Καρδιαγγειακοί Παράγοντες Κινδύνου: Μπορεί να Αυξήσουν τον Κίνδυνο Κατάθλιψης;

Οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.

Αρκετά δεδομένα έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, ωστόσο η αντίστροφη σχέση δεν είχε εξερευνηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα.

Τόσο η κατάθλιψη όσο και η καρδιαγγειακή νόσος έχουν αρκετούς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία εξέτασαν δεδομένα από μία συνεχιζόμενη μελέτη η οποία ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια. Η τελευταία, είχε ως στόχο να διαπιστώσει της επιδράσεις της Μεσογειακής Δίαιτας σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες ηλικίας 55-75 ετών και γυναίκες ηλικίας 60-75 ετών.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης επικεντρώθηκαν περισσότερο σε 6.545 ασθενείς χωρίς καρδιαγγειακές ή ενδοκρινικές παθήσεις στην αρχή της μελέτης, τους οποίους χώρισαν σε ομάδες ανάλογα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με την εγγραφή τους στη μελέτη, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια προκειμένου να εκτιμηθεί η ψυχική τους υγεία, ενώ οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους για 2 χρόνια.

Μετά από αυτό το διάστημα, οι εθελοντές που έκαναν Μεσογειακή δίαιτα είχαν χαμηλότερα σκορ στην κλίμακα της κατάθλιψης. Μάλιστα, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στους εθελοντές που διέτρεχαν μέτριο ή υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς και αυτούς που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στην αρχή της μελέτης.

Η Σύνδεση Κατάθλιψης-Καρδιαγγειακής Νόσου

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες της μελέτης, οι ασθενείς με τους περισσότερους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης, με τη σύνδεση αυτή να είναι ισχυρότερη στις γυναίκες. Επιπλέον, η συμμόρφωση των εθελοντών με τη Μεσογειακή δίαιτα μπορούσε να επηρεάσει τον παραπάνω κίνδυνο, ωστόσο σύμφωνα με τους συγγραφείς η παρατήρηση αυτή θα πρέπει να εξερευνηθεί περισσότερο.

«Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι οι εθελοντές με τον υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο που ακολούθησαν τη Μεσογειακή δίαιτα είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αν και γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η έρευνά μας ποσοτικοποιεί την παραπάνω σύνδεση», αναφέρουν συγγραφείς.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης, οι μηχανισμοί της σύνδεσης καρδιαγγειακής νόσου και κατάθλιψης περιλαμβάνουν πιθανώς το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, παράγοντες που επηρεάζουν διάφορα οργανικά συστήματα, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει επίσης για ακόμα μία φορά τη σημαντικότητα της υγιεινής διατροφής στη διατήρηση της υγείας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή δίαιτα μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα της φλεγμονής, το δείκτη μάζας σώματος, καθώς και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Οι παραπάνω δράσεις βελτιώνουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία», τόνισαν οι συγγραφείς.

Μία θεωρία που μπορεί να εξηγήσει τις παρατηρήσεις της μελέτης είναι ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα αντικατοπτρίζουν πιθανώς τα επίπεδα και στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί στο παρελθόν με διαταραχές της λειτουργίας του ΚΝΣ.

«Η έρευνά μας πρακτικά δείχνει ότι αν έχετε καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και υψηλή χοληστερόλη, τότε διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Σήμερα, γνωρίζαμε ήδη ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, επομένως πρακτικά η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισαν ωστόσο ότι τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές, μεγαλύτερες μελέτες.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα