Ιβουπροφαίνη: Μπορεί να Επηρεάσει τη Λειτουργία του Ήπατος;

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα από τα πλέον κοινά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) σήμερα. Διατίθεται χωρίς συνταγή ως αναλγητικό, αλλά και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.

Όπως και κάθε άλλο φάρμακο, έχει ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Μία από αυτές είναι οι ηπατικές βλάβες, οι οποίες ωστόσο εμφανίζονται σπάνια.

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασε πειραματόζωα και διαπίστωσε ότι οι αρνητικές επιδράσεις της ιβουπροφαίνης στο ήπαρ είναι ενδεχομένως σοβαρότερες απ’ όσο πιστεύουμε σήμερα.

«Το ήπαρ παίζει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό και είναι απαραίτητο για την ομοιόσταση  του οργανισμού, καθώς ρυθμίζει το μεταβολισμό της γλυκόζης, των λιπιδίων και των αμινοξέων», εξήγησαν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Οτιδήποτε καταναλώνουμε, επεξεργάζεται τελικά από το ήπαρ. Φυσικά, το ίδιο συμβαίνει και με τα φάρμακα, αρκετά από τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του ήπατος.

Διαφορετικές Επιδράσεις σε Άνδρες και Γυναίκες

Θέλοντας να διαπιστώσουν τον κίνδυνο ηπατικών προβλημάτων από την ιβουπροφαίνη, οι επιστήμονες χορήγησαν μέτριες ποσότητες της ουσίας σε ποντίκια για 1 εβδομάδα.

Η δοσολογία του φαρμάκου ήταν αντίστοιχη με τα 468mg καθημερινά για έναν ενήλικα άνθρωπο.

Στο τέλος της εβδομάδας, οι επιστήμονες έκαναν φασματομετρία μάζας, μία τεχνική που τους επιτρέπει να διαπιστώσουν την αναλογία και το είδος των χημικών που βρίσκονται σε ένα εργαστηριακό δείγμα μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Θέλησαν έτσι να εξετάσουν τις επιδράσεις της ιβουπροφαίνης στα ηπατικά κύτταρα των πειραματοζώων.

«Παρατηρήσαμε ότι η ιβουπροφαίνη προκαλεί σημαντικές αλλαγές στην έκφραση των πρωτεϊνών στο ήπαρ. Πολύ περισσότερες απ’ όσο περιμέναμε», είπε ο καθηγητής Aldrin Gomes που είχε λάβει μέρος στην έρευνα.

Οι αλλαγές ήταν επίσης διαφορετικές ανάλογα με το φύλο των ποντικών. Στο ήπαρ των αρενικών ποντικών συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν αλλαγές σε τουλάχιστον 34 μεταβολικές οδούς, μεταξύ των οποίων και αυτές που ρυθμίζουν τα αμινοξέα, τις ορμόνες, τις βιταμίνες και την απευθέρωση ενεργού οξυγόνου και υπεροξειδίου του υδρογόνου στα κύτταρα.

Όταν τα επίπεδά του δεν είναι ρυθμισμένα, το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις πρωτεΐνες και να επιβαρύνει τα κύτταρα του ήπατος, γεγονός που επηρεάζει την υγεία του οργάνου, είπαν οι επιστήμονες.

Στα θηλυκά ποντίκια, η ιβουπροφαίνη αυξάνει τη δραστηριότητα του κυτοχρώματος P450, μίας τάξης ενζύμων που παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση των φαρμάκων.

«Οι παρατηρήσεις μας για το κυτόχρωμα P450 δείχνουν ότι τα άλλα φάρμακα που λαμβάνονται με την ιβουπροφαίνη μπορεί να παραμείνουν στον οργανισμό μεγαλύτερη διάρκεια, γεγονός που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», τόνισε ο Gomes.

Βασιζόμενος στις παρατηρήσεις της έρευνας, τόνισε ότι οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν την ιβουπροφαίνη με προσοχή και να μην υπερβαίνουν τη συνιστώμενη δόση. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουν το φάρμακο όταν τα συμπτώματά τους είναι ήπια.

«Δεν υπάρχει τέλειο φάρμακο. Όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, αρκετά κοινά φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, χρησιμοποιούνται υπερβολικά σήμερα και πρέπει να αποφεύγονται για την αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα το ήπιο άλγος», πρόσθεσε ο Gomes.

Η ερευνητική ομάδα τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες που θα εξετάσουν τις επιδράσεις του φαρμάκου ξεχωριστά στους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς όπως φαίνεται ο μεταβολισμός του είναι διαφορετικός στα δύο φύλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα