Η Ασπιρίνη Προστατεύει από τους Καρκίνους του Γαστρεντερικού Συστήματος

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι της ασπιρίνης είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Μία νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε προσφάτως δείχνει ότι η ασπιρίνη έχει προστατευτική δράση για ορισμένες μορφές καρκίνου του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Oncology.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 113 έρευνες παρατήρησης για τον καρκίνο στο γενικό πληθυσμό. Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, της χοληδόχου κύστεως, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του ήπατος, σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

Ειδικότερα, η τακτική χρήση ασπιρίνης συνδέθηκε με 27% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Αντίστοιχη μείωση παρατηρήθηκε και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου (33%), ο καρκίνος του στομάχου (36%) και ο καρκίνος του παγκρέατος (22%).

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στις επιδράσεις που έχει η καθημερινή λήψη ασπιρίνης στον καρκίνο του εντέρου. Συγκεκριμένα, εξέτασαν 3 διαφορετικές δοσολογίες: χαμηλή (100mg), μέτρια (325mg) και υψηλή (500mg). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη δόση μπορεί να μειώσει περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με τις χαμηλότερες δόσεις.

Για παράδειγμα, η λήψη 75-100mg ασπιρίνης καθημερινά (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 ταμπλέτα χαμηλής δόσης) συνδέθηκε με 10% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου σε σχέση με τον πληθυσμό που δεν έπαιρνε ασπιρίνη. Αντίστοιχα, η καθημερινή δόση 325mg συνδέθηκε με 35% μείωση, ενώ η δόση 500mg με 50% μείωση.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα οφέλη από την ασπιρίνη αποδίδονται στην αντιφλεγμονώδη δράση της, καθώς και στην ικανότητα του φαρμάκου να προλαμβάνει τους θρόμβους αίματος. Ωστόσο, τόνισαν ότι η ανάλυσή τους παρατήρησε απλά σύνδεση ανάμεσα στην ασπιρίνη και τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος καθώς εξέτασε αποκλειστικά έρευνες παρατήρησης. Τέλος, προειδοποίησαν ότι καθώς η ασπιρίνη αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθυμήτων ενεργειών, όπως για παράδειγμα η αιμορραγία στο στόμαχο, θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά από σχετική οδηγία γιατρού.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα