Κοινή Ουσία Συνδέθηκε με Αυξημένο Κίνδυνο Νόσου του Parkinson

Το τριχλωροαιθυλένιο (TCE), μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως τον τελευταίο αιώνα στα καθαριστήρια, μπορεί πιθανώς να ενοχοποιείται για την αύξηση των περιστατικών της νόσου του Parkinson, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Parkinson’s Disease.

Η νόσος του Parkinson ανήκει στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και επηρεάζει ένα τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την παραγωγή της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή. Οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα τρόμο, δυσκαμψία ή διαταραχές της ισορροπίας.

Πώς Συνδέεται το TCE με τη Νόσο του Parkinson;

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Parkinson’s Disease οι επιστήμονες εξερεύνησαν τη σύνδεση ανάμεσα στο TCE και την εμφάνιση της νόσου.

Όπως εξηγούν, το TCE είναι μία λιπόφιλη ουσία που σημαίνει ότι διαλύεται στο λιπώδη ιστό. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να φτάσει εύκολα στον εγκέφαλο και σε άλλους ιστούς του οργανισμού, προκαλώντας σημαντικές βλάβες στη λειτουργία των μιτοχονδρίων. Τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην παραπάνω τοξίνη, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί η έκθεση στο TCE αυξάνει τον κίνδυνο νόσου του Parkinson.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, αρκετά επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα οι μηχανικοί, οι εργαζόμενοι σε καθαριστήρια, οι ελαιοχρωματιστές και οι πιλότοι, εκτίθενται τακτικά στο TCE, ενώ εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με την ουσία μέσω του περιβάλλοντος.

Πως να Αποφύγετε την Έκθεση στο TCE

Όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα της μελέτης, τόσο το τριχλωροαιθυλένιο (TCE) όσο και το τετραχλωροαιθυλένιο (PCE) θα πρέπει να απαγορευτούν άμεσα.

Ακόμη, όσοι έχουν έρθει σε επαφή με τις παραπάνω ουσίες στο εργασιακό τους περιβάλλον θα πρέπει να λάβουν κατάλληλες θεραπείες για να περιορίσουν τα επίπεδα των ουσιών στον οργανισμό τους.

Τέλος, θα πρέπει να γίνουν άμεσα και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν τις επιδράσεις ειδικά του TCE στον κίνδυνο νόσου του Parkinson.

Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, ένας άνθρωπος μπορεί να εκτεθεί στο TCE μέσω της επαφής με μολυσμένο νερό, από τον αέρα ή μέσω της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν την ουσία.

Όπως προαναφέρθηκε, αρκετά επαγγέλματα έρχονται τακτικά σε επαφή με την ουσία στο εργασιακό τους περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια που παράγουν προϊόντα με TCE μπορεί να εισπνεύσουν επομένως την ουσία στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Το TCE βρίσκεται επίσης σε διάφορα προϊόντα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, όπως σε διαλύτες, λιπαντικά, μπογιές, βερνίκια, εντομοκτόνα και καθαριστικά μετάλλων.

Φωτογραφία: Andreas Fickl

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα