Ιντερλευκίνη-3: Έχει Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση του Βρογχικού Άσθματος;

Η σηματοδοτική ουσία ιντερλευκίνη 3 είχε θεωρηθεί στο παρελθόν προφλεγμονώδης για το βρογχικό άσθμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης, η χορήγηση της παραπάνω ουσίας μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στα χρόνια αναπνευστικά φλεγμονώδη νοσήματα.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης η οποία προέρχεται από τη Γερμανία εξερεύνησε την παραγωγή της ιντερλευκίνης 3 (ή IL-3) σε υγιή παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς και παιδιά με άσθμα που συμμετείχαν στη βάση δεδομένων European PreDicta. Όπως διαπίστωσαν, στα παιδιά που είχαν «ρυθμισμένο» άσθμα με τη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, η παραγωγή της IL-3 ήταν αυξημένη στο αίμα. Τα κύτταρα του αίματος που παράγουν την IL-3 λέγονται ενεργοποιημένα περιφερικά λεμφοκύτταρα.

Η έρευνα παρατήρησε επίσης σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της IL-3 στο βλεννογόνο της ρινός και την αντιφλεγμονώδη διαλυτή μορφή του ST2 υποδοχέα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η IL-3 μπορεί πράγματι να βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μοντέλα πειραματοζώων (ποντικών) με άσθμα. Ο στόχος τους ήταν να εξερευνήσουν αν η χορήγηση της IL-3 ενδορρινικά κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου άσθματος μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της νόσου. Όπως παρατήρησαν, η IL-3 μπορούσε πράγματι να περιορίσει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς είχε ρυθμιστική δράση. Συγκεκριμένα, η IL-3 ενεργοποιούσε τα ρυθμιστικά Τ λεμφοκύτταρα τα οποία γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορεί να περιορίσουν τη συμπτωματολογία του βρογχικού άσθματος. Η χορήγηση της IL-3 στα ποντίκια περιόρισε επίσης τον αριθμό των προφλεγμονωδών ηωσινοφίλων, καθώς και την παραγωγή βλέννης στους πνεύμονες των ποντικών με άσθμα.

Η IL-3 περιόρισε ακόμη την ενεργοποίηση των εγγενών λεμφοειδών κυττάρων τύπου 2, τα οποία έχουν φλεγμονώδη δράση. Τα κύτταρα αυτά εκκρίνουν διάφορες ουσίες οι οποίες εμπλέκονται στην εμφάνιση αρκετών αλλεργικών νόσων. Μετά την έκθεση των παραπάνω κυττάρων στην IL-3 περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό η έκφραση του προφλεγμονώδους υποδοχέα ST2, ο οποίος θεωρείται απαραίτητος για την ενεργοποίηση αυτού του κυτταρικού τύπου.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν ότι με βάση τις παρατηρήσεις της μελέτης τους είναι πλέον σαφές ότι η IL-3 έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση του βρογχικού άσθματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Immunology.

Φωτογραφία: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα