Η Αντιμετώπιση της Υπέρτασης Μειώνει τον Κίνδυνο Άνοιας

Ο περιορισμός της αρτηριακής πίεσης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ήπιας έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών και άνοιας σε ασθενείς με υπέρταση.

Το παραπάνω συμπέρανε μία μελέτη που παρουσιάστηκε στο Alzheimer’s Association International Conference στο Σικάγο. Τα αποτελέσματα προέρχονται από μία κλινική δοκιμή με τίτλο SPRINT στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 9.300 ασθενείς με υπέρταση. Στους ασθενείς αυτούς παρουσιάστηκαν σημαντικά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα όταν η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε κάτω από 120, σε σύγκριση με τους ασθενείς που περιόρισαν την πίεσή τους κάτω από 140.

Η έρευνα Sprint MIND εξέτασε ειδικά τις επιδράσεις που έχει η μείωση της αρτηριακής πίεσης στα συμπτώματα της άνοιας από οποιοδήποτε αίτιο ή της ήπιας έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, μία πρόδρομη μορφή άνοιας.

Η έρευνα παρατήρησε ότι οι εθελοντές που κατάφεραν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση κάτω από 120 παρουσίασαν αντίστοιχη μείωση κατά 19% στα περιστατικά ήπιας έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών και 15% μείωση στα περιστατικά ήπιας έκπτωσης και άνοιας συνολικά.

Αυτό που πρέπει να καρατήσουμε από την έρευνα, σύμφωνα με τον Δρ Κιθ Φάργκο, διευθυντή των επιστημονικών προγραμμάτων στο Alzheimer’s Association είναι ότι «πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας και να ξέρουμε τις τιμές της αρτηριακής μας πίεσης». Αν διαπιστωθεί ότι πάσχουμε από υπέρταση, αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

«Η αντιμετώπιση της υπέρτασης μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου», συμπλήρωσε.

Αν και η έρευνα παρατήρησε επιδράσεις στην ήπια έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και στο συνολικό αριθμό των παραπάνω περιστατικών και αυτών της άνοιας, δεν σημείωσε μείωση στα περιστατικά άνοιας όταν αυτά εξετάστηκαν κατά μόνας.

Ο Φάργκο δήλωσε ότι η άνοια χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμφανιστεί, ωστόσο καθώς συνεχίζεται η έρευνα, περιμένει ότι περισσότερα άτομα από την ομάδα που θέτει ως στόχο την πίεση 140 θα παρουσιάσουν άνοια.

«Καθώς βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα χρόνια της έρευνας, λίγα άτομα έχουν παρουσιάσει άνοια», δήλωσε.

Η έρευνα εξέτασε όλα τα αίτια άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer, τη συχνότερη αιτία η οποία χαρακτηρίζεται από συσσώρευση πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, καθώς και της αγγειακής άνοιας που προκαλείται από μειωμένη αιματική ροή στον εγκέφαλο.

Ο Φάργκο είπε ότι το αποτελέσματα της έρευνας αφορούν περισσότερο τις επιδράσεις του περιορισμού της αρτηριακής πίεσης στην αγγειακή άνοια, ωστόσο σημείωσε ότι αρκετοί ασθενείς με νόσο Alzheimer έχουν επίσης αγγειακή επιβάρυνση, επομένως η αντιμετώπιση της υπέρτασης μπορεί να καθυστερήσει την έκπτωση της μνήμης.

Βιβλιογραφία: Medscape

Φωτογραφία: Javi Pallares AP (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα