Κατάθλιψη: Αυξάνει τον Κίνδυνο για Αρκετές Σωματικές Νόσους Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Οι ασθενείς με σοβαρή ή μέτρια κατάθλιψη έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διάφορες σωματικές νόσους που χρειάζονται αντιμετώπιση στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτης που εξέτασε 240.433 εθελοντές. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Psychiatry, οι ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη είχαν 1.5 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν 29 παθήσεις σε διάφορα οργανικά συστήματα, συγκριτικά με τους ασθενείς χωρίς κατάθλιψη.

Μερικές από τις παθήσεις που εμφανίστηκαν με αυξημένη συχνότητα στους ασθενείς με κατάθλιψη ήταν:

  • Ισχαιμική καρδιακή νόσος: 79% αυξημένος κίνδυνος
  • Οστεοαρθρίτιδα: 80% αυξημένος κίνδυνος
  • Βακτηριακές λοιμώξεις: 152% αυξημένος κίνδυνος
  • Οσφυαλγία: 299% αυξημένος κίνδυνος
  • Χρόνια αποφρακτική βρογχίτιδα: 311% αυξημένος κίνδυνος
  • Σακχαρώδης διαβήτης: 415% αυξημένος κίνδυνος
  • Διαταραχές του ύπνου: 497% αυξημένος κίνδυνος

«Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η κατάθλιψη συνδέεται με τόσο πολλές σωματικές παθήσεις. Η παρατήρηση αυτή πρακτικά δείχνει ότι οι αρνητικές επιδράσεις της κατάθλιψης στον οργανισμό δεν περιορίζονται σε ένα οργανικό σύστημα. Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να γνωρίζουν ότι η κατάθλιψη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις παραπάνω παθήσεις», υποστήριξε η ομάδα της έρευνας.

Η μεγαλύτερη αύξηση στον απόλυτο κίνδυνο (9.8%) παρατηρήθηκε στις παθήσεις του ενδοκρινικού συστήματος, καθώς και στις νόσους που επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια.

Ο απόλυτος κίνδυνος μυοσκελετικών νόσων ήταν 3.7% αυξημένος στους ασθενείς με κατάθλιψη, ενώ ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και ιδιαίτερα καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 3.9% υψηλότερος.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν πάντοτε υπόψη την ψυχική υγεία των ασθενών τους καθώς όπως έχει πλέον αποδειχθεί η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αρκετές σωματικές νόσους. Οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι η κατάθλιψη συνδέεται με αμφίδρομη σχέση με αρκετές ψυχικές παθήσεις», υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Οι βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για τις αναλύσεις της ομάδας ήταν η UK Biobank, καθώς και δύο βάσεις δεδομένων από τη Φινλανδία (η Health and Social Support Study και η Finnish Public Sector Study).

Συνολικά, εξετάστηκαν δεδομένα για 130.652 εθελοντές από τη UK Biobank και 109.781 εθελοντές από τις δύο βάσεις δεδομένων της Φινλανδίας.

«Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν το ιστορικό κατάθλιψης στους ασθενείς τους, καθώς όπως βλέπουμε αυτό μπορεί να επηρεάσει την πορεία των σωματικών νόσων, την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, αλλά και τη γενικότερη πρόγνωση των ασθενών», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: freestocks.org

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα