Ημικρανία και Καρκίνος του Μαστού: Μπορεί να Υπάρχει Σύνδεση;

Περίπου το 14-15% του παγκοσμίου πληθυσμού υποφέρει από ημικρανίες, μία νευρολογική διαταραχή που προκαλεί σοβαρές κεφαλαλγίες και άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την ημικρανία με αυξημένο κίνδυνο για άλλες παθήσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η υπέρταση, η επιληψία, οι εμβοές και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μία νέα έρευνα από την Κίνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό BMC Cancer υποστηρίζει ότι οι ημικρανίες μπορεί να αυξήσουν και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ημικρανία και Καρκίνος του Μαστού

Πώς μπορεί λοιπόν η ημικρανία να συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; Σήμερα, γνωρίζουμε ότι και οι δύο παραπάνω παθήσεις συνδέονται με διαταραχές στα επίπεδα των οιστρογόνων. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η συχνότητα όσο και η σοβαρότητα των επεισοδίων της ημικρανίας μπορεί να επηρεάζεται από τις αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του κύκλου, το στάδιο της εμμηνόπαυσης ή την εγκυμοσύνη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές έρευνες που εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στις ημικρανίες και τον καρκίνο του μαστού, ωστόσο τα αποτελέσματά τους ήταν διαφορετικά.

Για παράδειγμα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2023 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που υπέφεραν από ημικρανίες είχαν επίσης τον υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Αντίστοιχα, μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2018 παρατήρησε ότι οι γυναίκες που έκαναν 4 ή περισσότερες επισκέψεις στο γιατρό ετησίως με συμπτώματα ημικρανίας είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Δύο άλλες μελέτες και μετα-αναλύσεις, ωστόσο, κατέληξαν σε αντίθετα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2022 παρατήρησε ανάστροφη σύνδεση ανάμεσα στις ημικρανίες και το συνολικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Παρόμοιες ήταν και οι παρατηρήσεις μίας άλλης μελέτης τον Απρίλιο του 2023 που διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ημικρανία είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού και ιδιαίτερα μίας μορφής καρκίνου που συνδέεται με τα επίπεδα των ορμονών.

Αναζητώντας μία Γενετική Σύνδεση

Στη νέα έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από γενετικές αναλύσεις σε ασθενείς με ημικρανίες και ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Τα δεδομένα αυτά είχαν προέλθει από 5 μεγάλες βάσεις δεδομένων στις οποίες συμμετείχαν 102.000 ασθενείς με ημικρανία και 771.000 ασθενείς που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Τα γενετικά δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από τη βάση Breast Cancer Association Consortium (BCAC) και αφορούν περίπου 250.000 περιστατικά ασθενών.

Η τεχνική που χρησιμοποίησε η ομάδα για να εξερευνήσει τη σύνδεση ανάμεσα στις ημικρανίες και τον καρκίνο του μαστού λέγεται Μεντελική τυχαιοποίηση.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι συγγραφείς διαπίστωσαν τελικά ότι οι ημικρανίες πράγματι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του μαστού και ιδιαίτερα με μία συγκεκριμένη μορφή καρκίνο που σχετίζεται με τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Όπως τόνισαν οι συγγραφείς, ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος στις γυναίκες που παρουσίαζαν ημικρανίες χωρίς αύρα.

Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρήθηκαν αρκετά ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα λόγω της τεχνικής που χρησιμοποίησε η επιστημονική ομάδα, δεν ήταν λίγοι οι επιστήμονες που υποστήριξαν ότι η σύνδεση αυτή μπορεί να αποδίδεται σε αρκετούς διαφορετικούς παράγοντες, επομένως θα πρέπει να εξερευνηθεί περαιτέρω σε νέες μελέτες.

Φωτογραφία: Kindel Media

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα