Η Στόχευση Μορίων που Επάγουν τη Φλεγμονή Μπορεί να Περιορίσει τον Κίνδυνο Καρδιακών και Ηπατικών Νόσων

Η φλεγμονή, αποτελεί μία σημαντική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά στην αντιμετώπιση των μικροβίων και εκκινεί την επούλωση των τραυμάτων. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Μία φλεγμονή που διαρκεί για παρετεταμένη χρονική διάρκεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, καρκίνου και άλλων διαταραχών του καρδιαγγειακού συστήματος.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μία ομάδα μορίων που λέγονται οξειδωμένα φωσφολιπίδια (OxPL) μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Τα φωσφολιπίδια αποτελούν ένα από τα κύρια συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών. Βρίσκονται επίσης στα σωματίδια της LDL που μεταφέρουν τη χοληστερόλη στο αίμα και επηρεάζουν ορισμένες από τις αρνητικές επιδράσεις που προκαλεί η χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό. Τα OxPL είναι μία μορφή φωσφολιπιδίων που έχουν τροποποιηθεί χημικά.

Μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλείς τους Δρ. Xuchu Que και Joseph Witztum του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, διερεύνησε το ρόλο των OxPL σε διάφορες νόσους. Σε προηγούμενες έρευνές τους, είχαν δημιουργήσει ένα αντίσωμα που λέγεται E06 το οποίο μπορεί να προσδεθεί στα OxPL. Το E06 δεν επιτρέπει στην LDL που φέρει OxPL να καταληφθεί από τα μακροφάγα. Το παραπάνω αποτελεί μέρος της διαδικασίας που οδηγεί στην εμφάνιση αθηροσκλήρωσης ή σκλήρυνσης των αρτηριών μίας διαδικασίας κατά την οποία συσσωρεύονται πλάκες στα αιμοφόρα αγγεία οι οποίες περιορίζουν τη ροή του αίματος.

Στη νέα της έρευνα, η ομάδα δημιούργησε ένα πληθυσμό ποντικών που παράγει δικά του E06. Στη συνέχεια εξέτασαν αν το αντίσωμα μπορούσε να περιορίσει τις αρνητικές επιδράσεις μίας διατροφής υψηλής χοληστερόλης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Όπως ήλπιζαν οι ερευνητές, τα αντισώματα που παρήγαγαν τα ποντίκια, προσδέθηκαν στην LDL που περιείχε OxPL. Σε πειράματα που έκαναν στο εργαστήριο, παρατήρησαν ότι η ποσότητά της που προσλαμβάνεται από τα μακροφάγα περιορίστηκε κατά περισσότερο από 75%. Περιορίστηκε επίσης η ικανότητα των κυττάρων αυτών να προάγουν τη φλεγμονή στον οργανισμό.

Σημαντικότερα, τα ποντίκια που παρήγαγαν E06 είχαν μειωμένη αθηροσκλήρωση όταν έκαναν διατροφή υψηλής χοληστερόλης, σε σχέση με τα ποντίκια που δεν παρήγαγαν το αντίσωμα αυτό. Η αθηροσκλήρωση ήταν μειωμένη κατά 57% στα ποντίκια με την Ε06 στους 4 μήνες και κατά 28% στους 12 μήνες. Το αντίσωμα περιόρισε επίσης τις βλάβες στις καρδιακές βαλβίδες, όπως για παράδειγμα τα περιστατικά αορτικής στένωσης.

Επιπλέον, τα ποντίκια που μπορούσαν να παράξουν το αντίσωμα είχαν μειωμένα συμπτώματα λιπώδους διήθησης του ήπατος κατά τη διατροφή υψηλής χοληστερόλης. Συνολικά, τα ποντίκια με τα Ε06 είχαν 32% χαμηλότερα επίπεδα ενός βιοδείκτη συστηματικής φλεγμονής στον οργανισμό τους σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν το συγκεκριμένο αντίσωμα. Τα ποντίκια που παρήγαγαν το E06 έζησαν επίσης περισσότερο σε σχέση με τα ποντίκια χωρίς το συγκεκριμένο αντίσωμα.

Η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα OxPL συμβάλλουν άμεσα στην εμφάνιση φλεγμονής και τη σκλήρυνση των αρτηριών, σύμφωνα με τον Witztum. «Το γεγονός αυτό μας δείχνει ότι οι αγωγές που απενεργοποιούν τα OxPL μπορεί να προσφέρουν οφέλη στον περιορισμό της φλεγμονής γενικότερα, αλλά και ειδικότερα σε παθήσεις όπως η αθηροσκλήρωση, η αορτική στένωση και η ηπατική στεάτωση», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: NIH

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα