Η Καρδιαγγειακή Υγεία στη Μέση Ηλικία Επηρεάζει τον Κίνδυνο Άνοιας στις Γυναίκες

Οι παθήσεις του καρδιαγγειακού αποτελούν σήμερα την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ωστόσο συχνά οι παθήσεις αυτές συνδέονται και με άλλα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, οι γυναίκες με καρδιαγγειακά προβλήματα στη μέση ηλικία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών σε σχέση με τους άνδρες ίδιας ηλικίας.

Οι Διαφορές των Δύο Φύλων

Ο κίνδυνος εμφάνισης συγκεκριμένων νόσων σε κάθε ηλικία παρουσιάζει συχνά διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο φύλα. Για παράδειγμα, οι άνδρες παρουσιάζουν συχνά παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη, σε μικρότερες ηλικίες σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι άνδρες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο. Αντιθέτως, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους άνδρες ίδιας ηλικίας.

Σήμερα, αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στην υγεία του καρδιαγγειακού κατά τη μέση και τρίτη ηλικία και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Ορισμένες έρευνες είχαν δείξει μάλιστα ότι η διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου κατά τη μέση ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα ελάχιστες έρευνες αποφάσισαν να εξετάσουν τις διαφορές της σύνδεσης ανάμεσα στην καρδιακή υγεία και τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η Σύνδεση Καρδιάς και Εγκεφάλου

Μία επιστημονική ομάδα από την Mayo Clinic των ΗΠΑ αποφάσισε να εξετάσει ειδικά τη σύνδεση ανάμεσα στις παθήσεις του καρδιαγγειακού στη μέση ηλικία και τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών  με σκοπό να διαπιστώσει αν αυτή διαφοροποιείται στους άνδρες και τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, από τα αποτελέσματά τους είναι σαφές ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι παράγοντες κινδύνου για αυτές στη μέση ηλικία συνδέονται με έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, η σύνδεση αυτή δεν είναι εξίσου ισχυρή για τα δύο φύλα.

«Πριν την έρευνα πιστεύαμε ότι η σύνδεση θα ήταν ισχυρότερη στους άνδρες. Ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε, αν και το ποσοστό των ανδρών με καρδιαγγειακή νόσο ήταν υψηλότερο σε σχέση με αυτή των γυναικών στη μέση ηλικία, οι γυναίκες με καρδιαγγειακή νόσο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών σε σχέση με τους άνδρες», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Στην έρευνα εξετάστηκαν συνολικά 1.857 εθελοντές ηλικίας 50-69 ετών από την Mayo Clinic Study of Aging, εκ των οποίων κανένας δεν είχε άνοια στην αρχή της μελέτης.

Οι εθελοντές έκαναν εξετάσεις κάθε 15 μήνες για 3 χρόνια. Στις εξετάσεις αυτές εκτιμήθηκε η μνήμη, η ομιλία και οι εκτελεστικές λειτουργίες των εθελοντών.

Τα Αποτελέσματα της Έρευνας

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, αν και το ποσοστό των ανδρών με τουλάχιστον ένα καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου ήταν υψηλότερο σε σχέση με αυτό των γυναικών, οι γυναίκες είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες με καρδιαγγειακή νόσο είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να έχουν χαμηλά σκορ στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών σε σχέση με τους άνδρες, στο διάστημα που εξέτασε η μελέτη.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε επίσης ότι οι επιδράσεις κάθε καρδιαγγειακού παράγοντα κινδύνου είναι διαφορετικές ανάμεσα στα δύο φύλα. Για παράδειγμα, ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος και η υψηλή χοληστερόλη συνδέθηκαν με έκπτωση της ομιλίας μόνο στις γυναίκες. Αντίστοιχα, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια συνδέθηκε με έκπτωση της ομιλίας μόνο στους άνδρες.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας που έχουν καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, η υψηλή LDL, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών σε σχέση με τους άνδρες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Συνέστησαν επίσης ότι όσες γυναίκες έχουν παράγοντες κινδύνου στα 40 ή τα 50 τους, θα πρέπει να κάνουν άμεσα αλλαγές για τον περιορισμό τους. Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να χορηγούν πιο επιθετικές θεραπείες σε αυτές τις γυναίκες καθώς με τον τρόπο αυτό προστατεύουν όχι μόνο την καρδιαγγειακή τους υγεία, αλλά και την υγεία του εγκεφάλου.

Φωτογραφία: Towfiqu barbhuiya / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα