Η Κατάθλιψη Αυξάνει τον Κίνδυνο Εγκεφαλικού Επεισοδίου Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Τα συμπτώματα κατάθλιψης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας μεγάλης διεθνούς μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Neurology.

Εξετάζοντας περισσότερους από 26.000 εθελοντές, οι επιστήμονες της μελέτης INTERSTROKE παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με συμπτώματα κατάθλιψης είχαν περίπου 46% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με μία ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, οι ασθενείς αυτοί είχαν 10% αυξημένο κίνδυνο να έχουν μεγαλύτερη μείωση της λειτουργικότητας 1 μήνα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να επηρεάσουν και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τους ασθενείς τους για τα παραπάνω συμπτώματα και θα πρέπει να χρησιμοποιούν την πληροφορία αυτή για την εκτίμηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η κατάθλιψη αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες», πρόσθεσαν.

Στη μελέτη INTERSTROKE συμμετείχαν εθελοντές από 32 χώρες του κόσμου. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ότι οι παρατηρήσεις τους δεν περιορίζονται σε μία συγκεκριμένη χώρα.

Σύμφωνα με την ομάδα της μελέτης, οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξερευνήσουν τη σύνδεση ανάμεσα στα συμπτώματα κατάθλιψης πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη λειτουργικότητα μετά το επεισόδιο, γεγονός που θα βοηθήσει να αναζητήσουμε καλύτερες παρεμβάσεις πρόληψης για τους ασθενείς.

Στη μελέτη εξετάστηκαν συνολικά 13.392 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι τον Αύγουστο του 2015. Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης μία ομάδα ελέγχου 13.485 οι οποίοι είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά με την πρώτη ομάδα.

Η μέση ηλικία του συνολικού δείγματος ήταν τα 61.7 χρόνια και το 40.4% ήταν γυναίκες.

Η επιστημονική ομάδα ρώτησε τους ασθενείς για τα συμπτώματα κατάθλιψης που είχαν και ακολούθως εξέτασε τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων τους προηγούμενους 12 μήνες.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα των συμπτωμάτων κατάθλιψης τους προηγούμενους 12 μήνες ήταν υψηλότερη στους ασθενείς που παρουσίασαν εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου (18.1% έναντι 14.1%).

Μάλιστα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ήπια συμπτώματα κατάθλιψης συνδέθηκαν με 35% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, τα μέτρια συμπτώματα με 58% αυξημένο κίνδυνο, ενώ τα σοβαρά συμπτώματα με 54% αυξημένο κίνδυνο.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης εξετάστηκαν μόνο κατά την εγγραφή των εθελοντών στη μελέτη. Επιπλέον, οι εθελοντές ανέφεραν μόνοι τους τα συμπτώματα που είχαν κατά τους περασμένους 12 μήνες, επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πράγματι παρουσίασαν τα συμπτώματα αυτά.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα