Η Παχυσαρκία Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Καρκίνου του Παχέος Εντέρου πριν την Ηλικία των 50 Ετών

Οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου πριν την ηλικία των 50 ετών, σε σχέση με τις γυναίκες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Τα συνολικά περιστατικά και οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου παρουσιάζουν σταθερή μείωση από το 1980, λόγω της οδηγίας να γίνεται κολονοσκόπηση σε όλους τους ασθενείς μετά την ηλικία των 50 ετών. Για λόγους που ωστόσο ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί, τα περιστατικά της μορφής αυτής του καρκίνου παρουσιάζουν αύξηση στους νεαρότερους ενήλικες ηλικίας 20-49 ετών.

Στις παραπάνω παρατηρήσεις κατέληξε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου στο JAMA Oncology. Η έρευνα είναι μία από τις πρώτες επιδημιολογικές αναλύσεις που εξετάζει τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου πριν την ηλικία των 50 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο ο ΔΜΣ, ο ΔΜΣ στην ηλικία των 18 ετών, αλλά και η αύξηση του βάρους σε σχέση με την νεαρή ενήλικη ζωή είναι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου πριν την ηλικία των 50 ετών.

Η έρευνα εξέτασε δεδομένα από 85.256 γυναίκες ηλικίας 25-44 ετών που είχαν λάβει μέρος στο Nurses’ Health Study II, το οποίο ξεκίνησε το 1989. Η παραπάνω βάση δεδομένων περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το σωματικό βάρος σε όλη τη διάρκεια ζωής, το οικογενειακό ιστορικό και το ιστορικό ενδοσκοπήσεων καθώς και τους παράγονες κινδύνου από τον τρόπο ζωής. Μέχρι το 2011, είχαν διαγνωστεί συνολικά 114 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε ενήλικες κάτω των 50 ετών.

«Τα ευρήματά μας τονίζουν τη σημασία να διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος, από την νεαρή ενήλικη ζωή», είπε ο Γιν Κάο, ένας από τους επικεφαλής της έρενας. «Είχαμε υποπτευθεί ότι η επιδημία της παχυσαρκίας μπορεί να επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεαρότερες ηλικίες, ωστόσο δεν περιμέναμε να αποδειχθεί ότι υπάρχει τόσο ισχυρή σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας αλλά και της αλλαγής του βάρους από τη νεαρή ενήλικη ζωή».

Σε σύγκριση με τις γυναίκες με τους χαμηλότερους ΔΜΣ (18.5-22.9), οι γυναίκες με τις υψηλότερες τιμές του ΔΜΣ (>30) είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης πρωίμου καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, το φυσιολογικό εύρος του ΔΜΣ είναι 18.5-24.9. Οι ασθενείς με ΔΜΣ 25-29.9 θεωρούνται υπέρβαροι, ενώ αυτοί με ΔΜΣ πάνω από 30 θεωρούνται παχύσαρκοι.

Τα περιστατικά πρώιμης εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι σχετικά σπάνια (8/100.000), ωστόσο καθώς οι πληθυσμοί αυτοί εξετάζονται σπάνια, η διάγνωση συνήθως γίνεται σε προχωρημένο στάδιο, οπότε και είναι δύσκολη η θεραπεία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 22% των περιστατικών πρώιμης εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου θα είχαν προληφθεί αν οι εθελοντές είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι ο αυξημένος κίνδυνος που σχετίζεται με το ΔΜΣ ήταν σταθερός ακόμα και σε γυναίκες που δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Προσφάτως, το American Cancer Society άλλαξε την οδηγία σχετικά με την ηλικία που πρέπει να γίνεται η πρώτη κολονοσκόπηση. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, αυτή πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 45 ετών. Ο Κάο είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν ο ΔΜΣ πρέπει να εξεταστεί ως δείκτης για την απόφαση να γίνεται κολονοσκόπηση σε ακόμα νεαρότερη ηλικία.

«Γνωρίζουμε ελάχιστους παράγοντες κινδύνου για τον πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου», είπε ο Έντουαρντ Γκιοβανούτσι, ένας από τους συντελεστές της έρευνας. «Αν η ηλικία της πρώτης διαγνωστικής κολονοσκόπησης μειωθεί κάτω από τα 50 έτη, ίσως ο ΔΜΣ είναι ένας παράγοντας που πρέπει να εξετάζεται επιπλέον. Σίγουρα πάντως, θα πρέπει να γίνει εκ νέου εκτίμηση για να διαπιστώσουμε αν τα οφέλη υπερβαίνουν τους κινδύνους στις ηλικίες αυτές».

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτή είναι μία έρευνα συσχέτισης και δεν μπορεί να αποδείξει ότι το αυξημένο βάρος αποτελεί αίτιο της πρώιμης εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Είναι πιθανό ο ΔΜΣ να αντιπροσωπεύει άλλους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης, παθήσεις οι οποίες επίσης αυξάνονται στο γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να μπορούν να ταυτοποιηθούν οι νεαροί ενήλικες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Επίσης, καθώς η έρευνα περιελάμβανε μόνο γυναίκες, χρειάζεται να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και για τους άνδρες.

«Νέα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι τα περιστατικά πρωίμου καρκίνου του παχέος εντέρου ίσως έχουν διαφορετική μοριακή βάση σε σχέση με τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται σε μεγαλύτερες ηλικίες», είπε ο Κάο. «Καθώς τα περιστατικά πρωίμου καρκίνου του παχέος εντέρου είναι σχετικά σπάνια, χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε γιατί αυτά αυξάνονται και τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την εμφάνισή τους».

Βιβλιογραφία: Washington University School of Medicine in St. Louis

Φωτογραφία: Wellcome Images

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα