Μεταβολική Λιπώδης Διήθηση του Ήπατος: Κατακόρυφη Αύξηση των Περιστατικών τις Τελευταίες Δεκαετίες

Μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο ENDO 2023, δηλαδή το ετήσιο συνέδριο του Endocrine Society των ΗΠΑ, έδειξε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταθερή αύξηση στα ποσοστά της μεταβολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, ιδιαίτερα στο Δυτικό κόσμο.

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας εξέτασε δεδομένα για 32.726 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey στο διάστημα από το 1988 μέχρι το 2018. Από την ανάλυση των δεδομένων για τους παραπάνω εθελοντές διαπιστώθηκε αύξηση των περιστατικών μεταβολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος κατά 131%. Παράλληλα, τα ποσοστά της παχυσαρκίας, δηλαδή του σημαντικότερου παράγοντα κινδύνου για τη νόσο, αυξήθηκαν κατά 74% στο ίδιο διάστημα.

Από την παραπάνω παρατήρηση φαίνεται ότι η αύξηση στα ποσοστά της μεταβολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος δεν συνδέεται αποκλειστικά με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, καθώς η τελευταία ήταν μικρότερη από την πρώτη. Πιθανώς άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, συνέβαλαν επίσης στην παραπάνω εικόνα.

Εξετάζοντας τα δεδομένα ανά φυλή, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η σημαντικότερη αύξηση παρατηρήθηκε στους Καυκάσιους εθελοντές (133%).

Η μεταβολική λιπώδης διήθηση του ήπατος θεωρείται σήμερα η κύρια αιτία νοσηρότητας για το ήπαρ και έχει ξεπεράσει την ιογενή ηπατίτιδα. Συχνά, η νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να προκαλεί ήπια συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διάγνωσή της στα πρώιμα στάδια. Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία και το μεταβολικό σύνδρομο.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν τις παρατηρήσεις της μελέτης τους, οι επιστήμονες τόνισαν ότι ενδεχομένως η αύξηση που παρατηρήθηκε συνδέεται με την αύξηση των υδατανθράκων στη διατροφή σε πληθυσμιακό επίπεδο, καθώς και τη χρήση χημικών που αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου σε διάφορα προϊόντα. Η ομάδα τόνισε ότι πιθανώς και η πανδημία της COVID-19 ενοχοποιείται σε κάποιο βαθμό για την αύξηση στα περιστατικά μεταβολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος.

Όπως προαναφέρθηκε, η νόσος είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται στα πρώιμα στάδια, κάτι που ωστόσο δεν είναι εύκολο καθώς συχνά είναι ασυμπτωματική. Τυπικά, η διάγνωση γίνεται από τις εξετάσεις αίματος και τις απεικονιστικές εξετάσεις.

Καταλήγοντας, η ομάδα της έρευνας υποστήριξε ότι αν θέλουμε να περιορίσουμε τα ποσοστά της νόσου θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες θα περιλαμβάνουν βελτίωση της διατροφής και αύξηση της φυσικής άσκησης.

Φωτογραφία: Tim Samuel

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα