Η Σοβαρή Ουλίτιδα Συνδέεται με 49% Αυξημένο Κίνδυνο Υπέρτασης

Όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι η ουλίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μίας σειράς παθήσεων, μεταξύ των οποίων και η υπέρταση. Μία νέα μελέτη της βιβλιογραφίας σήμερα υποστηρίζει ότι όσο σοβαρότερη είναι η ουλίτιδα, τόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος υπέρτασης.

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, το 47.2% των ενηλίκων άνω των 30 ετών πάσχουν από κάποια μορφή ουλίτιδας, ενώ το 32% των ενηλίκων έχουν υπέρταση.

Αν και οι δύο παθήσεις φαινομενικά είναι άσχετες μεταξύ τους, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην παρουσία ουλίτιδας και τον αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

Σήμερα, μία νέα μελέτη της βιβλιογραφίας πάνω στο θέμα επιβεβαίωσε ότι, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα, μία προχωρημένη μορφή ουλίτιδας, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

Επιπλέον, όπως παρατήρησε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cardiovascular Research, όσο σοβαρότερη είναι η περιοδοντίτιδα, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος υπέρτασης.

«Η υπέρταση μπορεί να ευθύνεται για τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια στους ασθενείς με περιοδοντίτιδα», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Φρανσέσκο Ντ’Αϊούτο, από το Οδοντιατρικό Ινστιτούτο του UCLΕ.

«Προηγούμενες έρευνες είχαν αναδείξει σύνδεση ανάμεσα στην περιοδοντίτιδα και την υπέρταση. Είχαν παρατηρήσει επίσης ότι η αντιμετώπιση της ουλίτιδας μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση, ωστόσο, μέχρι σήμερα, τα ευρήματα δεν ήταν σαφή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Νέα Μελέτη Παρατηρεί Γραμμική Συσχέτιση

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 81 έρευνες που είχαν δεξαχθεί σε 26 χώρες. Όπως διαπίστωσαν, η μέση αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερη στους ασθενείς με περιοδοντίτιδα.

Ειδικότερα, η συστολική και η διαστολική αρτηριακή πίεση ήταν αυξημένες κατά 4.5 mmHg και 2 mmHg αντίστοιχα, στους ασθενείς με ουλίτιδα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

«Οι διαφορές αυτές δεν είναι αμελητέες. Η μέση αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 5 mmHg συνδέεται με 25% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο», τόνισε η Έβα Μουνιόζ Αγκιλέρα, μία από τους συγγραφείς της έρευνας.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μέτρια προς σοβαρή περιοδοντίτιδα συνδέεται με 22% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, ενώ για τη σοβαρή περιοδοντίτιδα το ίδιο ποσοστό φτάνει το 49%.

«Παρατηρήσαμε γραμμική συσχέτιση, δηλαδή όσο σοβαρότερη είναι η περιοδοντίτιδα, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος υπέρτασης», είπε ο Ντ’Αϊούτο. «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι ασθενείς με ουλίτιδα πρέπει να ενημερώνονται για τον αυξημένο κίνδυνο και να παροτρύνονται να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως άσκηση και υγιεινή διατροφή», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές θέλησαν επίσης να εξετάσουν αν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας και τον περιορισμό της αρτηριακής πίεσης.

Τα δεδομένα για το θέμα αυτό δεν είναι ακόμα σαφή, όπως τόνισαν οι ερευνητές, καθώς μόλις 5 από τις 12 έρευνες επιβεβαίωσαν το παραπάνω φαινόμενο.

«Φαίνεται ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη στοματική υγιεινή και την αρτηριακή πίεση, γεγονός που παρατηρείται τόσο στους υγιείς όσο και στους ασθενείς. Τα δεδομένα που δείχνουν ότι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση είναι προς το παρόν φτωχά», είπε ο Ντ’Αϊούτο.

«Σχεδόν στο σύνολο των ερευνών, η αρτηριακή πίεση δεν ήταν αυτό που εξετάστηκε ως κύριος στόχος. Χρειάζεται να γίνουν τυχαιοποιημένες μελέτες για να διαπιστώσουμε τις επιδράσεις που έχει η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου στην αρτηριακή πίεση», πρόσθεσε.

Ο Ρόλος της Φλεγμονής

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η φλεγμονή μπορεί πιθανώς να εξηγήσει τη σύνδεση ανάμεσα στη στοματική υγιεινή και την καρδιαγγειακή υγεία. Όπως υποστήριξαν, τα βακτήρια του στόματος που ενοχοποιούνται για την ουλίτιδα προκαλούν τη φλεγμονή αυτή, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Άλλες πιθανές θεωρίες περιλαμβάνουν την παρουσία ορισμένων γονιδίων ή την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου είναι κοινοί στην περιοδοντίτιδα και την υπέρταση, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

«Σε αρκετές χώρες, η στοματική υγιεινή δεν είναι κάτι που ελέγχεται τακτικά, επομένως η ουλίτιδα προοδεύει χωρίς να αντιμετωπίζεται για αρκετά χρόνια. Η θεωρία μας είναι ότι η φλεγμονή στο στόμα σε συνδυασμό με τη συστηματική φλεγμονή, καθώς και η απόκριση στα βακτήρια ενισχύουν τους ήδη υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου για την υπέρταση», δήλωσε ο Ντ’Αϊούτο.

Επιπλέον, όπως εξήγησε, αν και προς το παρόν φαίνεται ότι η περιοδοντίτιδα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση υπέρτασης, η σύνδεση μπορεί να είναι αντίστροφη, δηλαδή η υπέρταση να αυξάνει τον κίνδυνο ουλίτιδας.

«Χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστώσουμε αν οι ασθενείς με υπέρταση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ουλίτιδας. Οι ασθενείς με υπέρταση πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την στοματική τους υγιεινή», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα