Η Παχυσαρκία Αυξάνει τον Κίνδυνο Καρκίνου Περισσότερο απ’ όσο Πιστεύαμε Μέχρι Σήμερα

Η σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου «είναι πολύ υψηλότερη» απ’ ότι πιστεύουμε σήμερα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.

Ειδικότερα για ορισμένες μορφές καρκίνου ο αυξημένος κίνδυνος από την παχυσαρκία είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που ανέδειξαν προηγούμενες μελέτες.

Μάλιστα, το περιττό σωματικό βάρος αποτελεί τον 2ο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου από τον τρόπο ζωής με το κάπνισμα να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία έχει καταστροφικές επιδράσεις στην υγεία και αρκετοί άνθρωποι αγνοούν τους κινδύνους αυτούς.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του NHS, Σάιμον Στίβενς, από το Ηνωμένο Βασίλειο, «αν και τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο βρίσκονται στην υψηλότερη τιμή τους, αρκετοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο».

«Πλέον υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ’όσο πιστεύαμε. Αν συνεχιστεί η αύξηση του σωματικού βάρους παγκοσμίως, θα αυξηθούν σημαντικά και τα ποσοστά καρκίνου».

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του International Agency for Research on Cancer (IARC) και εξέτασε τον τρόπο που επηρεάζεται ο κίνδυνος καρκίνου από το σωματικό βάρος.

Η έρευνα εξέτασε συνολικά 7 μορφές καρκίνου (του εντέρου, των νεφρών, του παγκρέατος, των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του μαστού) οι οποίοι ευθύνονται για το 80% των περιστατικών καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Όπως διαπίστωσε η έρευνα, ο αυξημένος κίνδυνος για τις παραπάνω μορφές καρκίνου ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που είχαν παρατηρήσει προηγούμενες έρευνες, ενώ για δύο από αυτές ήταν σχεδόν τετραπλάσιος.

Οι προηγούμενες μελέτες είχαν βασιστεί περισσότερο στο δείκτη μάζας σώματος, δηλαδή την αναλογία ύψους/βάρους, ωστόσο η νέα μελέτη χρησιμοποίησε για τους υπολογισμούς της τους διάφορους γενετικούς δείκτες της παχυσαρκίας.

Τα τμήματα αυτά του DNA, όπως δήλωσαν οι ερευνητές, προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με την παχυσαρκία σε όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου και όχι σε μία μεμονωμένη στιγμή.

Με τη μέθοδο αυτή, για παράδειγμα, έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου των νεφρών από την παχυσαρκία είναι 59% αυξημένος και όχι 30%, όπως είχαν διαπιστώσει οι προηγούμενες έρευνες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ποσοστά αναφέρονται σε σχετικό κίνδυνο, δηλαδή στον αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με ένα υγιές άτομο, επομένως προφανώς το παραπάνω ποσοστό δεν σημαίνει ότι το 59% των παχυσάρκων θα παρουσιάσουν καρκίνο των νεφρών.

Για τον καρκίνο του ενδομητρίου ο κίνδυνος από την παχυσαρκία ήταν 106% αυξημένος (προηγούμενες έρευνες 50%), για τον καρκίνο των ωοθηκών 13% (προηγούμενες έρευνες 6%) και για τον καρκίνο του οισοφάγου 110% (προηγούμενες έρευνες 48%).

Οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στους καρκίνους του παγκρέατος και του εντέρου. Συγκεκριμένα ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του παγκρέατος από την παχυσαρκία ήταν 47% (προηγούμενες έρευνες 10%), ενώ για καρκίνο του εντέρου 44% (προηγούμενες έρευνες 5%).

«Η ανάλυση των γενετικών δεδομένων για τους 6 από τους 8 καρκίνους που εξετάσαμε δείχνει ότι ο ΔΜΣ δεν αποτελεί καλό δείκτη για την εκτίμηση του κινδύνου από την παχυσαρκία», είπαν οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων ήταν η Δρ Ντανιέλα Μαριόσα.

«Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν ότι το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στις ανεπτυγμένες χώρες, μετά το κάπνισμα».

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για 13 μορφές καρκίνου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι καρκίνοι του μαστού, του εντέρου, της μήτρας, του οισοφάγου, του παγκρέατος, των νεφρών, του ήπατος, του στομάχου, της χοληδόχου κύστεως, των ωοθηκών, του θυρεοειδοή και του εγκεφάλου, καθώς και το πολλαπλό μυέλωμα.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, τα λιπώδη κύτταρα στέλνουν σήματα τα οποία ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό άλλων κυττάρων στον οργανισμό, γεγονός που ευνοεί πιθανώς την εμφάνιση νεοπλασμάτων.

Το λίπος δρα ως ένας μεγάλος αδένας αυξάνοντας τα επίπεδα των ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη, οι οποίες ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό, προκαλώντας παράλληλα εσωτερικά οιδήματα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, το Royal College of Physicians υποστήριξε ότι είναι πλέον αναγκαίο η παχυσαρκία να αναγνωριστεί ως νόσημα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Γκόνταρντ, πρόεδρος του παραπάνω οργανισμού, «η ανάλυση προσφέρει ακόμα περισσότερα δεδομένα για τις δυνητικά καταστροφικές επιδράσεις της παχυσαρκίας. Η τελευταία αποτελεί μία χρόνια προοδευτική νόσο με πολλαπλές επιδράσεις στον οργανισμό. Όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά συχνά προκαλεί και άλλες επιπλοκές, όπως διαβήτη τύπου 2, υπογονιμότητα, καρδιακή νόσο, ηπατική νόσο και οστεοαρθρίτιδα. Με την κατάλληλη θεραπεία οι παραπάνω επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπιστούν ή ακόμα και να προληφθούν».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology.

Βιβλιογραφία: Dailymail

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα