Κλιματική Αλλαγή: 10 Τρόποι που Επηρεάζει την Υγεία

Τα τελευταία χρόνια οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αντιληπτές όλο και περισσότερο. Αρκετά επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το κλίμα της Γης αλλάζει, όπως:

  • Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0.9 βαθμούς Κελσίου από τα τέλη του 19ου αιώνα, με το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης να έχει συμβεί τα τελευταία 35 χρόνια.
  • Τα 5 θερμότερα έτη της ιστορίας έχουν καταγραφεί μετά το 2010.
  • Κάθε χρόνο από το 1993 μέχρι το 2016, η Γροιλανδία χάνει σχεδόν 281 δισεκατομμύρια τόνους πάγου και η Ανταρκτική 119 δισεκατομμύρια τόνους, με την απώλεια στην τελευταία να έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 35 χρόνια.
  • Το επίπεδο της θάλασσας έχει ανέβει κατά περίπου 20 εκατοστά τον τελευταίο αιώνα.
  • Οι βροχοπτώσεις αυξάνονται σε αριθμό παγκοσμίως.
  • Η οξύτητα της επιφάνειας της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 30% από την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα για την υγεία καθώς επηρεάζει με διάφορους τρόπους τους ασθενείς. Ορισμένα παραδείγματα αυτών αναφέρονται στο παρόν άρθρο.

1. Αυξημένος Κίνδυνος Αναπνευστικών Προβλημάτων, όπως οι Αλλεργίες, το Άσθμα, οι Χρόνιες Πνευμονικές Παθήσεις και ο Καρκίνος του Πνεύμονα

Οι αλλαγές στη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα, τη θερμοκρασία του αέρα και τη συχνότητα των βροχοπτώσεων έχουν οδηγήσει σε αύξηση του όζοντος, της γύρης, των σπόρων της μούχλας και διαφόρων επιβλαβών χημικών στον αέρα, γεγονός που μπορεί να ερεθίσει και να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς.

Τι πρέπει να κάνουμε: Πρέπει να παρακολουθούμε την ποιότητα του αέρα και να προσπαθούμε να μην βγούμε από το σπίτι όταν αυτή είναι ιδιαίτερα κακή. Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε τον γιατρό μας αν παρουσιάσουμε συμπτώματα από το αναπνευστικό ή συμπτώματα αλλεργίας έτσι ώστε να μπορεί να κάνει εξετάσεις για τη διάγνωση κάποιας πνευμονικής νόσου.

2. Αυξημένος Κίνδυνος Καρκίνου του Δέρματος και Καταρράχτη

Η μείωση τις στιβάδας του όζοντος στην ατμόσφαιρα επιτρέπει σε μεγαλύτερο ποσοστό υπεριώδους ακτινοβολίας να τη διαπεράσει, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος και καταρράχτη.

Τι πρέπει να κάνουμε: Φορέστε αντηλιακό και προστατεύστε τα μάτια σας, μην περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο και επισκεφείτε τακτικά το δερματολόγο σας για εξέταση του δέρματος.

3. Αυξημένος Κίνδυνος Καρδιαγγειακών Νόσων και Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη χαμηλή ποιότητα του αέρα καθώς και το στρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να διευκολύνει επίσης τη μετανάστευση εντόμων που μεταφέρουν επικίνδυνα παθογόνα, τα οποία ευθύνονται για παθήσεις όπως η νόσος του Lyme και η νόσος του Chagas.

Τι πρέπει να κάνουμε: Βεβαιωθείτε ότι ενημερώνστε για τη θερμοκρασία κάθε ημέρας. Προστατευτείτε από τις ακραίες θερμοκρασίες παραμένοντας στο σπίτι. Κάνετε συχνά εξετάσεις για την εκτίμηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και μην αγνοείτε συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος, τα άνω άκρα ή δυσκολίες στην κίνηση, την ομιλία και τη σκέψη. Προσπαθήστε να περιορίσετε το στρες και προστατευτείτε από τα διάφορα μικρόβια.

4. Θερμική Εξάνλτηση και Θερμοπληξία

Τόσο η θερμική εξάντληση όσο και η θερμοπληξία είναι δύο παθήσεις που έχουν παρουσιάσει αύξηση εξ’αιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας.

Τι πρέπει να κάνουμε: Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε το δελτίο καιρού για να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τις υψηλές θερμοκρασίες. Ανοίξτε το κλιματιστικό, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο και ελαχιστοποιήστε το χρόνο που περνάτε έξω από το σπίτι. Φορέστε επίσης ρούχα και άλλα μέτρια προστασίας από τον ήλιο.

5. Διατροφικές Διαταραχές, όπως ο Υποσιτιμός και η Παχυσαρκία

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κτηνοτροφία όσο και τη γεωρία, προκαλώντας μειωμένη διαθεσιμότητα φυσικών και υγιεινών τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μπορεί επίσης, εξ’αιτίας της κλιματικής αλλαγής να αυξηθεί ο πληθυσμός των εντόμων με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται περισσότερα χημικά εντομοκτόνα τα οποία παραμένουν στα τρόφιμα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση των τροφίμων με μόλυβδο, θείο ή αρσενικό. Επιπλέον, μπορεί να επηρεαστεί ο πληθυσμός των ψαριών τα οποία τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας.

Τι πρέπει να κάνουμε: Διαβάστε με προσοχή τις ετικέτες για να διαπιστώσετε τι περιέχουν τα τρόφιμα που αγοράζετε. Προσπαθήστε να αγοράζετε τρόφιμα που δεν περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα και αλάτι. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν έχετε απορίες για τη διατροφή σας και αποφύγετε τις συμβουλές από «ειδικούς». Προτιμήστε επίσης φυσικά τρόφιμα και όχι συμπληρώματα.

6. Τροφικές Δηλητηριάσεις

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις και το επίπεδο της θάλασσας, καθώς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δημιουργούν συνθήκες ιδανικές για τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροβίων (όπως τα βακτήρια Vibrio), τα οποία στη συνέχεια μολύνουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Τι πρέπει να κάνουμε: Βεβαιωθείτε ότι ενημερώνεστε για μολυσμένα προϊόντα και αποφύγετε την κατανάλωσή τους όταν έχει δοθεί σχετική οδηγία. Τηρήστε τις κατάλληλες πρακτικές υγιεινής για το φαγητό. Πλένετε συχνά τα χέρια σας και καθαρίζετε προσεκτικά τα μαγειρικά σκεύη. Αν πιστεύετε ότι πάσχετε από μία τροφική δηλητηρίαση επικοινωνήστε με τον γιατρό σας άμεσα, καθώς ορισμένες δηλητηριάσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

7. Ψυχικά Προβλήματα και Αγχώδεις Διαταραχές

Τα ακαραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι τυφώνες μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχική υγεία. Το ίδιο ισχύει και για την μόλυνση του περιβάλλοντος, τις αλλαγές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις, καταστάσεις οι οποίες στο σύνολό τους επηρεάζουν την ψυσική μας κατάσταση.

Τι πρέπει να κάνουμε: Μην αμελείτε την ψυχική σας υγεία. Δεν είναι ντροπή να παραδεχτείτε ότι δεν νιώθετε καλά ή αντιμετωπίζετε άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Συζητήστε με τον γιατρό σας προβλήματα που πιθανώς αντιμετωπίζετε για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

8. Παθήσεις που Μεταφέρονται από Έντομα

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις, την υγρασία και άλλα καιρικά φαινόμενα μπορεί να ενισχύσουν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών, των ψύλλων και άλλων εντόμων που μεταφέρουν νόσους όπως η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός, ο ιός Zika, ο ιός του Δυτικού Νείλου και η νόσος του Lyme.

Τι πρέπει να κάνουμε: Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε που ενδημούν τα παραπάνω έντομα και αποφύγετε τις περιοχές αυτές. Χρησιμοποιήστε επίσης εντομοαπωθητικό και προστατετυτικό ρουχισμό. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν στο σπίτι σας λιμνάζοντα νερά ή άλλες επιφάνειες όπου τα έντομα μπορούν να πολλαπλασιαστούν εύκολα.

9. Τα Ακραία Καιρικά Φαινόμενα και οι Φυσικές Καταστροφές Προκαλούν Μία Σειρά Προβλημάτων για την Υγεία

Ακόμα και οι μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία, την υγρασία ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές όπως πυρκαγιές, πλημμύρες ή τυφώνες. Για παράδειγμα, οι ξηρές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση πυρκαγιάς.

Τι πρέπει να κάνουμε: Προετοιμαστείτε για ακραία καιρικά φαινόμενα. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι εξοπλισμένο με τα απαραίτητα εφόδια για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου και γνωρίζετε ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε. Αν τραυματιστείτε κατά τη διάρκεια ενός ακραίου καιρικού φαινομένου, επικεφθείτε τον γιατρό σας καθώς μπορεί να έχετε τραυματιστεί περισσότερο απ’όσο νομίζετε.

10. Άλλα Μεταβολικά, Ενδοκρινικά, Μικροβιολογικά και Προβλήματα Γονιμότητας

Ακόμα γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τις επιδράσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στον οργανισμό μας. Μία πρόσφατη έρευνα από το UCLA, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη γονιμότητα.

Τι πρέπει να κάνουμε: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα πρόβλημα όλων μας. Πρέπει σίγουρα να γίνουν περισσότερες έρευνες, ωστόσο μέχρι τότε πρέπει να προσπαθήσουμε μόνοι μας να μειώσουμε τη ρύπανση και τις εκπομπές καυσαερίων. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε όσο περισσότερες από τις οδηγίες για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα