Η Τεχνολογία του mRNA στην Αντιμετώπιση της Αλλεργίας στα Φιστίκια

Σήμερα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες θεραπείες οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την αλλεργία στα φιστίκια. Μία νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε προσφάτως εξέτασε μία προσέγγιση η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία του mRNA για την αντιμετώπιση της νόσου.

Από τις δοκιμές που έκαναν σε πειραματόζωα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η θεραπεία αυτή έχει χρησιμότητα τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη της αλλεργίας στα φιστίκια. Αν τελικά αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματική και στον άνθρωπο, θα μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Η θεραπεία περιέχει πρακτικά ένα τμήμα πρωτεΐνης που λέγεται επίτοπος, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά ως αντιγόνο (δηλαδή ως ουσία που προκαλεί ανοσιακή απόκριση), χωρίς ωστόσο να περιέχει το κομμάτι της πρωτεΐνης που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση.

Το σκεπτικό για την ανάπτυξη της θεραπείας ήταν ότι θα περιέχει ένα τροποποιημένο αλλεργιογόνο που «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το κανονικό αλλεργιογόνο, δηλαδή το φιστίκι.

«Αν επιλέξουμε το σωστό κομμάτι της πρωτεΐνης τότε είναι δυνατό να αποτρέψουμε τις αλλεργικές αντιδράσεις σε όλα τα άλλα τμήματα της ίδιας πρωτεΐνης», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η ίδια τεχνική είχε εξεταστεί στο παρελθόν και σε άλλες μελέτες, ωστόσο σε αυτό το πείραμα οι επιστήμονες πρόσθεσαν μερικά επιπλέον συστατικά στη θεραπεία. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα μόριο σακχάρου το οποίο προσδένεται σε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και μία αλληλουχία mRNA με οδηγίες για την κατασκευή του επιτόπου.

Προσθέτοντας την αλληλουχία του mRNA οι επιστήμονες διασφαλίζουν ότι το νανοσωματίδιο του φαρμάκου μπορεί να περιέχει αρκετούς διαφορετικούς επιτόπους. Μία παρόμοια προσέγγιση χρησιμοποιείται και στα εμβόλια της COVID-19, όπου η αλληλουχία του mRNA κωδικοποιεί έναν επίτοπο της πρωτεΐνης ακίδας.

Οι επιστήμονες χορήγησαν τη θεραπεία στο ήπαρ των πειραματοζώων, καθώς το όργανο αυτό δεν αντιδρά υπερβολικά σε κάθε ξένη ουσία που συναντά, ενώ φιλοξενεί και τα περισσότερα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα.

«Μέχρι σήμερα, καμία θεραπεία δεν είχε χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του mRNA στην αντιμετώπιση κάποιας αλλεργίας», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Στα πειράματα που έκαναν σε πειραματόζωα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα νανοσωματίδια του φαρμάκου μειώνουν την αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια και αυξάνουν την παραγωγή ουσιών (αντισώματα, κυτταροκίνες, ένζυμα) που προσδίδουν ανοσία σε αυτό το αλλεργιογόνο.

Η θεραπεία ήταν μάλιστα αποτελεσματική ακόμα και στα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί σε φιστίκια στο παρελθόν.

Καθώς η τεχνολογία του mRNA μπορεί να προσαρμοστεί σχετικά εύκολα, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί και για την αντιμετώπιση ή πρόληψη και άλλων αλλεργιών στο μέλλον.

Η ομάδα σκοπεύει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές με ανθρώπους εθελοντές μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ACS Nano.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα