Μεταμόσχευση Μικροβιώματος: Μία Νέα Προσέγγιση για την Αντιμετώπιση της Κίρρωσης

Η μεταμόσχευση μικροβιώματος φαίνεται ότι αποτελεί τη νεότερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατικής νόσου, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής PROFIT, τα οποία παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο EASL 2023 που διεξήχθη στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της παραπάνω μελέτης, η νέα αυτή προσέγγιση ενδεχομένως θα προσφέρει μία εναλλακτική επιλογή για τους ασθενείς που πάσχουν από κίρρωση.

Μεταμόσχευση Μικροβιώματος μέσω Κάψουλας

Η μεταμόσχευση μικροβιώματος χρησιμοποιείται σήμερα για την αντιμετώπιση διαφόρων νόσων, ωστόσο συνήθως γίνεται σε ασθενείς που πάσχουν από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις με Clostridioides difficile.

Πρακτικά, η μεταμόσχευση μικροβιώματος περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος κοπράνων από έναν υγιή εθελοντή και τη μεταφορά του δείγματος αυτού σε έναν ασθενή. Το σκεπτικό είναι ότι τα υγιή βακτήρια από το πρώτο δείγμα θα πολλαπλασιαστούν στο εντερικό μικροβίωμα του ασθενούς και θα βελτιώσουν έτσι την υγεία του.

Σήμερα, η μεταμόσχευση μικροβιώματος γίνεται μέσω κάψουλας, με ενδοσκόπηση, με κολονοσκόπηση ή με κλύσμα. Όλες οι παραπάνω προσεγγίσεις είναι αποτελεσματικές, ωστόσο οι ασθενείς προτιμούν τις κάψουλες καθώς η προσέγγιση αυτή είναι λιγότερο επεμβατική.

«Οι κάψουλες που χορηγήθηκαν στη μελέτη μας προσφέρουν ελπίδα στους ασθενείς με κίρρωση που δεν έχουν πλέον άλλες επιλογές πέραν της μεταμόσχευσης ήπατος. Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί πράγματι να διορθώσει το εντερικό μικροβίωμα των ασθενών με κίρρωση βελτιώνοντας έτσι τη γενικότερη υγεία τους», τόνισε η ομάδα.

Τι Ισχύει Σήμερα για τις Μεταμοσχεύσεις Μικροβιώματος

Το πρώτο χάπι που περιλαμβάνει μεταμόσχευση κοπράνων εγκρίθηκε από το FDA στις αρχές του έτους και στοχεύει στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από C. difficile. Η παρασκευή του παραπάνω χαπιού έχει γίνει με ειδικό τρόπο και τα δείγματα που χρησιμοποιούνται έχουν εξεταστεί ενδελεχώς με μία σειρά τεστ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί τόσο η υψηλή ποιότητα όσο και η ασφάλεια.

«Η μεταμόσχευση μικροβιώματος αποτελεί μία ιδιαίτερα αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας λοίμωξης από C. difficile σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Πιστεύουμε ότι η τροποποίηση του μικροβιώματος με αυτή την προσέγγιση έχει χρησιμότητα και στην αντιμετώπιση ή πρόληψη άλλων παθήσεων, όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου», υποστήριξε η ομάδα της παρούσας μελέτης.

«Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα δεδομένα που υποστηρίζουν την παραπάνω θεωρία», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα