία βιταμίνη που πρέπει να εξετάζεται ιδιαίτερα είναι η βιταμίνη Β6, η οποία μπορεί να προκαλέσει νευροπάθεια τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Η χαμηλή βιταμίνη Β6 είναι γενικά σπάνια, ενώ η υψηλή Β6 αποδίδεται συνήθως σε συμπληρώματα.
  • Αλκοόλ και άλλες τοξίνες. Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί το συχνότερο αίτιο τοξικής νευροπάθειας. Οι αλκοολικοί έχουν επίσης συχνά διατροφικές ανεπάρκειες που μπορεί να προκαλέσουν νευροπάθειες.
  • Ορισμένα φάρμακα, μεταξύ των οποίων ορισμένα αντιβιοτικά και χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και άλλες χημικές ή βιομηχανικές τοξίνες μπορεί επίσης να προκαλέσουν νευροπάθεια.
  • Η αγγειακή νόσος, η οποία εμφανίζεται όταν περιορίζεται η αιμάτωση ενός περιφερικού νεύρου, όπως και η αθηροσκλήρωση, έχουν ενοχοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Άλλα αίτια νευροπάθειας περιλαμβάνουν τις λοιμώξεις, τη συμπίεση ή τον τραυματισμό των νεύρων και τις φλεγμονώδεις ή αυτοάνοσες παθήσεις που επηρεάζουν τα νεύρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σχεδόν στο 1/3 των περιστατικών δεν μπορεί να διαπιστωθεί κάποιο σαφές αίτιο, μία κατάσταση γνωστή ως ιδιοπαθής νευροπάθεια.

Συμπέρασμα

Τα αίτια της περιφερικής νευροπάθειας είναι αρκετά και μπορεί να είναι από ήπια και ακίνδυνα μέχρι πιο σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για τα συμπτώματά σας, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι το μούδιασμα που εμφανίζεται μετά την παραμονή σε μία στάση για μεγάλη διάρκεια δεν πρέπει να σας προκαλέσει ανησυχία, εφόσον υποχωρεί σε λίγα λεπτά.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Josep Ma. Rosell

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα