Κύκλος Περιόδου: Μπορεί να Προκαλέσει Δομικές Αλλαγές στον Εγκέφαλο;

Οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών που συμβαίνουν κατά τον εμμηνορρυσιακό κύκλο φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν μόνο το αναπαραγωγικό σύστημα, αλλά και τον εγκέφαλο των γυναικών, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας προδημοσίευσης, η οποία έχει αναρτηθεί αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα bioRxiv.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης παρακολούθησε μία ομάδα 30 γυναικών οι οποίες έκαναν τακτικά απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του κύκλου τους προκειμένου να παρατηρηθούν οι αλλαγές στον εγκέφαλό τους σε αυτό το διάστημα.

Από τις παρατηρήσεις της επιστημονικής ομάδας φαίνεται ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο δεν εντοπίζονται αποκλειστικά στις περιοχές που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση και τον κύκλο γενικότερα.

«Στην έρευνά μας παρατηρήσαμε ότι η δομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου στις γυναίκες μπορεί να παρουσιάσει αλλαγές οι οποίες σχετίζονται με τη φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Όπως διαπιστώσαμε, οι αλλαγές αυτές δεν περιορίζονται στις περιοχές που έχουν συνδεθεί τυπικά με τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-γονάδων (HPG)», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Όπως υποστήριξαν, η μέση γυναίκα θα έχει περίπου 450 περιόδους κατά τη διάρκεια της ζωής της, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες αλλαγές προκαλεί στον εγκέφαλο ο παραπάνω μηχανισμός.

«Οι κυκλικές διακυμάνσεις των ορμονών του άξονα HPG επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος των θηλαστικών. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τις επιδράσεις της εμμήνου ρύσεως στον εγκέφαλο και ειδικά σε συγκεκριμένες δομές του τελευταίου», τονίζουν οι συγγραφείς.

Σήμερα υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η μικροδομή της λευκής ουσίας μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, την εμμηνόπαυση ή τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.

Προκειμένου να εξερευνήσουν περισσότερο τις παραπάνω μεταβολές οι επιστήμονες έκαναν εξετάσεις MRI εγκεφάλου στις γυναίκες της μελέτης σε κάθε στάδιο του κύκλου. Παράλληλα, η ομάδα παρακολουθούσε και τα επίπεδα των ορμονών στις τελευταίες.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι παράλληλα με τις διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν και τα επίπεδα της λευκής και της φαιάς ουσίας, καθώς και ο όγκος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ).

Ειδικότερα, κατά την αύξηση των ορμονών 17β-οιστραδιόλη και ωχρινοτρόπου πριν την ωορρηξία, ο εγκέφαλος των γυναικών παρουσίασε αλλαγές της λευκής ουσίας που συνδέονται με ταχύτερη επεξεργασία πληροφοριών.

Η αύξηση της θυλακιοτρόπου ορμόνης που παρατηρείται πριν την ωορρηξία συνδέθηκε με αύξηση της φαιάς ουσίας, ενώ η προγεστερόνη, η οποία μειώνεται μετά την ωορρηξία συνδέθηκε με μείωση στον όγκο του ΕΝΥ.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε ακόμα να εξηγήσουμε πως επηρεάζεται η υγεία και συμπεριφορά των γυναικών από τις παραπάνω αλλαγές, ωστόσο η παρούσα μελέτη θέτει τη βάση για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό από μελλοντικές έρευνες.

«Οι επιδράσεις των ορμονών στον εγκέφαλο είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα που σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί περισσότερο στο μέλλον. Η υγεία των γυναικών είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Google DeepMind

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα