Η Μέτρια Κατανάλωση Αλκοόλ δεν Μειώνει τον Κίνδυνο Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Η αρτηριακή πίεση και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνονται ανάλογα με την κατανάλωση αλκοόλ. Στο παρελθόν υπήρχε η αντίληψη ότι η κατανάλωση 1-2 ποτηριών αλκοόλ την ημέρα μπορεί να έχει προστατευτική δράση για το εγκεφαλικό επεισόδιο, ωστόσο τα αποτελέσματα μίας νέα έρευνας με περισσότερους από 160.000 εθελοντές αμφισβητούν την παραπάνω υπόθεση.

Αρκετές έρευνες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ γίνονται στην Ανατολική Ασία, καθώς στους πληθυσμούς αυτούς υπάρχουν γονίδια που επηρεάζουν την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται, επομένως υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet έδειξε ότι το αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και την πιθανότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Διάφορες έρευνες στο παρελθόν είχαν καταλήξει στις παραπάνω παρατηρήσεις για την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο τα δεδομένα για τη μέτρια κατανάλωση ήταν περιορισμένα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν παρατηρήσει ότι αυτοί που καταναλώνουν 1 ή 2 ποτήρια αλκοόλ ημερησίως έχουν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος του μυοκαρδίου σε σχέση με αυτούς που απέχουν από το αλκοόλ, ωστόσο δεν ήταν γνωστό αν αυτό αποδίδεται στην προστατευτική δράση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ ή σε υποκείμενα προβλήματα υγείας που πιθανώς έχουν αυτοί που δεν καταναλώνουν αλκοόλ. Ως προς το εγκεφαλικό επεισόδιο, τα δεδομένα της νέας έρευνας δείχνουν ότι δεν υπάρχει προστατευτική δράση από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Στους πληθυσμούς της Ανατολικής Ασίας, παρατηρούνται κοινά γενετικά αλληλόμορφα που μειώνουν σημαντικά την ανοχή στο αλκοόλ. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση αλκοόλ είναι γενικά περιορισμένη, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα. Επομένως, οι πληθυσμοί αυτοί είναι εξαιρετικοί για να εξεταστούν οι επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ.

Καθώς οι γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με τα παραπάνω γονίδια διατηρούνται εφόρου ζωής, ουσιαστικά έχουμε το γενετικό αντίστοιχο μίας μεγάλης τυχαιοποιημένης μελέτης και επομένως μπορούμε να εξετάσουμε καλύτερα τις σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος.

Η Δρ Ιόνα Μίλγουντ, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Όξφορντ, είπε: «Η γενετική μας προσφέρει ένα νέο τρόπο να εξετάσουμε τις επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία και να διαπιστώσουμε αν είναι προστατευτικές ή επιβλαβείς. Οι γενετικές αναλύσεις μάς επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όξφορντ, το Πανεπιστήμιο του Πέκινγκ και την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικής έκαναν μία έρευνα με περισσότερους από 500.000 εθελοντές από την Κίνα οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια. Σε 160.000 από τους παραπάνω εθελοντές, οι ερευνητές βρήκαν δύο γενετικά αλληλόμορφα (το rs671 και το rs1229984) τα οποία περιορίζουν σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ.

Στους άνδρες, τα παραπάνω γενετικά αλληλόμορφα δημιούργησαν μεγάλη ποικιλομορφία σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, με κάποιους να καταναλώνουν 4 ποτήρια την ημέρα, ενώ άλλους να απέχουν εντελώς. Τα γενετικά αλληλόμορφα που περιόριζαν την κατανάλωαση αλκοόλ, μείωναν επίσης την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Από τα παραπάνω δεδομένα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά σχεδόν 35% για κάθε 4 επιπλέον ποτήρια την ημέρα (280γρ την εβδομάδα), χωρίς να υπάρχει προστατευτική δράση για την ήπια ή μέτρια κατανάλωση.

Ο καθηγητής Ζενγκμίνγκ Τσεν, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Όξφορντ, είπε: «Δεν υπάρχουν προστατευτικές επιδράσεις από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για το εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην πραγματικότητα, η παραπάνω αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Για το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα δεδομένα δεν ήταν αρκετά σαφή επομένως πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες».

Λίγες γυναίκες πίνουν αλκοόλ στην Κίνα (λιγότερο από το 2% των γυναικών στην έρευνα έπιναν αλκοόλ και, ακόμα και αυτές που έπιναν, έκαναν γενικά μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τους άνδρες) και τα γενετικά αλληλόμορφα που προκαλούν δυσανεξία στο αλκοόλ είχαν μικρή επίδραση στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή υπέρτασης. Οι γυναίκες της έρευνας αποτέλεσαν επομένως μία καλή ομάδα ελέγχου, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι επιδράσεις των αλληλομόρφων στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ και όχι με κάποιον άλλο μηχανισμό.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι θα ήταν αδύνατο να γίνει μία τέτοιου είδους έρευνα σε ένα πληθυσμό του Δυτικού κόσμου καθώς σχεδόν κανένας δεν φέρει τα παραπάνω γενετικά αλληλόμορφα. Ωστόσο, τα ευρήματα σχετικά με τις επιδράσεις του αλκοόλ στην Ασία αφορούν το σύνολο του παγκοσμίου πληθυσμού.

Στην Κίνα, το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου. Σύμφωνα με την έρευνα, το αλκοόλ ευθύνεται για το 8% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων από αιματικό θρόμβο στον εγκέφαλο και το 16% των εγκεφαλικών επεισοδίων από αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Ο καθηγητής Λίμινγκ Λι από το Πανεπιστήμιο του Πέκινγκ, δήλωσε ότι «Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας. Η μεγάλη αυτή έρευνα έδειξε ότι τα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνονται από το αλκοόλ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στις διάφορες στρατηγικές πρόληψης και τις προσωπικές επιλογές των ασθενών σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα